Turista

Turista https://www.databazeknih.cz/img/books/36_/367958/bmid_turista-SBH-367958.jpg 4 118 25

Milo Weaver série

1. díl >

Milo Weaver, jeden z takzvaných Turistů - tajných agentů CIA bez domova a bez totožnosti - zanechal práce v terénu a stal se úředníkem v newyorské centrále Ústřední zpravodajské služby. Usadil se, pořídil si rodinu a byt v Brooklynu a pokouší se zapomenout na svou ne právě výstavní minulost. Jednoho dne je však náhodou zatčen nebezpečný nájemný vrah přezdívaný Tygr, jehož dopadením byl Weaver kdysi pověřen. Po promluvě s ním Weaverovi nezbude než vrátit se k Turistice a jednou provždy se vyrovnat s tou částí svého života, která ho pojí se světem ovládaným přetvářkou, intrikami a všudypřítomnou paranoiou, řídící se heslem „nikdy nikomu nevěř". Vynikající špionážní thriller Olena Steinhauera zaujal nejen čtenáře po celém světě - jeho filmovou podobu se chystá zrealizovat slavný americký herec a režisér George Clooney.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Thrillery

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Tourist , 2009


více info...

Přidat komentář

Máma001
20.05.2023 2 z 5

Nějak se mi nedařilo začíst se do knihy. Jednak mě to nebavilo a navíc jsem se musela často vracet, abych pochopila souvislosti. Možná je to mnou, dělám to nerada, ale vzdávám to.

marvan00
12.03.2023 2 z 5

Steinhauer mě lákal dlouhou dobu jako autor považovaný některými za následovníka Johna Le Carré. To sedí v tom smyslu, že i Steinhauer se pokouší psát o prostředí tajných služeb s jakýmsi společenským přesahem, nejde tedy vysloveně o prvoplánovou zábavu, ale tím veškerá podobnost končí. Až když jsem knihu dočetl, jsem si uvědomil, že vlastně jde o výborný příběh, ovšem napsaný zcela umrtvujícím způsobem. Autor podává svůj příběh zmatečně a nejasně, což se mění teprve ke konci knihy, jakoby si snad autor až během psaní ujasňoval smysl některých situací a motivaci postav. Tomu by odpovídala i rozporuplná charakteristika postav. Autor na jedné straně píše o důležitosti rodiny pro Mila, na straně druhé se přitom žena i dcera chovají k Milovi lhostejně až vypočítavě, žena místy působí vysloveně jako sebestředná kráva, takže Milova oddanost rodině nedává absolutně žádný smysl. Za mě celkově velké zklamání. Nesrovnatelně lépe dopadl špionážní seriál Berlínská mise, ke kterému Steinhauer dodal námět a podílel se i na scenáři. Každopádně jako autor knih u mě fenomén Steinhauer definitivně propadl.


Lena79
06.12.2021 3 z 5

Začátek knihy se mi zdál trochu rozpačitý. Upřímně mě to moc nebavilo, myšlenky se toulaly jinde, jen ne u příběhu. Chtěla jsem knihu odložit.
Zhruba v polovině knihy jsem narazila na pro mě nelogickou chybku-Milo se zamkl v koupelně u sousedů a okénkem vylezl na balkon vedlejšího bytu. Prošel bytem až na chodbu a zazvonil na souseda s tím, že si v jeho koupelně zapomněl batoh- Jak se ten soused dostal do zamčené koupelny? Asi jsem hnidopich, ale vracela jsem se v textu zpět, jestli jsem se nespletla...Nespletla.
Pak začal příběh pozvolna gradovat a já knihu nějak nemohla odložit. Zajímalo mě kdo a proč.
Závěr knihy mě zaskočil úplně. Přišlo mi to takový otevřený.

iwosh
07.11.2021 4 z 5

Prvních 50 stránek zmatečných, ztrácel jsem se ve jménech a bylo to moc rychlé, srovnalo se to po sto stránkách a začalo to být super. :)

MarsyPint
03.09.2020 4 z 5

Ze začátku jsem měla poměrně velký problém se do knihy začíst a orientovat se v postavách. Teprve zhruba v druhé půli dostává příběh spád a ačkoli není vyloženě akční, tak přece jen zaujme. Oceňuji vcelku srozumitelné, ačkoli pro mě dost šokující,vysvětlení práce tajných agentů a "špionů" a dopad na soukromý život.

