Třpytivá hodina

Třpytivá hodina https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/427442/bmid_trpytiva-hodina-2NF-427442.jpeg 4 194 64

Selina Lennoxová patří ke zlaté mládeži. Její život je nekonečný večírek plný alkoholu a skandálů, který má jediný cíl: vyhnout se nudnému životu, který jí naplánovali rodiče. Lawrence Weston je chudý malíř, který jedné noci nečekaně vstoupí do Selinina života, a ačkoliv si uvědomuje, že dívka jejího postavení nikdy nemůže být jeho, nedokáže ji opustit. Láska, kterou prožívají, je opravdová. Selina sní o šťastném životě po jeho boku, pak ale dojde k tragédii, která ji donutí učinit rozhodnutí, které je bezpečné, místo toho, které je správné… Román o vášni, zármutku, ztrátě a tajemstvích, zasazený do období bouřlivých změn mezi dvěma světovými válkami.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Pro ženy

Vydáno: , Fragment (ČR)
Originální název:

The Glittering Hour , 2019


více info...

ctenarEva60mq
ctenarEva60mq
22.02.2024 3 z 5

Kniha se mi líbila i když přibližně do půlky to bylo trošku dlouhé a únavné ale konec krásný i když smutný.

cornetka
cornetka
29.12.2023 4 z 5

Ze začátku se mi zdál děj takový utáhlý a pomalý. Konec to ale vyvážil - byl sice smutný, ale i krásný. Je to příběh plný emocí, především ten konec, ale také tajemství a zakázané lásky, která nikdy neskončila. Konec není veselý, ale o to silnější zážitek to je.


mynonka
mynonka
31.05.2023 4 z 5

Stejně jako první autorčina kniha je i tato srdcervoucí i hřejivá zároveň. Akorát se mi jako matce hůř četla.

AlenaF
AlenaF
10.01.2023 5 z 5

Krásný a dojemný příběh.

hamm
hamm
30.12.2022 4 z 5

Libila se me ale autorcina prvni knizka (Dopisy ktere nikdo necet) byla o trosku lepsi

adela.hol
adela.hol
29.10.2022 5 z 5

(SPOILER) Autorku jsem si přidala do oblíbených hned po první přečtené knize a touto knihou si svou pozici jen upevnila. Myslela jsem, že po Dopisech, které mě úplně rozsekaly, už nemůže přijít nic lepšího. Mýlila jsem se.

Na úvod musím říct, že když jsem příběh Seliny a Lawrence postupně rozkrývala, úplně jsem v nich viděla, jak mohl třeba vypadat příběh Rose a Jacka, kdyby se nepotkali na Titanicu. Selina a Lawrence se tak stali mou další srdcovkou.

Teď už ale k příběhu. Musím podotknout, že autorka má dar mě při čtení úplně zmást. Nebo spíš, vlastně ani nepřemýšlím, jak by to mohlo pokračovat dál, ale prostě si jen vychutnávám stránku za stránkou a nechávám se překvapovat. A že toho tady bylo opět hodně.

Jediné, co bylo jasné od začátku, že Alice je dcera Lawrence. Ta podoba tam byla zřejmá.
Jinak jsem si ale opravdu myslela, že je Selina s Rupertem na obchodní cestě a že aby se Alice tolik nestýskalo, tak vymyslela pro ni tu honbu za pokladem, čímž jí postupně vyprávěla, co se stalo před jejím narozením.
Teď už byl její úmysl pochopitelný, chtěla hlavně, aby se Alice dozvěděla pravdu, protože ona sama na to už neměla sílu.

