Tržiště senzací

Tržiště senzací https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/46807/bmid_trziste-senzaci-azi-46807.png 5 24 7

Kniha vznikla ze životopisných vzpomínek, ve kterých ožívá Kischova rodná Praha z let před první světovou válkou. Z německého originálu „Marktplatz der Sensationen“ přeložila Jarmila Haasová-Nečasová. 3. vydání. 25-160-62

Žánr:
Fejetony, eseje , Povídky , Literatura česká

Vydáno: , NPL - Nakladatelství politické literatury
Originální název:

Marktplatz der Sensationen , 1942


více info...

Přidat komentář

tomas6658
27.01.2023 5 z 5

Sbírka Kischových literárních reportáží z Prahy i zahraničí z počátku 20. století. Z faktografického hlediska velmi zajímavý náhled a sondu do "atmosféry" konce mocnářství a nově vznikající ČS republiky. Autorovy zážitky z cest po Evropě i po světě, vše podáno za mě brilantní formou, plasticky vykreslující danou tématiku.

EEK patří k mým nejoblíbenějším autorům (dosáhl světového uznání) tohoto žánru a je podle mého v současnosti neprávem pozapomenutý.

Jadla
23.01.2023 5 z 5

Je nádherná. Jako svěřené tajemství, osobní, prožitá, s nadhledem, s humorem, se zaujetím, zvědavostí, angažovaností, lidskostí, tak akorát maličkou kapičkou nostalgie, s ryzostí.
K téhle knížce se ještě vrátím a nechám se jí nejednou pohladit na duši.


pami
31.12.2017 5 z 5

První kniha, kterou jsem od autora četla. Čtivý popis zajímavostí ze života i z novinářské práce E.E. Kische. Velice milé překvapení. Těším se na další knihu.
Závěrem: "Chtělo, by to následovníky, zuřivé reportéry, kteří se také snaží vidět na vlastní oči a slyšet na vlastní uši".

JeKa
19.07.2013 5 z 5

Tržiště je životopisnou črtou, která se skládá z mozaiky vzpomínek na autorovy zážitky v předválečné Praze, tedy z dob pozdní Rakousko-Uherské monarchie. Obsahově mi kniha trochu připomínala Čapkovy Povídky z jedné či druhé kapsy s tím rozdílem, že Kischovy kriminální případy se skutečně staly. Dílo velmi milým způsobem dokresluje život v hlavním městě českého království a musím říct, že jeho humor a schopnost zkratky v líčení mě velmi oslovily. Mohu vřele doporučit jak zájemcům o zajímavé povídky z prostředí měšťanstva, pražské galérky a novinářských kruhů tak pro zájemce o dějiny Podunajské monarchie.

knedlik
24.03.2013 5 z 5

Tržiště senzací bylo opravdu milým překvapením. Kisch píše poutavě, se sympatickým vtipem a u většiny příhod se musíte minimálně pousmát. Ikdyž někdy poněkud trpce.

bersek
09.02.2012 5 z 5

Kniha je o tom jaké to bylo za slavné C. a K. Skládá se z několika reportáží, kde Kisch satirickým humorem popisuje jak se stal reportérem a přidává i své významné reportáže. Celkově kniha reflektuje dobu Habsuburské monarchie a německé Prahy.

WEIL
19.12.2010 5 z 5

Díky filmu "Zuřivý reportér E.E. Kisch", ve kterém tohoto spisovatele hraje J. Laufer jsem byl na jeho osobu naveden, abych se s ní seznámil, neb nám byl ve škole předkládán jako komunistický spisovatel, což ale není pravda. A především význam slova komunista rezonoval na počátku minulého století úplně jinak, než v současné době.
Ke knize reportáží "Tržiště senzací" se vracím rád. S mým nitrem ladí způsob myšlení a postřehy autora. Přibližuje mi dobu, ve které žil, a cítím z ní i příjemnou atmosféru života E.E.Kische, ačkoli je v ní i dost bolavé pravdy. Ale bez nepříjemných skutečností se žádný lidský život neobejde.