PetaZ
24.09.2019 4 z 5

Kniha nebyla spatna, ale dalsi dily si poridim jen pokud na ne narazim, za kazdou cenu je shanet nebudu..

trudoš
10.06.2019 3 z 5

Jen Bůh a Tomáš Němec vás mohou přesvědčit, abyste jednu knihu zkusili rozečíst natřikrát. Ale nakonec to stálo za to, a ne že ne. Turista je totiž zvláštní thriller. Zvláštní tím, že jeho nejsilnější stránkou je závěr, který přichází sice s očekávatelným, ale přesto strhujícím dějem. Plusem je také způsob jakým Olen Steinhauer zcivilnil špionážní řemeslo takřka až na dřeň. Zapomeňte na super agenty, řešící neřešitelné. Autor více staví na autentičnosti než na akčním spádu, o čemž svědčí pouhé dvě přestřelky na celých čtyř stech padesáti stránkách. A podobně je na tom i rozvržení zápletky. Z jednoduchého případu hledání vraha se brzy stává doslova pavučina různých lží, které spolu zdánlivě nesouvisejí. Jenže odhalením jedné záhady dostanete střípek jiné, která zase pomůže rozklíčovat další. Tedy místo přímé cesty vás čeká obchůzka poměrně širokým obloukem. V kombinaci s emoční roztříštěností hrdiny tak ve výsledku dostáváte chytrý, ale na můj vkus až zbytečně psychologizující román.

Bacík
06.03.2019 5 z 5

Líbilo se mi to. Úplně mě příběh nešokoval, ale dobře se mi kniha četla.

Fondis
24.09.2018 3 z 5

Zajímavá kniha. Ale že bych hltal každou stránku, to úplně ne. Druhá polovina knihy je o dost zajímavější, jak vše vyplouvá na povrch. Pokračování jistě přečtu. Celkový dojem, dobrá kniha.

Jamra
10.09.2018 3 z 5

Zajímavý, ale překombinovaný. Mnoho jmen = docela chaos.

CharlesWard
06.07.2018 1 z 5

Na začátku knihy, jsem byl rád, že nejde o dalšího Carrého, v prostředku knihy u mně naplno propuklo rozčarování, že vlastně čtu o něčem, a nemám nejmenší tušení o čem a na konci knihy, bych ji přirovnal k řemeslně nezvládnutému Stínu Kondora.

Demonlover
21.02.2018 3 z 5

Překombinované! Sice čtivě napsané, ale za dva týdny nebudete vědět o čem to bylo.

pobijecmuch
07.02.2018 5 z 5

Solidní "encyklopedie" práce špionů. Z knihy se podle autora, dozvíte něco o práci bezpečnostních služeb USA. Tedy, že Amerika nejenom pomocí svých tajných služeb chrání svoji zem, ale také jak dovede změnit politickou situaci v jiném státě ve svůj vlastní prospěch. Kniha se čte dobře a druhá půlka je zajímavější.

kalache
14.01.2018 4 z 5

...říkám to pořád,že turistika je metla lidstva...

technik1965
23.11.2017 5 z 5

Super kniha, pútavo napísaná.

Schamila
25.07.2017 4 z 5

Tak jsem procestovala kus světa a doprovázel mě bezva "Turista". Hodně rychle se to četlo, protože se chtělo hodně rychle vědět, jak to vše dopadne. Je zvláštní, co se kolem nás všechno může dít a my to tom nemáme ani potuchy. Jsem moc zvědavá na pokračování - jak na další příběhy, tak také na to, co s těmi střepy z tohoto dílu... Za mě - doporučuji, Milo je mi sympatický .... Pozn. - a zase ve výprodeji, copak takové dobré knihy nikdo nečte?????

KaiShun
04.03.2017 5 z 5

Mila je sympatak kazdym coulem, cekal jsem vice akci na konci knihy ale i presto davam plny pocet a cekam ze ve 2ce se dockam toho co tomuhle chybelo

NikaMirka
12.07.2016 3 z 5

Nebyla to takova senzace, jak jsem podle nekterych recenzi ocekavala. Nebyl to ale ani spatny pribeh, ktery by se nedal cist. Konec nebyl takovy, jaky bych ho chtela, ale nemohla jsem cekat cervenou knihovnu. Film na toto téma by mohl být záživnější, přišla jsem však na to, že špionážní žánr není pro mě. Nedokáže mě příběh pohltit natolik, abych vydržela číst víc jak dvě strany, aniž by mi myšlenky u třetí strany neutekly k tomu, co mám zítra udělat v práci, nebo co nakoupit :). Tímhle stylem (tři stránky denně) bych se konce snad nikdy nedobrala :D.

Lenka.Vílka
24.11.2015 3 z 5

Dokonalé, čtivé, napínavé. Bavila jsem se a už se těším na další díl. Jenom doufám, že bude lépe "rozepsaný". Tady na mě některé pasáže působily nepříjemně kvůli za sebou těžce nasekaným větám, které mi vážně vadily (snad dodatečně najdu, co mi tady chybělo...).

justfainth
06.06.2015 5 z 5

Ačkoliv poslední díl už není třeba tak dobrý, ty první dva za přečtení rozhodně stojí!