Troufalý autor osud

Troufalý autor osud https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26264/bmid_troufaly-autor-osud-Bz5-26264.jpeg 5 76 32

Román o výjimečném osudu neobyčejného českého učitele. František Hodík pocházel z početné rodiny, šel do učení a pak při práci navštěvoval večerní školu, aby získal maturitu a splnil si velký sen - stal se učitelem. V románu vypráví autorka o nelehkém postavení českého učitele v pohraniční oblasti i o bídě učitelského povolání. Po okupaci Československa se dostává do jihočeských Bernartic, kde se seznamuje s rodinou Di Lottiů, kteří se objevují v autorčině románu Doktorka z domu Trubačů. Koncem války ho stihne stejný osud - poslední den války je společně s Di Lottiovými zastřelen. Autorka ale sleduje i hrátky osudu s oběma rodinami, jejich propojení i osudy do dnešních dnů.... celý text

Přidat komentář

Doubravka1975
14.04.2024 5 z 5

Životní příběh jednoho úplně "obyčejného" člověka sepsala spisovatelka Ilona Borská, která se s jeho jménem setkala při studiu materiálů pro knihu Doktorka z domu Trubačů. Učitel František Hodík patřil k nejbližším přátelům rodiny Mudr. Vlasty Kalálové di Lottiové v Bernarticích. Byl oblíbeným učitelem jejich mimořádně nadané dcery Drahušky, která si psala i deník. Na osudu Františka Hodíka, který si šel za svým snem stát se učitelem je ukázaná historie naší země od roku 1900 - 1945 + vlastenectví, moudrost a hrdost. Už dřív jsem četla knížku Doktorka z domu Trubačů, kde jsem se s panem učitelem Hodíkem setkala a bohužel jsem věděla jak to skončí... Konec moc , moc smutný.
Knihu doplňují dobové fotografie F. Hodíka.
On vždycky říkal: nezáleží na tom, jestli umíte, jako na tom, zda rozumíte. Kdo umí, časem třeba zapomene, ale kdo rozumí, porozumí i příště.
Poněvadž nám není dopřáno dlouho žít, zanechme něco po sobě, jako svědectví, že jsme žili !!!

eva3992
25.02.2024 5 z 5

Životopisný příběh Františka Hodíka, muže, který prožil nelehký život. Na osudu jednoho člověka je tu ukázaná historie naší země. První i druhá světová válka, život v pohraničí, vlastenectví.

Jelikož jsem četla knihu Doktorka z domu Trubačů, která se mi moc líbila, a postava Františka Hodíka byla její důležitou součástí, rozhodla jsem se, že si přečtu i tuto knihu a udělala jsem dobře.

Životopisné knihy mám moc ráda, ač mohla autorka připravit pouhá fakta, zpracovala je do beletristického příběhu. Tím to bylo opravdu zajímavé, poutavé a kniha je tak dostupnější pro širší okruh čtenářů. I když je tato kniha již z roku 1984, je skvěle napsána a dobře se čte i v dnešní době.

Hned ze začátku to bylo velice silné čtení, neboť jsme se podívali na první světovou válku pohledem vojáka, který se jí přímo účastnil. Nevinní lidé umírali a jejich kamarádi s tím nemohli nic udělat. I další Františkovi kroky byly zajímavé.

Je znát, jakou si dala autorka práci s hledáním podkladů, jak musela pátrat, aby poskládala celý život Františka Hodíka. Je to hodně podrobné a díky jeho deníkům se dozvíme i některé jeho konkrétní myšlenky. Ač jsem díky knize Doktorka z domu Trubačů věděla, jak končí život pana Hodíka, i tak to na mě velmi zapůsobilo a nejedna slzička ukápla.

Více knih o odvážných českých hrdinech!


daza.dt
03.10.2022 5 z 5

Tenká knížka, ale obsah je krásný. Dotyčný pan Hodík musel být neuvěřitelný člověk, více takových lidí kdyby bylo. Chtěla bych mít někdy takového učitele. Opravdu krásná knížka.

