Tvrdohlavá Marie

Tvrdohlavá Marie https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/23085/bmid_tvrdohlava-marie-qiR-23085.jpg 5 97 31

Tato kniha dovede živě podat průběh života mladé ženy, jejíž ušlechtilé srdce až k sebeobětování prochází všemi zmatky citového tápání a neustálého hledání smyslu poslání člověka na této Zemi. Životní příběh slavné objevitelky rádia Marie Curieové-Sklodowské je dramatický jako román. A jako poutavý román jej zpracoval spisovatel, jehož zaujalo především Mariino mládí, doba její nešťastné i šťastné lásky, a její práce na objevu, který darovala lidstvu. Marie Curieová je horoucí člověk, se všemi slabostmi a přednostmi, který dovede pracovat i milovat celým srdcem, opravdově. Kniha není životopisem slavné ženy v běžném smyslu slova, ale především neobyčejně poutavým příběhem, který strhuje svou dějovostí.... celý text

Přidat komentář

janavom
04.07.2023 5 z 5

Pěkná kniha o mladých létech madam Curie.
Odpočinková kniha na odpoledne.

Nofar197
07.06.2023 5 z 5

Novela o mladých letech geniální objevitelky radia a nositelky Nobelovy ceny za fyziku a chemii.
Osmnáctiletá Polka Marie je neobyčejně nadaná mladá žena z profesorské rodiny. V dnešní době by po absolutoriu gymnázia její kroky zcela samozřejmě směřovaly na některou z prestižních univerzit. Bohužel Marie zije v druhé polovině devatenácteho století a je žena, což představuje v oné době samo o sobě obrovský handicap, ať je dívka sebenadanejsi.Navic v carským Ruskem ovládané části Polska je studium na vysoké škole ženám zakázáno. Jediným východiskem je studium v cizině. Mariina rodina si však takové vydání nemůže dovolit.
Už v té době je Marie velice cílevědomá, rozhodne se tedy pracovat jako učitelka a vychovatelka v bohaté rodině a udělat vše pro svůj vysněný cíl............
Kniha pro všechny generace, jejíž hrdinka by mohla být v každé době vzorem pro každého z nás.


maryzka
15.02.2023 3 z 5

Biografie Marie Curie Sklodovské psána pro děti - líčení vstupu na univerzitu a poté je kniha ukončena objevem, které má pro lidstvo hluboký význam.

Sandalkar
16.12.2022 5 z 5

Kniha je stara datem, ale mlada duchem. Zivotni pribeh MCS je obdivuhodny.

knihovniceS
08.11.2022 5 z 5

Četla jsem kdysi dávno v mládí a zanechala ve mně hluboký dojem. Stejně jako kniha, kterou napsala Mariina dcera Eva. Obě knihy jsou úžasné.

Kabuky
05.11.2022 5 z 5

Nádherná vzpomínka na dětství.

Rozari
07.09.2022 5 z 5

Tuhle knihu jsem v průběhu dospívání četla snad dvacetkrát. A považuji ji za něco, co mě hodně motivovalo něco dělat, učit se, pokračovat ve studiu na VŠ a celkově něčeho dosáhnout.
Byla to obdivuhodná žena, která již od dětství tvrdě pracovala na tom, aby dosáhla svého snu. Dodnes mě nepřestává fascinovat její houževnatost, cílevědomost, ale i skromnost a láska k vlasti.

Barza
25.03.2022 5 z 5

Sice je kniha určena pro čtenáře od 14 let, takže jsem přestárlá, ale stejně se mi to moc líbilo. Čtivé, děj se nevleče, chvílemi je i napínavý. Motivovalo mě to vyhledat si info o rodokmenu rodiny Sklodowskych i Curie a překvapilo mě, kolik příbuzných získalo Nobelovu cenu (Mariin bratranec pracoval v Petrohradě v laboratoři Mendělejeva, její dcera se vdala za amerického diplomata, který získal Nobelovu cenu míru, starší dcera s manželem šla v matčiných šlépějích a rovněž získali Nobelovku, Petrův bratr se s ním podílel na objevu piezoelektrického jevu). Jak tu v diskusi někdo správně poznamenal, proti skutečnosti jsou v knize drobné rozdíly (Mariin otec těžce nesl ztrátu manželky a vyhazov z diplomacie, proto propadl alkoholu, v knize zchudl díky riskantní investici - což na výsledku, že otáčeli každou korunu, nic nemění). Knihu jsem půjčila 14-leté sousedce a ta se od ní taky nemůže odtrhnout.

Amifa
21.05.2021 5 z 5

Moc hezká kniha, mě jako učitelce fyziky a chemie se budou zajímavosti z ní velmi hodit :-)

bod
31.08.2020 4 z 5

Jediná nevýhoda této knihy je, že po jejím přečtení si člověk připadá líný a méněcenný...

