Tuk - velké překvapení

Tuk - velké překvapení https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322095/mid_tuk-velke-prekvapeni-L2V-322095.png 4 10 3

Proč máslo, maso a sýr patří ke zdravé stravě. Celá desetiletí nám tvrdili, že bychom měli omezovat tuk, a že pokud nehubneme a nejsme zdraví, tak se prostě jen dost nesnažíme. Co když je ale problém v samotné nízkotučné stravě? A co když všechna ta jídla, která jsme si odpírali – smetanové sýry a šťavnaté steaky – by nám ve skutečnosti mohly pomoci bojovat s obezitou, diabetem a onemocněním srdce? Se závěry podloženými devíti lety výzkumu a rešerší odhaluje Nina Teicholzová nemyslitelné: vše, co nám kdy o tuku tvrdili, je špatně. Ve své knize dokumentuje, jak příliš horliví vědci dovolili neprůkazným vědeckým poznatkům ovládnout všeobecné mínění, a stát se výživovým dogmatem. Její živé a poutavé vyprávění předkládá přesvědčivé důkazy, které boří veškeré všeobecné znalosti o tuku ve stravě, a konečně nám umožňuje přivítat chutné pokrmy zpět do našich jídelníčků.... celý text

Žánr:
Literatura naučná , Zdraví

Vydáno: , Jota
Originální název:

The Big Fat Surprise : Why Butter, Meat and Cheese Belong in a Healthy Diet , 2014


více info...

Přidat komentář

Petrush
15.02.2024 3 z 5

Kniha se nevěnuje tuku z pohledu výživových doporučení nebo receptů. Autorka ani nezmiňuje např. kontaminaci tuků nebo jejich vliv na mikrobiom. Kniha je o něčem jiném. Víc jak polovina se věnuje velmi podrobnému popisu vědeckých dohadů o škodlivosti nasycených tuků pro srdce - výběry vhodných subjektů do studií, aby mohla být hypotéza potvrzena, zamlčování závěrů, které hypotézu vyvracejí, zavádějící interpretace výsledků, zesměšňování nebo ignorování vědců s jiným názorem, následné zapojení státních institucí do tohoto tématu a nakonec institucionalizaci většinového, byť vědecky vlastně dostatečně nepotvrzeného, názoru, že nasycené tuky zvyšují cholesterol, a proto škodí.
Autorka dál popisuje, jak potravinový průmysl nahradil nasycené tuky hydrogenovanými, o kterých se tušilo, že obsahují pravděpodobně škodlivé trans-tuky, ale průmysl se pečlivě staral o zpochybňování těchto poznatků. Když se ale stejně nakonec kvůli transmastným kyselinám přetaly používat ztužené tuky, nastoupily místo nich rafinované rostlinné oleje. O těch se toho zatím moc neví, ale už se ví, že při jejich rafinaci a pak při zahřívání vznikají škodlivé látky - autorka tuto kapitolu nazvala "Transmastné kyseliny odchází, přichází něco horšího?".
Docela neuvěřitelný byl popis propagace středomořské stravy. Podle autorky se tato strava stala tak známou a doporučovanou hlavně díky marketingovým schopnostem jejich zastánců, nikoli díky vědecky podložené prospěšnosti.
Závěr knihy je věnován výsledkům studií o nízkosacharidové stravě a popisu zajímavých zjištění ohledně cholesterolu. Ukazuje se, že výskyt civilizačních nemocí koreluje se spotřebou sacharidů (především cukru a mouky), nikoli se spotřebou nasycených tuků, jak se to už několik desetiletí traduje. Tento mýtus je díky svému dlouhodobému působení zakořeněný velmi silně.
Kniha je zajímavá, četla se dobře. Co do popisu událostí, konferencí, článků a studií mi přišla často moc podrobná, ale chápu, že autorka chtěla podat co nejucelenější pohled. Místy se autorka dost opakuje (např. tvrzení, že nasycené tuky zvyšují LDL cholesterol, ale také HDL cholesterol, nebo že se nikdy neprokázalo, že celková hladina cholesterolu koreluje s vyšším rizikem).
Kdo hledá spíše výživová doporučení, nebude pro něj tato kniha vhodná. Je víc pro nadšence do oboru výživy jako takového.

momo01
09.06.2018 2 z 5

Tohle bylo dlooouhé a detailní čtení o historii výživové politiky. Skvělé pro ty, co si libují v hromadě (opravu ale velké hromadě) citací a odkazů na různé studie. (Navíc přibližně 150 stran zabírají poznámky, literatura a rejstřík.)
Potravinářský průmysl je velký byznys a autorka rozporuje téměř všechny výzkumy, které se v oblasti výživy uskutečnily a ze kterých vyšly teorie, že nasycené tuky jsou nezdravé. Odvedla mravenčí práci a našla zásadní výzkumné nesrovnalosti a chybné závěry, ohýbání statistik a konflikty zájmů, kdy například výzkum o škodlivosti živočišných tuků sponzoruje výrobce těch rostlinných. Jenže jedna studie prostě tvrdí to a druhá to vyvrátí. Nejsem výživová poradkyně, rozumím tomu jako koza petrželi, ale podle mě je nejlepší vzít zdravý rozum do hrsti a jíst to, po čem se člověk cítí dobře.


verah
17.02.2018 5 z 5

Střízlivý, a přesto fascinující, obrovský, a přesto přehledný a pro mě osobně i velmi zábavný souhrn vědeckých dat s jednoznačným závěrem: vejce na špeku jsou ta nejzdravější snídaně.

Štítky knihy

diety tuky

Autorovy knížky

Nina Teicholz
americká, 1965
2016  74%Tuk - velké překvapení

Kniha Tuk - velké překvapení je v

Přečtených16x
Čtenářské výzvě2x
Knihotéce19x
Chystám se číst20x
Chci si koupit8x
dalších seznamech1x