BabaJaga11
12.03.2022 5 z 5

Nepříliš objemná knížka – ale kolik je v ní moudrosti i utrpení, odvahy i pochyb... život se s Františkem Hodíkem nemazlil, ale on se mu postavil čelem a dokázal pak nalézt i chvíle štěstí a naplnění.

Četla jsem už dříve knihu Doktorka z domu trubačů – a vlastně tam jsem se osobnosti Františka Hodíka dozvěděla. Tato kniha se mi četla ještě lépe než "Doktorka". Jazyk je prostý, někdy až strohý – a k té pohnuté době to podle mého názoru sedí, žádné zbytečné kudrlinky. Někde se objevují i výňatky z dopisů nebo Hodíkových zápisků, ale je jich poměrně málo, takže dějovou linii to netříští. Knížku vřele doporučuji každému, komu při četbě nejde jen o zábavu, ale i o poučení a přemýšlení nad smyslem lidského bytí a hodnotami, které jsou platné i dnes.

Knížku jsem si opatřila a chtěla přečíst už dávno. Teď jsem však zjistila, že se mi hodí do ČV – kniha (od autora) mého dětství. Knihu samotnou jsem v dětství samozřejmě nečetla, je to dost silná káva i pro dospělého. Zato v mém mladším školním věku patřila mezi mé oblíbené knížka "Mirka s Jirkou sami doma" – a vlastně až teď jsem si uvědomila, že její autorkou je také paní Borská :-).

vercas945
16.03.2021 5 z 5

Velmi dobrá kniha, škoda, že o ní moc lidí neví. Je to ta kniha, která by se měla číst, ať už pro inspirujícího hlavního hrdinu, který si šel za svým snem a posláním i přes spoustu překážek, ale i pro zachycení společenské atmosféry a událostí (často z oblastí, o kterých se moc nemluví), především mezi roky 1914-1945, ale s částečným přesahem i dál. Jen bych řekla, že poslední kapitoly mohly být trochu oddělené, protože se zbytkem knihy netvoří úplně konzistentní celek.

Katka2382
17.05.2020 5 z 5

Hned po Doktorce z domu trubačů je to moje druhá nejoblíbenější kniha.Jó takové učitele kdyby dnes naše děti měli.

Borboleta
30.03.2020 1 z 5

Osud Františka Hodíka je zajímavý a opravdu hodný knižního zpracování, o tom není pochyb. Avšak mělo by to být od někoho, kdo umí psát. Paní Borská to bohužel neumí.

Abroš
22.03.2020 5 z 5

Jelikož se zajímám o téma soužití Čechů s Němci v sudetech,tak jsem tuhle knihu nemohl minout.Dobře napsaný,tvrdý příběh učitele,který přišel učit na Frývaldovsko a končí tragicky v průběhu války v Čechách.

aralka
14.12.2018 5 z 5

Není to žádné lážo plážo čtení na dovolenou... paní Borská zde líčí životní peripetie Františka Hodíka, velmi kvalitního charakterního člověka, který si šel za svým snem a stal se učitelem... nakonec učil i v Bernarticích, kde se jeho příběh lehce protne s příběhem doktorky Kálalové, o které už paní Borská napsala knihu Doktorka z domu Trubačů, pan Hodík učil její dceru....znala jsem ten příběh, věděla jsem, jak to všechno dopadne, ještě než jsem knihu začala číst, v Bernarticích jsem se byla dokonce podívat, přesto jsem moc ráda, že jsem obě knihy přečetla... moc pěkně napsané, jednoduše bez příkras a kudrlinek, tak jak život šel.... učitel Hodík i paní doktorka Kálalová byli hrdinové své doby, které téměř nikdo nezná, škoda...

rencovav
01.11.2018 5 z 5

Tohle byla velice silná a zajímavá kniha, ke které bych se bez čtenářské výzvy určitě nikdy nedostala. Kniha, v níž se jedna z postav jmenuje jako vy. Doktorka Vlasta di Lottiová, která se víc objeví až na konci. Na smutném konci života Františka Hodíka, truhláře, který se stal učitelem a něco po sobě zanechal. A nemělo by se na něj zapomenout. Stejně jako na řadu jiných osob(ností) z dějin. Bylo to místy obtížné čtení, ale vždy naplňující.

evask
24.07.2018 4 z 5

Vyloženě nadšená nejsem, ale jsem ráda, že jsem si tuhle knížku přečetla.

