Trůny bohů

Trůny bohů https://www.databazeknih.cz/img/books/18_/180927/truny-bohu-180927.jpg 5 21 5

Autor mnoha odborných i populárních knih o horolezectví vypráví o vzrušujících dobrodružstvích dobývání himálajských vrcholů. Poutavý výklad, doprovázený množstvím fotografií, přibližuje osudy přemožitelů výšek, kteří za nepředstavitelně těžkých podmínek uskutečnili výstup na osmitisícové horské velikány a demonstrovali tak nezdolnou vůli a odvahu člověka. Poslední kapitola seznamuje čtenáře s některými zásadami sportovního horolezectví, jeho organizací, názvoslovím, výzbrojí, technikou a zvláštnostmi himálajského horolezectví.... celý text

Přidat komentář

Mánička178
28.07.2023 5 z 5

Až v průběhu čtení knihy jsem zjistila, že nebohý Arnošt Černík byl členem oné osudné peruánské expedice v roce 1970 :( Každopádně píše úžasně - velmi barvitě, záživně, napínavě, a to o dobách, kdy ještě nebyly zlezeny všechny osmitisícovky (knížka vyšla v roce1964, tehdy scházela Šiša Pangma). V té době bylo vrcholu leckterých osmitisícovek dosaženo pouze párkrát, což působí pohledem dnešní doby docela panensky. Ale i kniha naznačila některé trendy, které k dnešku značně zesílily - např. znečišťování těchto hor prázdnými kyslíkovými lahvemi a odpadem, používání kyslíku (ale i používání drog jako pervitin, morfin, pro povzbuzení - to mně naprosto šokovalo!), o zástupech na Everest nemluvím. Jde o úžasnou knihu, zaznamenávající tehdejší dobu, kdy člověk asi nevěděl kam dřív, který prvovýstup uskutečnit jako první. Krásná knížka!

JardaHD
23.11.2021 5 z 5

Kniha mého dětství. O nezdolnosti, schopnosti dosáhnout cíle, objevovat nové. Dávám 100%.


Popelnice111
12.11.2021 4 z 5

Poutavě a zajímavě napsáno, jako by pan Černík u všech těch dobrodružství sám byl. A nám je podává stejně přesvědčivě, téměř jsem ve tváři cítila ten ostrý vítr na vrcholcích osmitisícovek, spalující žízeň, chlad, vyčerpání, ale také vůli jít, dýchat, žít. Krásně sepsáno, četlo se mi to samo.
Tedy až na poslední část, kterou psali přátelé pana Černíka, to mělo spíše již informativní charakter, nevzali si již dost času na přiblížení atmosféry jednotlivých příběhů. Ale část od pana Černíka jednoznačně super.

willy9203
21.09.2020 5 z 5

Skvěle popsané dobývání osmitisícovek. Napínavé a strhující.

anibeni
10.01.2019 5 z 5

Nádherná, napínavá kniha o prvovýstupech na himalájské osmitisícovky. Jednotlivé pokusy o výstupy jsou tak bravurně a přitom jednoduše napsány, že má člověk pocit, že na těch kopcích je i on sám...