Královská hrdost

Královská hrdost https://www.databazeknih.cz/img/books/40_/40493/bmid_kralovska-hrdost-7uJ-40493.jpg 4 51 13

Marie Stuartovna si užívá mládí, krásy a těší se na slibnou budoucnost. K francouzské a skotské koruně jednou možná přibude anglická! Alžběta I. brzy vycítí, že její mladá příbuzná pro ni představuje smrtelné nebezpečí. Vždyť Marii mnozí prohlašují za právoplatnou dědičku anglického trůnu, zatímco ji za bastarda. Alžběta musí Marii odstranit ze hry...... celý text

Literatura světová Romány Pro ženy
Vydáno: , Alpress
Originální název:

Other Queen , 2008


více info...

Přidat komentář

VendulaB
27.04.2022 5 z 5

Velmi příjemný a čtivý historický román. Výjimečná je zde především postava Bess z Hardwicku, která nám detailně ukazuje, jaké bylo postavení žen v alžbětinské Anglii. Tato část příběhu zastiňuje i dějovou linku Marie Stuartovny.

Konvalinka987
15.04.2021 5 z 5

Velmi hezký román. Kniha nám ukazuje o jakou se jednalo nebezpečnou dobu; boj mezi katolíky a protestanty. Líbí se mi charakter George, i když asi není úplně do té doby. Je zde také vykresleno, že nemusí vždy "vládnout" ten, kdo je králem/královnou (Alžběta vs. Cecil).


lost.in.books
05.01.2021 5 z 5

Hodnocení: tuto knihu považuji za nejpovedenější,kterou jsem zatím od této autorky četla . Velmi se mi líbilo,že byla kniha napsána z pohledu 3 osob - Marie Stuartovny,kterou jsem si oblíbila , Bess z Hardwicku a George Talbota -hraběte ze Shrewsbury. Kniha byla napínavá ,protože v celém příběhu se usilovalo o anglický trůn -opravdu jsem byla zvědavá ,jestli ho Alžbětě Marie nesebere -byl jsem napjatá do samého konce knihy. Jinak opět musím vytáhnout autorčin styl psaní - kniha se mi četla 1 báseň .

isner
24.05.2019 5 z 5

Tím, že je knížka psaná z pohledu tří postav, je hodně zajímavá, žít za vlády královny Alžběty rozhodně nebylo vůbec jednoduché. Marie mi připadá hrozná, sice chápu, že byla z královského rodu a cítila se být něco víc, ale zemřelo kvůli ní tolik lidí. A to lhaní a intriky jí stejně nebyly nic platné....Bess obdivuju, musela toho hodně vydržet, s Cavendishem měla za deset let osm dětí, s Talbotem mohla prožít taky hezký život nebýt Marie, chtěla si udržet majetek z předchozích manželství pro svoje děti, rod Cavendishů je velice vážený, Bess je dokonce vzdálená příbuzná dnešní královny Alžběty..

tomnathaniel
21.10.2017

Třetí kniha Philippy Gregory hodnotím jako zajímavou. Rozhodně jsem vítal, že tentokrát tu nemáme žádný sladce romantický příběh. Za mě je jistě nejoblíbenější postavou Marie. George na mě působil jako nerozhodný přelétavec a Bess jsem absolutně nesnášel. Zdála se mi být děsně sobecká a majetnická. Kniha mě nejvíce zaujala až ke konci. Královská hrdost se dle mého zbytečně vlekla. Příběh vycpáván neustálým stěhováním královny Marie z místa na místo. Také mě velice mrzela nízká přítomnost Alžběty I. Půjčil jsem si nyní knihu Růže mají trny, který se zabývá stejným údobím, ale zde je prý příběh popisován z pohledu dvorní dámy Alžběty a ne Marie. Uvítal bych také, kdyby Philippa napsala o Alžbětě ještě jeden román, který by se mohl odehrávat na sklonku její vlády. Myslím, že to by také mohlo být zajímavé.

Aggie.
06.04.2016 5 z 5

Zase další knížka od P. Gregory, kerá se mi moc líbila a zase mi ukázala kus historie. Je mi jasné, že to nemůže být úplně přesné a počítám s tím. Rozhodně jsem si nejvíc oblíbila Bess, i když je úplně jiná než já. Chápala jsem jí a fandila jsem jí, a tak jsem byla ráda, že to s ní nedopadlo až tak špatně. George mi bylo líto kvůli jeho naivitě a neschopnosti vymanit se z vlivu Marie Stuartovny.

Samaret
09.10.2014 5 z 5

Velká poklona za zpracování takového náročného tématu a s výsledkem takhle ohromujícím.

ritz
22.07.2014 5 z 5

Knihy této autorky mám ráda, ráda čtu historické romány a tyto jsou "máznuté" romantikou a proto čtivé.

Henriette
11.06.2014 4 z 5

Tahle knížka mi byla doporučena na Světě knihy. Sáhla jsem pro ni se spíše skeptickým pohledem, ale rozhodla se jí zkusit. Není to sice román vystavěný na vysoce odborných znalostech jako u Alison Weir, ale i tak mě velmi mile překvapil a předčil má očekávání. Kdyby mě předem neodrazovaly naprosto odporné a nevkusné obaly knížek, myslím, že bych kouzlo této autorky objevila již dříve. :) těším se na další knížky!

Jindřiška
20.10.2013 5 z 5

Knihy Královská hrdost a Královský slib se mi moc dobře četly. Určitě si od této spisovatelky v naší knihovně vyhledám další.

Kamiliana
19.10.2013 4 z 5

Román je psán z pohledů tří postav, z nichž nejsympatičtější mi je Bess. Zajímavostí pro mě je, že Marie I. byla dle dobových měřítek považována za jednu z nejkrásnějších žen své doby, ale dle dnešních měřítek je její krása hodnocena zcela průměrně.

Markett
03.10.2013 5 z 5

Úžasná knížka! Opravdu moc pěkná knížka, která mě opravdu zaujala. Jsem ráda, že se mi dostala do ruky a mohla jsem si jí přečíst- Marie Stuartovna byla opravdu zajímavá postava a já jsem ráda, že díky této knížce jsem si jí trošku přiblížila :)

Ereniss
05.11.2012 5 z 5

Žádný romantický patos, ale pěkné čtení s reálným historickým základem. Takže něco pro mě :)