Trojský poklad

Trojský poklad https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/20714/bmid_trojsky-poklad-K8b-20714.jpg 4 13 4

Archeolog Heinrich Schliemann se vzepřel všeobecnému mínění, že Trója nebo Mykény jsou pouhými legendami. Když začal z hlubin země odkrývat jeden poklad za druhým, celý svět oněměl úžasem. Vydejte se s námi po stopách dobrodruha, jehož dovedly odhodlání a nezkrotná touha po uznání až k největším objevům archeologie.

Žánr:
Literatura faktu , Historie

Vydáno: , Alpress
Originální název:

Schatz des Priamos , 1995


více info...

Přidat komentář

jan6775
10.12.2020 2 z 5

kniha je opravdu spíše o životě objevitele a jeho netradičním postupu v odkrývání a hledání Troje.

renefer
24.10.2015 3 z 5

Tato kniha by se spíš měla jmenovat životopis Heinricha Schliemanna. O ničem jiném totiž není. Ani o pokladu ani o historii Tróje, prostě jen o HS a to velmi velmi podrobně. V první části se sice dozvíme, co se stalo s Priamovým pokladem během druhé světové války, ale dál je to jen o malém velkém "archeologovi" a jeho životních strastech.


lazarus
07.03.2015 4 z 5

Po těžkém boji dočteno. Oproti mému očekávání bylo v knížce víc psychologické pitvy samotného Schliemanna, než objevování Tróje. Samozvaný archeolog byl dost zvláštní osobnost. Nemůžu se rozhodnout mezi naprostým kreténem, nebo egoistickým narcisem, zahleděným jen a jen do sebe.
Nic to ovšem nemění na neskutečném štěstí při jeho objevování. Ať byl jaký byl, obdivuji u něj jeho odvahu jít proti všemu tehdejšímu učení a myšlení. Jen díky tomuto jeho povahovému rysu Tróju objevil. Samozřejmě nešlo jen o ni. K jeho úspěchu patří vykopávky a nalezení hrobů králů v Mykénách. I když doufal v nalezení Agamnemona, podařilo se mu objevit mnohem starší vládce tohoto prehistorického města.
Shrnuto - tři hvězdy za vykopávky a jedna za psychologický profil objevitele včetně jeho podrobného a nezkresleného životopisu. Jeho vlastní je totiž drobet odlišný od skutečnosti. H.S. nebyl jen egoista, ale taky celkem slušný lhář a pravdu si přikrášloval k obrazu svému.

technik1965
11.06.2013

Philipp Vandenberg píše veľmi dobré knihy. Dufam, že aj toto dielo bude výborné. Tak uvidím.