Atmosféra té doby a příběh jejich lásky, mě naprosto uchvátil. Ano, nebyl to klasický happyend, ale přesto byl. Lawrence nezůstal sám, v Alice bude navždy mít nejen Selinu, ale i Cassie.
Za mě to bylo naprosto dokonalé!

barbb8k
barbb8k
18.06.2022 3 z 5

Už od začátku jsem tušila, že se mi tato knížka bude líbit. Rané dvacáté století, večírky, zábava, láska, to všechno znělo krásně. Když jsem knihu rozečetla, měla jsem z ní takový zvláštní pocit... Styl, jakým byla kniha nepsána, ne že by mi nesedl, ale něco mi na něm vadilo, přesto se kniha četla moc pěkně.
Nápad hlavního děje se mi moc líbil. Honba za pokladem aneb odhalování minulosti. To, jak malá Alice hledala nápovědy a vodítka, kterými objevovala příběh jejích rodičů jsem si zamilovala.
Čtení jsem si moc užila, ale když na to koukám zpětně, uvědomuji si, jak zbytečně moc nedůležitých věcí tam bylo.

Nevím... Řekla bych, že mi ani postavy nebyly úplně moc sympatické. Nedokázala jsem se s nimi sžít, ani navázat vztah.


Shrnutí: knížka byla moc fajn, až na dost nedůležitých částí, bez kterých bych se klidně obešla a styl psaní mi taky úplně nesedl.

Morana107
Morana107
12.03.2022 5 z 5

(SPOILER) !!!SPOILERY!!! Iona Grey má zvláštní druh cítění, díkyčemuž dokáže prožívat intenzivně běžné dění, které je pro většinu extrovertně založených lidí snadno přehlédnutelné. Autorka tyhle maličkosti vypichuje, příběh mi proto přišel důvěrně známý, jako otevřít dveře k dětství, k domovu. Živě jsem vnímala se Selinou od slunce vyhřátá prkna na své kůži, záři světel pod víčky v nekonečné harmonii, zatuchlý charakter staré usedlosti v Blackwoodu i dětskou nejistotu, bázlivost a osamění společně s malou Alicí.
Tato kniha byla úplně jiný šálek kávy než Dopisy, které nikdo nečetl. Podobaly se snad jen formou, kdy celý příběh připomíná rozbitou křehkou vázu a vy zmateně slepíte pár kousků dohromady a rázem jste nuceni přejít k úplně jiným dílkům, a to vše jen proto, abyste na konci pochopili, že si s vámi autorka trochu pohrává a všechny střípky se samy usadí na své místo.
V předchozím románu jsem zbožňovala pokorný a dobrosrdečný charakter hlavní hrdinky Stelly, která by se spokojila s málem ve jménu vytoužené rodiny. Ale tady mi hlavní hrdinka nesedla, to není ničí chyba, spíše osobní antisympatie. Rozmazlená zhýčkaná holčička, která si myslí, že dosáhne vrcholu osobní revolty, když se bude omámená drinky a drogami plazit se svými všemožnými přátely na večírcích po čtyřech.
Náhle se diví, že její chování může mít i dopady, ouha ono to může i zabít. Život jí přivedl do cesty člověka, před kterým si na nic nehrála, připadala si díky němu krásná. Dostala šanci, ale zahodila jí. Nechala ho jít.
A pak začnou mlýt boží mlýny....přes všechny moje odsouzení Seliny jsem ji litovala, trest byl neúměrně vysoký, než byly její prohřešky. A malá Alice...černovlasé děvčátko v plavovlasé rodině. Co s ní, pokud její matka skutečně podlehne vážné nemoci? Její "rodina" by ji nejraději shodila z útesu, ale je tu její OTEC, skutečný otec Lawrence Weston. Od něj Alice náhle dostává do té doby nepoznanou otcovskou lásku, seznamuje se svou i matčinou minulostí a společně se loučí s milovanou osobou.
Konec knihy odnáší svým dechem Selinin popel, ale její duše zůstává na břehu jezera u čínské čajovny s jedním otcem držící za útlou ručku svou dceru, jejich dceru...

lucakuca
lucakuca
20.12.2021 3 z 5

Zlatá mládež, zrezivělá dospělost.
Je to více romantiky, než uvádí anotace... Čekala jsem hloubkovou nabídku skandálů a nekonečných večírků, dostala jsem lehoulinké, po povrchu klouzavé zmínky těchto prostopášných kratochvílí.
Plná nádrž romantiky.

