Turbina

Turbina https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/423192/bmid_spisy-vii-turbina-LQv-423192.jpg 4 40 6

OBSAH: Díl I. - Firma Ullik & SPOL. Díl II. - Kariéra slečny Tyndy Díl III. - Turbina spustí ...

Přidat komentář

Kopretina
16.12.2022 2 z 5

Četlo se mi to velmi těžce, slovní obraty, hrátky, germanismy mě nebavily. Děj mě také neoslovil. Nicméně jsem dočetla až do konce a dozvěděla se, jak kdo dopadl.

ludek.n
18.01.2021 4 z 5

Vzestup a pád podnikatelské rodiny Ulliků nemá daleko do mnohavrstevných generačních ság, které posunují hranice společenského románu kamsi do stratosfér. Karel Matěj Čapek-Chod se tématu zhostil osobitě a s nebývalou invencí, která ani v nejmenším nestrádá využitím archaických jazykových struktur. Je jenom potřeba si na použité výrazové prostředky zvyknout a dát příběhu šanci. Odmění se propracovanou studií postav a jejich charakterů, společenskou angažovaností a v neposlední řadě i napínavou zápletkou. Ať už se s Máňou účastníme lovu na manžela, fandíme Tyndě na její cestě za uměleckým úspěchem nebo se s Karlem Ullikem pokoušíme přivést rodinný podnik k rozkvětu, cítíme onu sílu prostého, nekomplikovaného vyprávění, s nímž se můžeme ztotožnit a ruku v ruce s jeho hrdiny prožívat chvíle nadšení i zmaru. Tragické finále, k němuž celou dobu nevyhnutelně spějeme, nám pak dá podnět k zamyšlení nad zmařenými nadějemi, přehnanou ctižádostí a nekontrolovatelnou touhou po zbohatnutí.


petr_
07.01.2020

Tuto knihu jsem kdysi poslouchal v rozhlasu a vždy jsem u toho vydržel. Problém byl, že jsem neslyšel všechny díly a tak jsem si musel v duši poskládat děj, aby dával smysl. O knize jsem se učil i na střední škole, ale až po letech jsem ji vzal do ruky a přečetl, a to jedním dechem, protože postavy jsou tak plasticky popsány, že děj člověk prožívá a vidí před sebou.

Určitě je to dobrá kniha, a je dobře že patří ke klasice.

druzickaster
30.03.2018 5 z 5

Velmi milé překvapení. Na autora jsem narazil díky tomuto serveru, díky za to, a jsem naprosto spokjený. Podle názvu jsem čekal poválečnou budovatelskou slátaninu a o to větší bylo mé překvapení. Děj knihy se odehrává "někdy" v 19. st. a ač se jedná o celkem banální příběh který je nádherně rozvrstvený, jednak společensky, ale i generačně. Postavy mají svůj charakter, někdy i necharakter a vše je popsáno krásným literárním jazykem, až mi bylo líto, že kniha už skončila. I když čeština z před stolet je trošičku náročnější, není problém si zvyknout a pak už nic nebrání hlubokému uměleckému zážitku. Rozhodně to není poslední kniha tohoto autora.

Experiment
16.02.2015 4 z 5

Ja som si to naopak úplne užil.(Pepek) Ten zmysel pre humor a detail a ten dôvtip s akým je to napísané ma dostal. Krásny doklad doby a kritika spoločnosti. Dokým sa mi dostala táto kniha do ruky (úplnou náhodou, ako to už s dobrými knihami býva) som nevedel o ,,ďalšom,, Čapkovi.(Koľko tých geniálnych Čapkov to tam máte?) Keď som pár kníh neskôr čítal Dostojevského, nevedel som sa zbaviť pocitu, že sa mi v niečom veľmi podobá štýl písania (práve ten zmysel pre humor a detail), ibaže zjednodušený a hlavne absurdnejší. Už sa teším na ďalšiu náhodu, keď sa mi tento Pán pripletie do života!

pepek
14.08.2011

Moc dobře se to nečte, docela těžká kniha na čtení, je to psáno starší češtinou.