Tušenie súvislosti

Tušenie súvislosti https://www.databazeknih.cz/img/books/75_/75322/bmid_tusenie-suvislosti-VZ6-75322.jpg 4 211 19

Ludvík Souček, jeden z najúspešnejších autorov populárno-vedeckých prác a vedeckofantastických próz. Tušením súvislosti voľne nadväzuje na titul Tušenie tieňa (Tatran 1981). Obidve knihy tvoria svojráznu encyklopédiu prienikov do sveta prírodovedeckých a spoločenských disciplín, a to najmä do jeho nepreskúmaných oblastí, autor upozorňuje opäť na mnohé neriešené či nevyriešené otázky a problémy. Souček vie otázky položiť i hľadať na ne odpoveď. Čo-to o knihe prezrádzajú už názvy kapitol: Posúvanie hraníc, Prútik cisára Yua a dračie sily, Mamuty majú ešte vždy čo povedať, Hrozba magnetického poľa, Meteority čudné, nedocenené a podnetné, Od zmiznutých lodí k iným vesmírom. Nesmierna zvedavosť, podrobné štúdium a úporné hľadanie faktov sú pre autora charakteristické. Uvažuje o pozoruhodných záhadách, „tajomstvách“ svetovej kultúry, našej civilizácie, na ktoré narážame pri poznávaní našej minulosti aj perspektív. Uvažuje často netradične, upozorňuje na nevyriešené problémy a ponúka ich riešenie. Zamýšľa sa popri inom napríklad nad skutočnosťami, ktoré prinášajú objavy archeológov i astrofyzikálne teórie, nad možnosťou existencie vysoko vyvinutých predvekých civilizácií i jestvovaní života vo vesmíre.... celý text

Žánr:
Literatura česká , Literatura naučná , Záhady

Vydáno: , Tatran (Bratislava)
Originální název:

Tušení souvislosti , 1978


více info...

Přidat komentář

Filomena1961
06.04.2024 5 z 5

Při předvelikonočním úklidu na mě doslova vypadla polorozpadlá Součkova knížka Tušení souvislostí. Jakmile jsem ji vzala do rukou vybavila se mi atmosféra doby, kdy jsem ji jedním dechem četla. Už je to hodně dávno a tak jsem opatrně vzala knihu a opětovně jsem v ní nejen zalistovala, ale taktéž jsem se začetla. Souček bezesporu patří i po letech mezi naše přední záhadology, seznamuje nás, že na naší krásné modré planetě Zemi se děje leccos zajímavého a tajemného. A jak už pan Souček v závěru napsal, člověk by měl prorážet začarovaný kruh, v němž se naše poznání v některých disciplinách nachází. Zcela jistě i po létech doporučuji k přečtení.

jozor
05.01.2024 3 z 5

Už to nebolo taká bomba ako kedysi keď som to čítal ako teenager v Dänikenovskom ošiali.


Eicherik
28.09.2022 4 z 5

Při čtení téhle knihy převládá, alespoň u mě tomu tak je, rochnění si v Součkových textech nad nějakou snahou dopátrat se rozluštění předložených záhad. Miluji ten pocit, venku prší a já se probírám stránkami, které spekulují nad náhlým zmizením mamutů z naší planety. Tematicky mě nejvíce zaujala poslední kapitola nazvaná Od zmizelých lodí k jiným vesmírům a v ní část, která se zaobírá zmizením některých letadel, zejména amerických vojenských a zvláště ta, která se udála nedlouho po skončení druhé světové války v oblasti tzv. Bermudského trojúhelníku. Velmi překvapivé je, že v této kapitole není zmínka o jevu zvaném foo figther, protože některé záznamy s členy posádek letu Flight 19 naznačují i možnost, že došlo k setkání s německými diskovitými letouny a nebo fiktivní Himmlerovou zbraní Thorovo kladivo.
Citace: Oficiální vojenská místa to nepopřela, právě tak jako nepopřela několika svědky potvrzená poslední slova kapitána Mantella, první oběti střetnutí s čímsi, co se později proslavilo pod názvem UFO: "Proboha ... vždyť v tom jsou lidé ..."

vas
17.06.2021 5 z 5

Perfektní kniha praotce české záhadologie. Myslím, že se mu z jeho nástupců nikdo v erudici a lehkosti psaní ani nepřiblížil.

kapr
04.11.2020 5 z 5

Česká bible vyznavačů boje za zkoumání naší skutečné historie, alternativám k uznávaným, oficiálně jedině správným verzím. Vynikající, nelze než doporučit.