ANDY28
ANDY28
25.11.2021 5 z 5

kniha mě úplně rozsekala a jen ten, kdo takovou lásku opravdu zažil, může o ní tak krásně napsat

knihomolkaMist
knihomolkaMist
09.10.2021 4 z 5

Když jsem knihu kupovala, měla jsem za to, že bude více zaměřená na romantickou linku, čemuž tak úplně nebylo. Jasně, byla tam, ale rozhodně ne v takové míře, jakou jsem si představovala. I tak se mi to ale líbilo.
Sympatické postavy a nesmírně smutný konec, to je to, co tuhle knížku dělá tak krásnou.
Doporučuju :)

Mlsnákočka
Mlsnákočka
03.06.2021 5 z 5

Krásná kniha, i když smutná. Bylo mi malé Alice velmi líto a hodně jsem to s ní prožívala. Autorka dobře vystihla tehdejší "zlatou mládež" a náhled do vyšší společnosti té doby.

lucieseb
lucieseb
16.05.2021 4 z 5

Příběh mě moc bavil, jen z mého pohledu bylo teda nepochopitelné jednání Seliny. Konec knihy zajímavý, smutný. I slzy byly.

Dermiska
Dermiska
05.04.2021 5 z 5

Nádherná kniha...

Domčik
Domčik
29.03.2021 4 z 5

U knihy potřebuji, aby mě po prvních stránkách přibeh vtáhl a já si řekla jo!, to bude ono. Tady se to nestalo a vůbec jsem si říkala, zda to mám dočíst. Díky bohu, že jsem knihu dočetla! Nádherný, příběh plný lásky, citu, i když smutný. Závěr jsem tedy oplakala.

Szilvia1
Szilvia1
26.03.2021 5 z 5

Velmi pěkná kniha,ještě ted se z toho vzpamatováam,protože tak pěknou a krásnou knížku jsem už dlouho nečetla.Čekala jsem na tuto knížku dlouho,ale to čekání se vyplatilo.

PetiJelinkova
PetiJelinkova
17.02.2021 5 z 5

Ze začátku jsem měla trochu problém se do knihy začíst, ale za to ke konci jsem se nemohla od knížky odtrhnout. Kniha se mi moc líbila. Byl to nádherně smutný příběh plný lásky s nečekaným zvratem na konci.

Abia
Abia
12.02.2021 3 z 5

Pro mne to bylo málo. Skvělý nápad, ale přišlo mi to tak nepravděpodobné a bála jsem se, že tam bude happyend, ten by mě opravdu zklamal. Emoce ve mně kniha samozřejmě vzbudila, nejsem necita, ale jako čtenář jsem byla trochu zklamaná.

P-puma-
P-puma-
09.02.2021 3 z 5

Doba jazzu, večírků a krásných a prokletych je má slabost. Příběh malé Alice a jejího narození je krásný a stál mě i několik slz a já se u něj krásně zasnila. Tři hvězdy jsou za to, že je úplně nepředvídatelny a rychle zapomenutelny.

ydnac
ydnac
08.01.2021 4 z 5

Začátek knihy je trochu pomalejší, ale najednou jsem se začetla a byla jsem dojatá příběhem Lawrence, Seliny a Alice.
Popsala bych ho citátem "Stačí jen malá chvíle, aby člověk poznal, ale nestačí celý život, aby zapomněl."
A Lawrenc nikdy nezapomněl....
Kniha se mi líbila :-)

Štítky knihy

pro ženy tajemství zármutek

Autorovy další knížky

Iona Grey
britská
2017  91%Dopisy, které nikdo nečetl
2020  79%Třpytivá hodina

Kniha Třpytivá hodina je v

Právě čtených4x
Přečtených264x
Čtenářské výzvě51x
Doporučených10x
Knihotéce210x
Chystám se číst244x
Chci si koupit46x
dalších seznamech5x