Trosečníkem v drsné přírodě

Trosečníkem v drsné přírodě https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/169693/trosecnikem-v-drsne-prirode-169693.jpg 4 15 4

Tato příručka by měla sloužit skupinám, které připravují výpravy na problematická místa Země a drsnější podmínky si vybraly dobrovolně, i trosečníkům, kteří se do drsné přírody dostanou nechtěně proti své vůli. Pro někoho mohou tyto podmínky nastat díky nedostatečné přípravě nebo výzbroji, a to i v relativně příznivých podmínkách. Kdo např. nikdy nespal „pod širákem“, považuje za drsnou zkušenost obyčejný nocleh pod širým nebem, zatímco pro členy záchranných skupin jsou extrémní podmínky denním chlebem. ... celý text

Přidat komentář

LukasB.453
18.04.2023 5 z 5

úvod do extrémního cestovatelství. spolu s nevrlého karpatskými hrami by neměla chybět v knihovničce pravověrného turisty.

deefha
18.04.2019

Společný komentář i pro https://www.databazeknih.cz/knihy/clovek-v-drsne-prirode-147265 :
Četl jsem první vydání (to ale nehraje roli) a i když jsem se často vzteky div nerozskočil, nelituju toho. Dospěl jsem totiž k definitivnímu názoru, že Pavlíček je ostatním lidem nebezpečný fanatik, který je schopen dělat ostudu i v Antarktidě. Četl jsem nejen tyto jeho dvě knihy, ale i celou řadu skutečných příběhů, ve kterých figuruje a ze kterých mi bylo fyzicky špatně. Pravděpodobně to všechno souvisí s tím, že Pavlíček je praktikující katolík, tedy ta nejzbytečnější sorta lidí, která existuje. Hodnotit knihu nijak nebudu, nezaslouží si to.


vlkodlaq
31.01.2018 3 z 5

Dostalo se mi do rukou první vydání, které bylo ostudně plné chyb a nedostatků. Vydání poslední taky není dokonalé, přesto je nesrovnatelně lepší než to první. Pokud by se však chtěl začátečník skutečně "vzdělávat", doporučil bych mu spíše SAS - příručky jak přežít a pod., které sice nejsou vtipné, ale jsou psané odborníky a lidmi se skutečnými zkušenostmi. Pavlíček bere téma jen povrchně a všeobecně ve snaze o vtipnou formu doplněnou o dětské malůvky, opravdu užitečné informace zde však nenajdete. Je to spíše nostalgická publikace do sbírky pro nadšence zálesáctví, cestování, expedic atd., takže ji mám samozřejmě i já. Není k podivu, že v osmdesátých letech se vzhledem k nedostatku knih na toto téma prvního vydání prodalo skoro padesát tisíc kusů.

dutch
25.07.2013 4 z 5

Poněkud stručné avšak mnohdy trefné poznámky pro přežívání v extrémních podmínkách, ale tyto informace lze aplikovat i pro běžná středoevropská putování.