Katarína Aragónska - Večná princezná

Katarína Aragónska - Večná princezná https://www.databazeknih.cz/img/books/34_/347125/bmid_katarina-aragonska-kzd-347125.jpeg 4 78 18

Philippa Gregory je britská spisovateľka, jedna z najlepších autoriek historických románov. Večná princezná je prvý diel knižného cyklu o osudoch žien tudorovskej dynastie. Katarínu Aragonskú ako trojročnú zasnúbia s princom Arthurom, synom a dedičom anglického kráľa Henricha VII., a na španielskom dvore ju vychovávajú ako princeznú z Walesu. Keď vyrastie, má vládnuť v ďalekej vlhkej a chladnej krajine. V novom domove ju budúci svokor privíta urážlivo a jej budúci manžel Arthur je vlastne ešte chlapec. V novom prostredí sa cíti ako cudzinka. Pomaly sa však prispôsobuje a život s Arthurom je čoraz znesiteľnejší. No osud pre ňu napísal celkom iný príbeh.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Slovart (SK)
Originální název:

The Constant Princess , 2005


více info...

Přidat komentář

VendulaB
02.08.2022 5 z 5

Velmi příjemný a čtivý historický román nabízející nezvyklý pohled na Kateřinu Aragonskou. I když nevěřím, že by vzhledem ke své výchově a náboženskému založení byla schopna celý život takto lhát a v zásadě prožít život v hříchu, čtení knihy jsem si užila.

Lolila
14.04.2022 4 z 5

Pútavo napísaný román o Kataríne Aragónskej a jej ceste k anglickému trónu.


lost.in.books
05.01.2021 4 z 5

Hodnocení: opět mě autorka nezklamala a čtení jsem si moc užila! Dokonce i více ,než předchozí knihu Jen jedna bude královnou. Kniha se mi četla moc dobře a moc jsem si oblíbila hlavní hrdinku -Kateřinu Aragonskou,která si šla za svým a byla cílevědomá, inteligentní a jen tak neustoupila a nevzdávala se ,takovéto hlavní hrdinky mám velice ráda. Autorka píše doopravdy čtivě a dokáže čtenáře zaujmout a vtáhnout do děje. Měla jsem opět menší problém se zapamatováním všech jmen a názvů sídel,kam se postavy stěhovaly. Opět se zde vyskytovaly nějaké pasáže,které byly zdlouhavé-jednalo se hlavně o jednotlivé bitvy ,ale opravdu jsem si čtení užila a těším se na další autorčinu knihu,protože to s tou historií doopravdy umí-klobouk dolů! Zase mám v anglických dějinách větší pořádek.

anndrra
31.12.2020 5 z 5

(SPOILER) Po knize jsem sáhla po shlédnutí seriálu Španělská princezna, který byl v některých částech výrazně lépe propracovaný než kniha, ale ani tak nemůžu říct, že bych se čtením nebyla spokojená i přesto, že si v romantické lince oba příběhy doslova odporovaly, v seriálu totiž Kateřina měla od samého začátku blíž k Jindřichovi než k Arturovi. Na rovinu říkám, že jsem tak nějak vždycky měla radši Annu Boleynovou, ale teď, když jsem Kateřinu poznala trochu blíž, stavím se k Anně výrazně skeptičtěji. Princezna totiž měla opravdu nelehký život, který jí navíc okořenil vlastní manžel, když ji před celým dvorem opakovaně ponižoval a završil to tím, že jejich dceru prohlásil za nelegitmní. Skoro mě až mrzí, že chudák Kateřina nepodlehla nemoci dřív, než Jindřich potkal Annu. Zemřela by totiž opravdu jako anglická královna se všemi poctami a nikoliv jako ponížená princezna vdova. Jindřich byl prostě strašný hovado, kterýmu snad není v dějinách novověku rovno a všechny ženy, které ho milovaly zničil. Pokud by existoval Bůh, věřím, že ho záměrně trestal právě za to, jak bezohledný a sobecký floutek to byl a co je nejhorší, z dějin víme, že se nepoučil ani k stáru. A pokud jde o to, zda bylo první manželství Kateřiny konzumováno nebo ne...Ona byla velmi silně věřící katolička, což je historicky doloženo a tak nevěřím, že jako taková by žila v hříchu, takže podle mě nelhala a manželství nebylo naplněno, což mě jak už někdo napsal, opravdu nutilo většinu času skřípat zubama.

Noisette73
01.11.2020 5 z 5

(SPOILER) Nádherný příběh. Pár Artur a Kateřina byl naprosto božský, krásná čistá láska, jak já jim držela palce, i když jsem věděla jak to dopadne, chvíli jsem byla v iluzi, že ta jejich láska se nepřetne. No samozřejmě přišel smutný konec a mně to bylo hrozně líto .
Kateřiny mi bylo líto a že si musela vzít Jindřicha.....Pro ni na jednu stranu spása na druhou záhuba, nezasloužil si ji, holomek jeden....

viki77
13.03.2019 5 z 5

Moc krásné

Silmarien
15.03.2018 4 z 5

Kniha o tom, aký mohol byť život Kataríny Aragónskej, ktorú väčšina ľudí pozná ako tú obstarožnú kráľovnú, ktorá Henrichovi nevedela porodiť dediča a svojou tvrdohlavosťou a neústúpčivosťou "spôsobila" vznik novej cirkvi.
Ale tento príbeh bol o inej Kataríne. Bol o Cataline, infantke Španielska, princeznej z Walesu, ktorá bola predurčená stať sa kráľovnou Anglicka. O dcére najkatolíckejších veličenstiev svojej doby, ktoré vyhnali Maurov z Granady.
Celá dejová línia a vnímanie, ktoré nám autorka podsúva sú založené na predpoklade osudovej lásky a neskoršieho klamstva, takže ak ste oboznámení s Kataríniným osudom a máte už na celú vec svoj názor a ten je náhodou iný, ako má autorka, budete celý príbeh škrípať zubami.
Ale ak vám to nevadí, tak samotný príbeh je napísaný dobre i uveriteľne a myšlienka na bojovnú princeznú, ktorá sa v rámci vlastných možností snažila ovplyvniť vlastný osud i osud krajiny, do ktorej sa vydala, nie je vôbec márna.

