Tváře normalizace

Tváře normalizace https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/425872/bmid_tvare-normalizace-z2t-425872.jpg 4 14 3

Normalizace si ve společnosti vydobyla pověst přece jen snesitelného, „gulášového“ komunismu, během nějž se před realitou utíkalo na chalupu nebo k deskám Karla Gotta. Ve skutečnosti to však byly roky mimořádně ničivé. Společenská apatie, letargie, snaha příliš nevyčnívat, obava z vlastní tvořivosti, neochota přijmout se svobodou i zodpovědnost, to vše má kořeny nikoliv na šibenicích padesátých let a v jáchymovské věži smrti, ale v režimu, který přivezly sovětské tanky v srpnu 1968. Právě kvůli plíživosti, která degradovala ducha i vůli většiny obyvatelstva, je namístě si připomínat, jak nesmírně zlá a pokřivená ta doba ve své podstatě byla. Kniha Tváře normalizace vznikla v Deníku N jako příspěvek do mozaiky pochopení naší minulosti. Zvolili jsme cestu vyprávění konkrétních lidských příběhů, které navzdory své jedinečnosti dokážou přiblížit mechanismy a atmosféru doby silněji než akademické studie. Osudy známých i řadových protagonistů režimu dohromady tvoří přesvědčivý obrázek doby.... celý text

Přidat komentář

Jrsnbl
19.12.2022 5 z 5

Perfektní sonda do období normalizace, která je jedním z mála období od vzniku Československa v roce 1918, o kterém toho mladá generace narozená po osudném listopadu víceméně moc neví.

Autoři rozhovorů odvedli naprosto skvělou práci a přes příběhy jednotlivců (od Karla Gotta po Vasila Bilaka), vám odvypráví to, co zůstává skryto v šedé zóně společnosti.

Pro pochopení současnosti je třeba porozumět minulosti. A tento titul k objasňování současné politické scény České republiky napomáhá více než dost. Díky.

MichalStxt
07.02.2021 odpad!

Kniha mne, jako celek, opravdu velmi zklamala.
V prvé řadě postrádá ruku nějakého editora. Jednotlivé profily osobností byly psány různými autory původně jako články pro "Deník N"- Tam se určitá nevyrovnanost, pokud vycházely individuálně, nezávisle, poněkud snesla. Zde ne! Přísnější měřítka snese snad pouze pasáž o Miroslavu Štěpánovi od Renáty Kálenské.
Samotné kapitoly knihy plné rešerší a nepřesností.
Na konkrétních příkladech nyní demonstruji nedostatky.
Proč se kapitola o členech STB jmenuje "LAMR A ULČ", když je tam jeden z nich zmíněn pouze okrajově? Proč se kapitola o zahraničních televizních redaktorech nejmenuje "VEJVODA A JAMBOR", když se věnuje oběma? Proč nebyl z televizních zahraničních redaktorů zvolen Cyril Smolík, který byl opravdu prototypem prorežimního televizního zahraničního zpravodaje? To byli autoři líní si o této osobě něco zjistit? Proč je pasáž o Karlu Gottovi psána pouze velmi povrchně?
Názory a hodnocení expertů jsou do jednotlivých kapitol vkládány nesystémově. Prostě, nejsou konkrétní reflexí, spíše povrchově plakátovým obecným konstatováním-
Dále je patrné, že si redaktoři, při zjišťování informací ze současnosti příliš "nedělali vrásky" (a hlavně práci!) se zjišťováním pravdivých, relevantních, informací. Například u bývalého kulturního redaktora Československé televize Ladislava Langra je uvedeno, že založil divadelní festival FEMAD. Ale on jej pouze obnovil. Festival FEMAD existoval v Poděbradech za minulého režimu. Jako disident se jej účastnil i Pavel Dostál, Dr. Pavel Bošek či Dr. Ivan Vyskočil. Langr jej pouze - po letech - obnovil a transformoval do nových podmínek. A takových nepravd a nedokonalostí je v celé publikaci daleko více...
Velkou slabinou knížky je velice špatný papír a tudíž VELMI NEKVALITNÍ reprodukce fotografií.
S ohledem na výše uvedené neodpovídá cena knihy její (ne)kvalitě. Ať již obsahové či estetické.
Suma, sumárum: redaktoři, kteří napsali články do novin si pouze chtěli vydělat další honorář. A aby ušetřili, tak ani nezaplatili odborného a pořádného editora.
MICHAL STEIN


kinee
22.01.2020 4 z 5

Podle me povedena kniha z Edice N. Spousty novych stripku, ktere davaji smysl. Cerpano z jiz napsanych knih citujici “tvare”, z archivu ci ze samotnych rozhovoru. Super prace novinaru Deniku N. Nejvic se mi libil pribeh Frantiska Cuby a Slusovic z pera Petra Koubskeho, ktery ve Slusovicich delal do roku 1990 programatora, nyni je novinar a ucitel. Ze JZD mohlo mit pridruzene podnikani a Cuba to trochu otocil a spis bylo JZD pridruzene tomu podnikani? Umel hledat diry nejen na trhu, ale i v regulich a vytezit z toho. Zajimave. O Zdenku Zbytkovi z pera Jana Molacka. O tom, ze chtel ZZ predelat letiste v Ralsku na vyznamny dopravni uzel pro nakladni leteckou dopravu, jsem tez nevedela. Kapitola o Eduardu Vorobjovovi od Petry Prochazkove ve mne zanechala spousty emoci. Tu si pamatuju a pamatovat budu. V roce 91 sli vojaci od nas i klidne do stanu, hlavne aby sli. Postavily se za ne pry jejich zeny. Jinak by sli i na Sibir. Z tehda pro ne luxusni zeme. Kapitola o Karlu Gottovi mi prisla presprilis drsna, misty spis subjektivni nazory? Ale precist urcite doporucuji a tema bych klidne cetla i na vice stran.

Štítky knihy

komunismus normalizace (1969-1989) komunistický režim

Autorovy knížky

2019  80%Tváře normalizace

Kniha Tváře normalizace je v

Právě čtených1x
Přečtených21x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce15x
Chystám se číst22x
Chci si koupit7x
dalších seznamech1x