Troll

Troll https://www.databazeknih.cz/img/books/38_/383625/troll-kH7-383625.jpg 3 35 9

Vítejte ve strhujícím, zábavném a temném světě, ve kterém se cosi zásadního změnilo. Kdysi psával dějiny vítěz. Nyní je píše ten, kdo chce zvítězit. Guru propagandy poskytne našemu mladému hrdinovi životní šanci. Ten přijme lákavou nabídku a stane se placeným internetovým trolem. Velmi rychle ale zjistí, že ve válce o příběh není vítězů. Pachtí se v továrně na hlavní zprávy a tvoří nové mapy světa. Snil o rychlých penězích, teď mu ale hrozí, že ztratí lásku, tvář i vlastní jméno. Krátký román o dlouhé cestě do halucinačního světa za zrcadlem. Trol Michala Hvoreckého.... celý text

Romány Literatura slovenská
Vydáno: , Argo
Originální název:

Trol , 2017


více info...

Přidat komentář

strbkav
17.09.2022 4 z 5

Priznám sa, že hoci autorov štúl nie je celkom moja šálka kávy (niektoré knižky sa mi páčia viac, iné menej, čítam ho rada, ale nie je mojou prvou voľbou v kníhkupectve), táto knižka ma prekvapila akčným príbehom a svižným štýlom písania, našla som tam všetko, čo má podľa mňa dobrá knižka mať - bežný život, vzťahy, človečinu, napätie aj fantáziu. Tu som našla všetko a knižku zhltla našup.

MatejHrbolta
19.02.2022

V knihe sa azda najreprezentatívnejšie prejavuje súčasné smerovanie poetiky Michala Hvoreckého založenej na rozkole medzi publicistikou a ambíciou napísať jedinečné a originálne literárne dielo. Hvorecký je skvelý publicista, čo viac menej prejavuje aj v tejto knihe, avšak problémom Trola je, že sa knihou autor snaží vypovedať tak široké spektrum motívov, ktoré v konečnom dôsledku pôsobia na dej kontraproduktívne a rušivo, čím zrážajú celkovú kvalitu deja a knihy celkovo.


Yokolobuna
26.03.2019 3 z 5

Čteno jako součást Čtenářské výzvy 2019 – "9. Kniha, která má na Databázi knih v době čtení méně než 10 komentářů"

Šel takhle Havloid a Sluníčkař do kavárny, když v tom prostřední upadl... Troll od Michala Hvoreckého je víceméně ukočírovaný bizár. Autor balancuje na hranici nesmyslu, ve kterém se mu nakonec povedlo některé nesporně zajímavé myšlenky utopit.

Téma informační války, fake news a cíleného trollingu si zaslouží pozornost, jen by to podle mě chtělo trochu umírněnější přístup. Troll totiž místy působí jako jeden velký prvoplán a jeho autor jako pozér, který dobrou myšlenku oplácal těstíčkem ze současných trendů trochu bez hlavy a paty. Třeba postavy tak nepůsobí skoro vůbec reálně (a mají vůbec?).

Troll, i přes horší provedení, zejména díky nápadu není špatnou knihou a čte se velice dobře. Pasáže jako Johanin manifest nebo třeba přijímací pohovor do Centrály jsou skvělé. Chmurný autorův svět Říše však uvěřitelný příliš není. Všichni zde mohou všechno a zároveň nic. Jsou utlačovaní a zároveň svoboda slova nezná hranice? Koncept zdejších nemocnic jsem pak nepochopil vůbec.

Autor na můj vkus v prostřední části útlé knížečky trochu plácá na místě, aby konec knihy uspěchal. Troll tak i přes svojí hutnost (alespoň v mých očích) trochu vyšuměl na prázdno. Témat mnoho, místa málo a přeci zůstaly některé odstavce naprosto nevyužité. Potenciál jiných je naopak vytěžen na maximum a autor skutečně místy čtenáři přináší nespornou přidanou hodnotu. Jen škoda, že jako celek nefunguje Troll ani zdaleka tak, jak by mohl.

Zakoupeno v roce 2018 za 139,- (pevná vazba) z e-shopu Megaknihy.

Zkráceně? Moderní téma v krátkém formátu. Trollovi nelze upřít čtivost a údernost v některých směrech. I tak jsem měl však bohužel pocit, že čtu sice místy chytrou, ale stále hloupost.

Hodnocení na DK v době přečtení 74 %; Moje hodnocení 65 %

Disease
22.10.2018 3 z 5

Svět, ve kterém žijeme, dovedený do extrému. Od Hvoreckého ale nejslabší, co jsem četl.

Lexand
01.10.2018 2 z 5

Čekal jsem něco jiného, něco víc. Hvorecký je pozorovatel, glosátor, ale fabule svých próz seká podle jedné šablony. Kniha mi přišla téměř identická s románem Plyš.

Luciefever
28.07.2018 3 z 5

Pootevřené dveře do velmi blízké budoucnosti. I když...informační válka na různých frontách probíhá už nějakou dobu, konspiračních médií a seriózně se tvářících zpravodajských serverů je taky dost, do toho stačí pár aktivních hejtrů nas*aných na všechno a na všechny, dezorientace a snadná manipulace s obyčejným příjemcem (třeba konzumentem Blesku) v rámci informačního toku...hm, spíš tuhle knihu vnímám jako nastavené zrcadlo dnešní zasíťované, sdílené, znuděné a čím dál otrlejší společnosti. MOŽNÁ SVŮJ DALŠÍ KOMENTÁŘ NAPÍŠU SE ZAPNUTÝM CapsLockem ;)

helena4070
19.06.2018 5 z 5

Doporučuji přečíst všem uživatelům sociálních sítí a internetu vůbec...

TomTomis
20.04.2018 4 z 5

Kniha mě zaujala svou vizí světa plného trollů, co mlží , co si s informacemi dělají, co chtějí. Vědomě lžou a dovedou člověku život zcela zničit. Vize o tom, kam můžeme dojít, pokud nebudeme používat kritického myšlení. Kniha moc nepobaví (ve smyslu dobrodružství atd.), ale nabídne moře myšlenek. I když se mluví o světě budoucím, sem tam jsem měl pocit, že se něco podobného už děje ....

Gracian1964
22.12.2017 4 z 5

Objavil som túto pomerne novú knihu v knižnici a tak som využil príležitosť a vzal som si ju domov. S Hvoreckým mám už niekoľko čitateľských skúseností, dá sa povedať že kladných. No, Trol je dosť krátky príbeh, čítal sa dobre a ľahko, taká mierna distopia. Nie je to úplne môj terén, nuž ale dobre. Nebolo to otravné, ani som sa pri čítaní nenudil. Že dávam opäť prvý komentár, na to som si už pomaly aj zvykol, hm... Nech už to znamená čokoľvek. Čítajte Hvoreckého, je to inteligentný a sympatický chlapík. Howgh!!!