Val
06.05.2018 5 z 5

Ke knize jsem přišla jako slepý k houslím. Vykašlala jsem se na komerci a v knihovně zavřela oči a z regálu vzala první knihu..... Jsem ráda, že právě tuto . Osud " obyčejného " člověka , se kterým bych se chtěla setkat. Lidská statečnost, nesobeckost a v neposlední řadě moudrost jsou vzácné v každé době. Lidí jako byl pan učitel Hodík bychom si měli vážit. Doporučuji a těším se na Doktorku z domu Trubačů.

Tylinka
02.05.2018 5 z 5

Další nádherná, velice zajímavá a zároveň poučná kniha od paní Borské. Jsem ráda, že jsem si ji našla a teď už se moc těším na "Doktorku z domu Trubačů".

medlovice
23.01.2018 5 z 5

Někdy si taky zahrávám s osudem. Když vím, že hrdina zemře, knihu zaklapnu a odložím a nechám ho ještě chvilku žít. Dobře znám osud a život Vlasty Kálalové ale nevěděla jsem , že ve stejný den se naplnil i osud Františka Hodíka.
A proč nepsát o postavě, kterou nikdo nezná ? Proč pořád psát o někom význačném?Určitě to čtenáře zajímá. Doporučuji.

Richisa
18.12.2017 5 z 5

Nádherně napsaná kniha, s velkou úctou k Člověku s velkým Č. Bohužel se smutným koncem jako většina příběhů z období mezi světovými válkami a během nich.

Muselo být radost pana Hodíka poslouchat, s ním spolupracovat, být jeho žákem...

Knihu doporučuji a rozhodně si přečtu další knihy od paní autorky

Jana283
25.09.2017 5 z 5

Díky paní Borská, že dokážete objevit skutečné hrdiny a působivě nám čtenářům zprostředkovat jejich osudy. Doktorka z domu Trubačů je jednou z mých životních knih a velmi ráda jsem se seznámila podrobněji s osudem jednoho z jejích protagonistů. Takových lidí není nikdy dost, o takových lidech by se mělo psát!

Blíženec
24.06.2016 5 z 5

Přemýšlím co ještě doplnit ke komentáři Amysy a Lenky4.?
Obdivuhodnou snahou a touhou se pan František Hodík vypracoval z truhlářského učně na řídícího učitele. Splnil si sen,předávat moudrost nejen z knih,ale i tu lidskou.
Bohužel přišla válka a Protektorát. Ale ani v tak těžké době se Pan učitel nesklonil...
V dějinách není jen velikých hrdinů,není jen velikých bitev,,,

lidunka1
11.12.2015 5 z 5

Kniha je velmi zajímavá.

Lenka4
13.08.2015 5 z 5

Díky paní Borské za seznámení s jedním neobyčejným obyčejným člověkem. Svěží, lehký styl vyprávění nepostrádá mírné napětí, které čtenáři nedovolí Františka Hodíka na jeho nelehké cestě opustit a knihu odložit. Toto napětí postupně graduje až k samému závěru knihy, kdy se uzavírá život muže, který šel usilovně za svým snem - učitelským povoláním. Kniha je nejenom živým pomníkem Františka Hodíka, ale i nenápadnou učebnicí novodobé historie naší země.

aktijnov
13.07.2015 3 z 5

Hezký příběh. Jen ty poslední kapitoly už jsem znala z jiné knihy. Trochu mě to rušilo při čtení.