Tváře ve stínu (medailony)

Tváře ve stínu (medailony) https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/166681/tvare-ve-stinu-medai-166681.jpg 5 3 1

Portréty dvanácti významných osobností české literatury prvé poloviny našeho věku podává historik a básník v jedné osobě tak, jak je znal z osobního styku. A. Sova, K. Toman, S. K. Neumann, J. Hora, A. Ráž, J. Weil, A.M. Píša,J. Hůlka, V. Nezval, K. Biebl, L. Blatný a F. Halas tu vystupují jako tváře ze "stínu času, který je odnesl na jiný břeh, než je břeh našeho života, ponechávaje jim jinak plně jejich životnost, jíž žijí v nás". Autor ukazuje svéliterární pokolení, jehož dějiny zde bezděčně a svébytnou formou odkrývá, nikoliv jako homogenní celek, nýbrž jako konkrétní žité osudy.... celý text

Přidat komentář

jezekk
21.07.2021 4 z 5

Některé kapitoly/medailony neskutečně silné (Pekař, Zahradníček, Křelina...), některé spíše "tenčí" (Lev Blatný, Teige...). Vcelku nelze autorovi upřít snahu pochopit druhého, i když s ním měl drobnější neshody nebo i vážnější rozepře. Rozhodně jsem neměl pocit, že by si chtěl s někým vyřizovat účty, spíš jsem často cítil z textu smířlivý tón.
Kalista byl v mládí velmi levicový, považoval se za komunistu (snad byl i autorem první česky psané básně na Lenina), ale při studiu na UK (historie u Josefa Pekaře) se postupně od levicové ideologie odpoutával a začal se vracet zpět ke své katolické víře (po smrti svého otce) - tato světonázorová proměna mu vydržela až do jeho smrti. Ale právě díky tomu se znal snad se všemi, kdo měli, a snad stále mají, co říct, a to jak na levici (Nezval, Halas, Toman, Teige, Biebl aj.), tak i na pravici (Knap, Křelina, Zahradníček aj.), byť ne každý se takto vyhraněně "politicky" musel profilovat.
Četl vydání z r. 2016, ale bohužel jsem zaznamenal mnoho chyb - překlepy, datace.