Trosečníci na Grumantu

Trosečníci na Grumantu https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/204337/bmid_trosecnici-na-grumantu-204337.jpg 4 7 3

Román sovětského prozaika, kapitána dálkové plavby, zachycující robinzonádu plavců z 18. století. Příběh trosečníků, kteří prožijí na ztraceném ostrově polárního moře, obklopeni běsnícími živly a nekonečnou polární nocí,několik let, než je zachrání náhoda. Kniha plná napětí, drsného kouzla a obětavého přátelství statečných mužů.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné

Vydáno: , Svět sovětů
Originální název:

Put’ na Grumant, Čužije parusa


více info...

milan3144
milan3144
07.11.2020 4 z 5

Bezpochyby poutavá robinsonáda ruských lovců na Grumantu (Špicberkách), kde museli strávit více jak šest let.
Ve velice těžkých podmínkách se museli vypořádat se základními potřebami, které jsou nutné k přežití. Mít co jíst a sám neskončit jako potrava, mít kde se schovat a čím topit, mít zbraně pro lov a obranu a nástroje pro každodenní používání a mnoho ještě dalších věcí. Kniha není příliš rozsáhlá a soustřeďuje se především na souboj trosečníků s podnebím a zajištěním potravy, méně nebo takřka vůbec se zabývá oněmi dlouhými polárními nocemi, kdy se ke všem strastem ještě musela nutně přidávat i značná deprese a nuda. Tudíž ta bezútěšnost podmínek, kterou tento příběh má dozajista vypodobňovat (ovšem i spolu s nadějí na záchranu), u mě nebyl při čtení tak intenzivní, jak by si po právu zasluhoval.
Každopádně ale se v krutém mrazu a přes skučící vichřici s přívaly sněhu, mihotají nad celým příběhem zasloužené čtyři hvězdy.

Adapa
Adapa
16.02.2019 4 z 5

Ke knize jsem se dostal náhodou při přebírání knihovny po dědovi. Náhodně mi skončila v rukou, prolistoval jsem, začetl jsem se do několika stránek a najednou to skončilo tím, že jsem ji během noci přečetl.
Je to knížka pro kluky, z jiné doby (dávno minulé) - klasická robinsonovka. Skupinka prakticky dokonale čestných ruských rybářů ztroskotá na několik let na Grumantu (na Špicberkách) a postupně se tam zabydluje, kolonizuje.
Nejvíce mě překvapilo, že Rusové rybařili až u špicberského pobřeží ještě před "oficiálním objevením" západním světem.
Knížku bych doporučil klukům tak do patnácti let, co chtějí poznat co jejich pradědové kdysi četli, když neměli možnost pařit na tabletech.


kilometr
kilometr
17.10.2014 4 z 5

Knihu jsem našel na půdě,abych si zkrátil dlouhé cestování vlakem.Příběh se mi líbil a knihu samotnou považuji za velmi povedenou v daném žánru.80%.

Autorovy další knížky

1988  63%Dobyvatelé ledových moří
1967  77%Trosečníci na Grumantu
1979  60%Plavba na Modrém tuleni
1953  50%Hrdinové severní plavby
1953  65%Tri zimy medzi kryhami Arktídy

Kniha Trosečníci na Grumantu je v

Přečtených8x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce4x
Chystám se číst1x
dalších seznamech1x