Morgaine07
12.02.2018 3 z 5

Byla jsem tehdy velice ráda, že vyšla kniha o Kateřině Aragonské do češtiny. Knihu jsem četla v horkých letních nocíh v posteli a byla jsem spokojená až na jednu věc.
+spoiler+
Já totiž věřím ,že Kateřina svému muži nelhala a její manželství s Arturem nebylo naplněno. Jenže tady autorka manželství naplnila a Kateřina pak lhala. Jistě, že jsem jí měla ráda pořád stejně a neodsuzovala nebohou ženu v rukách mužů v tejdejší době. Jenže prostě si nemyslím ,že lhala.

Ssojka42
04.08.2017 5 z 5

Opět krásné. ....Královna Kateřina je moje oblíbenkyně. Přála jsem jí lásku s Arturem. Ale tušila jsem, že to v životě bývá jinak.,, A další rány v podobě potratů... Byla to velmi statečná, silná, milující žena!! A Jindřich opět sobec, egoista, poživačný marnotratník. Paní Philippa Gregory píše krásně, poutavě. Za mě 5* nestačí!!

baskynka
06.04.2017

Poutavé čtení. Knížka mě bavila od začátku do konce.

Kodetka
02.09.2015 5 z 5

Královna Kateřina na mě udělala veliký dojem. Její bojovnost, síla a vytrvalost... Mrzí mě, že jí to bohužel nevyjde. Příběh je zajímavý a poutavý.

alnahu
22.06.2015 5 z 5

Poutavý příběh z 15 století o strastiplném životě Kateřiny Aragonské- královny Anglie. Kateřina Španělská infantka , která byla provdána ve svých patnácti letech , za o rok mladšího prince Artura ,se do něj hluboce zamilovala , v manželství prožili společně pouze čtyři měsíce, když Artur onemocněl horečnatým onemocněním a zemřel. Na smrtelném loži mu Kateřina slíbila ,že se stane královnou, provdá se za jeho bratra a porodí jejich děti. Slibuji-byla jejich poslední slova. Kateřina i přes veškeré útrapy a intriky u dvora ,tento slib splnila a stala se oblíbenou královnou. I když přežil z jejího dalšího manželství s Jindřichem VIII. pouze jediný potomek dcera Marie. Po celý svůj život stále vzpomínala na chvíle lásky s Arturem a nikdy ho nepřestala milovat. Tuto knihu doporučuji ,opravdu stojí za to.

Samaret
09.10.2014 5 z 5

Paní Gregory má jednu úžasnou vlastnost: dokáže člověka zaujmout realitou, která by v jiných případech mohla naopak odpuzovat.
Velice jsem si knihu oblíbila a doporučím ji dál, protože toto velmi svišžné a příjemné zpracování dokáže zaujmout snad každého.

Kamiliana
19.10.2013 5 z 5

Velký klad knihy spatřuji v tom, že pojednává o Kateřině Aragonské, první ženě Jindřicha VIII. O Jindřichovi toho bylo napsáno spoustu a o Kateřin většinou jen to, že byla katoličkou. Tato kniha se věnuje i její výchově v Andalusii a prostředí, ze kterého pocházela. Ačkoli je průběh jejího první manželství (s Arturem) založen na domněnkách, kniha se jinak drží faktů. Za mě 100%

Markett
07.10.2013 5 z 5

Vynikající knížka. :) Od Philippy Gregory je to jedna z nejlepších knih, jaké jsem četla. Hrozně se mi líbilo, jak popsala lásku Cataliny a Artura. Tady jsem byla v sedmém nebi, protože mě to hrozně moc upoutalo. Arturova smrt mě dojala a hrozně mi bylo Cataliny líto, ale bohužel stalo se to tak. Tento román byl krásně napsaný. Philippa Gregory je vynikající autorka. Její knížky mě vždy dokážou zaujmout a vtáhnout do děje. :)

tygrilady
26.02.2013 5 z 5

Úžasná spisvatelka,které píše o skutečných historických postavách formou románu.Její knihy se výbrně čtou :-)vřele doporučuji všem,kteří mají rádi historii.Velice bych uvítala více knih o skutečných postavách nejen anglické historii,podaných takto čtivě :-)

kika 13
05.11.2012 3 z 5

Historický román z doby dávno minulé.A v té době se již také intrikovalo.

Nereovna
06.01.2011 5 z 5

Královský slib je zatím nejhezčí knížka, kterou jsem od Philippy Gregory četla. Je napsána poutavě, ostatně jako všechny její knížky, člověk se dozví spoustu věcí z doby vlády Jindřicha VIII. a Kateřiny Aragonské. A musím přiznat, že mi u čtení dokonce tekly slzy, což se mi zatím nestalo. Je to vynikající autorka.