Monika1717
09.08.2020 5 z 5

Knihu jsem četla jako dítě školou povinné a moc se mi líbila. I dnes ji musím hodnotit 5 hvězdičkami a ptát se, kde se brala ta vytrvalost, píle, touha vzdělávat se v této ženě. A kam se všechny tyto vlastnosti poděly u většiny dnešních dětí?

zelena_zabicka
07.08.2019 4 z 5

Životopisný román o Marie Currie Sklodovské, ne vše v knize se skutečně událo tak, jak je v ní popsáno (např. dle wikipedie ji její otec od studií spíš zrazoval, než podporoval, navíc měl problémy s alkoholem - nebyl to tedy ten tatínek, jaký je popsán v románu). Každopádně ten příběh mě uchvátil - Marie byla žena dvou obdivuhodných rovin: vynikající vědkyně a zároveň žena s až neženskou zarputilostí. To zapálení, kterým hořela pro svoji práci, to obrovské nasazení, odříkání si, hnaní sebe až na pokraj svých sil, stačilo málo a nejednou by snad až zemřela vyčerpáním, podvýživou, bídou a přesto dokázala vytrvat ve své píli a zásadách. Asi málokterý člověk by toto dokázal, navíc byla nesobecká, ochotna se obětovat pro druhé - svůj život i své sny. I přes obrovskou bídu, ve které žila a žili nakonec s manželem Petrem svorně odmítli obrovské bohatství za prodej patentu na získání radia a postup darovali světu zadarmo. Naprosto výjimeční lidé - nejen po stránce vědecké, ale i lidské.

Iva-JU-KA
16.05.2019 5 z 5

Píle, vytrvalost, houževnatost a skromnost napsaná krásnou češtinou - vydání 1962.

haki34
27.02.2019 5 z 5

další nález z knihobudky :) podle názvu jsem netušila, co mám čekat, tak jsem knížku prolistovala a ejhle - životopis-román o nikom menším než Marie Curie - Sklodowské !!
a nezklamala...knížečka poměrně tenká, četla se dobře a rychle - jeden intenzivní půlden - ve volných chvilkách mezi domácími pracemi...
Dozvěděla jsem se zejména o jejím životě mezi 17-30lety... jak si tvrdě vydělávala na svůj sen - studium v Paříži...jak potkala první lásku... jak se sen splnil, a ona dřela do úmoru (neumím si představit - ale to člověk musí potkat svoji vášeň, aby nejedl, nespal, jen u málokoho z nás je to fyzika.....navíc hlavně v dnešní konzumní společnosi její askeze a skromnost a tvrdé odříkání a píle jsou obdivuhodné a až neppochopitelné..) aby dosáhla vysněného cíle při studiu přírodních věd, zejména fyziky na Sorbonně...
Dozvíme se něco i o její rodině - bratrovi a sestrách... a také o práci, životě a rodině jejího mažela Piera Curie..
Nevím, kolik z toho je podle reality (spousta myšlenek mohla pocházet z jejich zápisníků či deníků) a kolik si autor domyslel/vymyslel, ale vědkyně z toho celého vyšla jako nesmírně lidská, skromná a pro vědu nadšená osoba, která ale velmi milovala své blízké, zejména dcerku Irenu a manžela Piera...a samozřejmě také svu vlast Polsko, byla velká národovkyně. Román končí objevem radioaktivity, v krátkém doslovu se pak dozvědáme pár větami o dalším životě Marie i tragickém skonu manžela při nehodě...

Kromě toho všeho mi zůstává z knížky takový ten hřejivý poklidný pocit něčeho hezkého... něco jako ty romány pro pamětníky..milé, klidné, se šťastným koncem...

DOporučuji - životopis, napsán velice oddechově, a spousta zajímavého o objevech ve vědě 19-20.století....

gaspoda159
30.12.2018 5 z 5

Paní Marii Curii Sklodowskou jsem vždy velice obdivovala pro její pracovitost, odhodlanost a lásku pro vědu. Před přečtení této knihy jsem jí znala z učebnicového výkladu a reportáži ze slavných dnů na Stream.cz. Díky této knize ještě více (i když jsem pochybovala, že by to bylo možné) stoupla v mých očích. V knize jsou také dobře ukázány poměry v tehdejším Polsku. Knihu doporučuji především pro milovníky přírodních věd a chemie.

zdenaR
08.08.2018 5 z 5

Knihu jsem četla v dětství a nyní jsem se k ní vrátila v rámci čtenářské výzvy (kniha poprvé vydaná v roce mého narození) a opět jsem ji "zhltla" během dvou dnů. Úžasný příběh úžasné ženy.
V dnešní komerční době o to víc vynikne skromnost, touha po vzdělání, usilovnost, odhodlání, nezištnost ...

Ankavi
31.05.2018 5 z 5

Knihu jsem přečetla jako dítě a nyní se k ní ráda vrátila. Příběh, který si zaslouží pozornost - ta vytrvalost, píle a příkladná cílevědomost - přitom však lidskost a skromnost.

TaLu
22.05.2018 5 z 5

Díky této knize jsem si pak nastudovala další informace o této úžasné vědkyni. Přitažlivým způsobem popsány její zápasy, naděje a sny, které s takovou "tvrdohlavostí" uskutečňovala. obdivuhodná žena, která to v té době neměla lehké, mimo jiné také proto, že byla ženou na poli vědy.

Hebrey
30.09.2017 5 z 5

Tuhle knížku jsem četla kdysi dávno. O Marii Curie - Sklodowské jsem se základní vědomosti dověděla krátce před tím, než jsem na knihu narazila v knihovně. O to víc mne zaujala. Pamatuji si, že se mi líbila.

niknikita
16.09.2017 5 z 5

Nádherný dárek od mé maminky - asi , že jsem pěkně tvrdohlavá, tak jsem ji v mládí poctivě několikrát přečetla.Klobouk dolů,ale na kvality Marie Curie jsem opravdu neměla šanci dosáhnout.