icewind
07.10.2020 3 z 5

Ech....ke knihám p. Součka jsem se evidentně dostal s hodně velkým zpožděním a abych to hodnotil ve stylu, že v době vydání to byla nejspíš pecka, to asi opravdu ne. Nicméně z textu jednoznačně vyplývá autorova oddanost tématu, to rozhodně popřít nelze, ovšem valná většina věcí, o kterých je zde zmínka už je dnešním pohledem úplně někde jinde a stejně jako v předchozím Tušení jsem se místy v tom zápalu pro věc a hromadění a vyvracení argumentů současně, jaksi ztrácel. A frekventované slovo marxismus mi tedy obzvlášť lezlo na nervy.....Ale i tak, vzhledem k tomu, že jde stále o témata, která mě zajímají, beru to jako svébytný pohled na věc ze svébytné doby.

Greenfingers
15.09.2020 4 z 5

Autora jsem měl docela rád - byl to takový náš Däniken. Záhady a tajemno mě vždy přitahovaly, proto i tahle kniha mě bavila.

jiri77
25.02.2020 4 z 5

Kniha trochu staršího data ,ale přesto pořád zaujme svou nápaditostí a snahou odtajnit záhady a události let minulých. Hodně zajímavé čtení.

Hanaol
12.05.2019 5 z 5

Vždy člověka láká tajemství jeho původu a další pozemské katastrofy a nevysvětlitelné jevy. Souček uměl při čtení čtenáře rozechvět a vtáhnout do děje. Zažila jsem s knihou spoustu krásných chvil.

kara
18.01.2019 4 z 5

Knihu jsem přečetla už před nějakou dobu, teď jsem se k ní znovu vrátila a znovu jsem ji přečetla téměř na jeden zátah.

kannibal28
09.09.2018 3 z 5

tušenie tiena je podla mna zaujimavejšie čítanie ako suvislosti je to taky dobrý priemer.

Rawen616
04.07.2018 3 z 5

Většina záhad které jsou zde prezentovány už byla dávno vyvrácena a nebo se autor často nechal hodně unést svou fantazií...ale, když on Souček je do toho tak zapálený, že to z toho textu uplně cítíte a na chvíli se necháte unést tou atmosférou tajemna. Taky jsem se tím jako malý nechával unášet. Bohužel, pokud člověk klouže jen po povrchu záhad, budou mu připadat záhadné celý život. Pokud se do tohohle tématu potopíte, zjistíte smutnou pravdu, že drtivá většina toho jsou blbosti. Ale v případě Součka rozhodně atmosferické a čtivé blbosti:-)

micha-ella
21.10.2017 5 z 5

Přečetla jsem všechny Součkovy knížky (i ty pro mládež) a mrzelo mě, že jeho názory a hypotézy vědecké špičky zesměšňovaly. Byl to velmi inteligentní, velmi vzdělaný a prostě úžasný člověk, zapálený k řešení záhad.

Pampalini
12.11.2016 5 z 5

Autorsky vycibrenejšie ako Tešenie tieňa. Nové záhady a nové vysvetlenia… autora to rozhodne veľmi bavilo a jeho elán sa prenáša aj na čitateľa. Až sa chce všetkému uveriť. Povinná vstupenka do obrovského sveta tajomna a záhad, ktoré ponúkajú nepredstaviteľné množstvá vysvetlení. A to je na našom svete úžasné!

P.S.: Ten preklep na začiatku nechávam schválne… aj tiene sa môžu tešiť.

lavendy
07.11.2016 5 z 5

Když mi bylo 17, úplně jsem na tom ujela :-), ale už je to docela dlouho :-D

wooloong
25.12.2014 5 z 5

Český záhadologický fenomén. Na Tušení světla jsem se taky strašně těšila, Márinko, prý v něm měly být odhaleny některé záhady z předchozích knih. A plánované vydání této knihy společně s předčasnou smrtí autora tehdy vyvolávaly mnoho konspiračních dohadů a domněnek. Dnes už to beru s odstupem, ale tehdy to bylo něco.

pablovendat
16.11.2014 5 z 5

Na svou dobu to byla pecka

Jack Bauer
02.12.2011 5 z 5

Jak jsem v dětství tuhle knihu hltal....

Márinka
30.11.-0001 5 z 5

Škoda, že jsme se nedočkali Tušení světla ...