Tulení žena / Slaměná židle / Podruhyně: Tři hry o ženách

Tulení žena / Slaměná židle / Podruhyně: Tři hry o ženách https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/104227/tuleni-zena-slamena-zidle-podruhyne-Xzi-104227.jpeg 4 3 1

Vůbec poprvé má česká divadelní obec možnost poznat dílo Sue Glover, která dnes bez nadsázky patří mezi žijící klasiky skotského dramatu. Tři hry obsažené v tomto souboru představují tři různé pohledy na ženu, vztah muže a ženy a různé obrazy postavení ženy ve společnosti. Ač ve všech případech hry sahají k námětům specificky skotským, Sue Glover v těchto námětech svou autorskou metodou otevírá témata, která mohou rezonovat i v českém divadelním světě. Svazek také obsahuje část vůbec první monografické studie Ksenije Horvath o dramatičce a souvislostech jejího díla.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Divadelní hry

Vydáno: , Větrné mlýny
Originální název:

Seal Wife / The Straw Chair / Bondagers , 1980


více info...

Přidat komentář

Stammel
03.06.2012 5 z 5

Hutné, hluboké a napínavé drama. Osobitá adaptace legendy o Ondině, zasazená do kulis současného skotského přímoří, drsného až do morku kosti. Myšlenkovou rovinou a básnickým nádechem připomíná nádhernou verzi Giraudouxovu.

Glover skrze tajuplnou postavu Rony, dívky z moře, rozvíjí složitost vztahu mezi člověkem, potažmo civiliací, a přírodou. V postavách a mezi postavami je neustálé spalující pnutí mezi usedlostí, řádem a svobodným voláním života žitého až na samu dřeň. Mezi Alexem a Renou, stejně jako mezi člověkem a divokou přírodou, existuje dvojí, bytostně tragický vztah. Složený rovnoměrně z lásky a zároveň boje na život a na smrt.

Glover skvěle rozpracovává náročnou psychologii postav a zároveň důsledně pracuje se symboly, metaforami, náznaky. Stejně jako její příběh, i její styl je rozkročený mezi drsným realismem a poetickou mystikou.

Jeden z hřejivých důkazů, že současné divadlo může být krásné a chytré. Glover se mi tímto řadí na roveň svého skvělého kolegy Davida Harrowera (např. geniální Nože ve slepicích).

Štítky knihy

Skotsko muži a ženy postavení ženy ve společnosti

Autorovy další knížky

Sue Glover
skotská, 1943
2005  87%Tulení žena / Slaměná židle / Podruhyně: Tři hry o ženách
2005  80%Podruhyně
2005  0%Slaměná židle

Kniha Tulení žena / Slaměná židle / Podruhyně: Tři hry o ženách je v

Právě čtených1x
Přečtených4x
dalších seznamech1x