Trojpovídky

Trojpovídky https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/460820/bmid_trojpovidky-31V-460820.png 4 12 9

Chtěli byste někdy vyhrát v tombole třeba… dítě? Vyplácí se být radikálně upřímný? Co se skrývá za záhadnými nápisy v modlitební knížce a jak se český vesničan ocitl na úpatí posvátné čínské hory? Dávají si vaše děti zoubky pod polštář pro zoubkovou vílu? Možná to nebude ten nejlepší nápad… Dvacet osm autorů, kteří se nikdy předtím neviděli. Dvanáct trojic povídek, navzájem propojených postavou, motivem nebo příběhem. První povídka vám napoví, ve druhé zpozorníte a třetí doplní chybějící kousek skládačky. Trojpovídky jsou pestrým a zábavným světem mnoha autorských stylů, skvělých příběhů a rozmanitých témat. A nejen to! Koupí knihy navíc podpoříte projekt SPOLU, iniciativu, díky níž studenti psychologie a medicíny pomáhají pacientům hospitalizovaným v psychiatrických zařízeních. Mimochodem, věděli jste, že nejkrásnější ženy v Irsku pocházejí z tuleňů? Autoři: Zdeněk Balcar, Blanka Bezdíčková, Petra Bílková, Štěpánka Čechová, Josefína Čejková, Patricie Dolanská, Pavla Garwoodová, Jaroslava Haľková, Denisa Hledíková, Renáta Hubrtová, Jiří Koreš, Petra Kovandová, Ronald Krist, Thea Kučerová, Kristýna Lyachová, Ludmila Lucká, Denisa Mezerová, Zdeňka Martincová, Libor Mikule, René Nekuda, Soňa Nekvapilová, Karin Novotná, Jaroslava Pelikánová, Klára Rokosová, Ráchel Smékalová, Zuzana Stehlíková, Jana Šůmová, Nikola Vinopalová ; ilustrace Jitka Jungamnnová, Jaroslava Kučerová, Jitka Mísařová... celý text

Přidat komentář

HanaStrom
29.12.2023 5 z 5

Velmi zajímavý koncept. Každou povídku psali tři autoři, což dělá výsledek velmi originální. Některé povídky jsou opravdu geniální a autoři by měli napsat něco dalšího. Je to kniha vhodná i pro nečtenáře, nebo pro někoho, kdo sní o tom, že někdy taky něco napíše.

Lenka4
23.03.2023 2 z 5

Tento experiment ukazuje, že když tři dělají totéž, k dobrému výsledku to nevede. Úroveň zpracování připomíná školní slohové práce. Těžko posoudit, zda by se projevil kvalitativní posun v případě samostatného uchopení tématu jedním autorem. Od vyhledávání další tvorby zde zúčastněných tento projekt spíše odrazuje.


SlamLenka
11.09.2021 4 z 5

Máte rádi originální přístupy k jinak celkem ordinálním věcem a procesům? Pak by vás Trojovídky měly zaujmout! Tenhle soubor povídek je originální v tom, že je psaný hned několika autory. Že na povídkových knihách často spolupracuje více spisovatelů? To sice ano, jenže tady je každá jedna povídka dílem hned tří samostatných autorů, navíc autorů začínajících, kteří se jinak prakticky vůbec neznají. To už není zrovna obvyklé, že?
No a tyhle povídky vznikly kooperací 28 autorů, kteří spolu jinak nemají mnoho společného, přesto se dokázali dohodnout na zajímavých tématech a zápletkách, z nichž vzešlo celkem 12 povídek. Vyjma dvou vypravěčských přístupů, které mi příliš nesedly, jsem jinak obdivovala, jak zdatně si umí tihle začínající autoři poradit s popisy, jak obratně pracují s jazykem, jak jsou jejich příběhy napínavé a prakticky vždy s nečekanými závěry. Tohle bylo vážně překvapení, o to větší to překvapení navíc bylo, že bych se ke knize sama od sebe asi ani nedostala – měla jsem to štěstí, že jsem knihu vyhrála na Instagramu. =)
Tohle jsem si opravdu užila! A to vlastně povídky až na vzácné výjimky oblíbených autorů a jedinečných témat vůbec nevyhledávám… Doporučuju. =)

MoireDeTardis
21.08.2021 3 z 5

Velice různorodá směsice autorů a témat. Koncept sám o sobě se mi líbí. Zjistila jsem ale, že jsem si už odvykla číst povídky, takže mi ten formát zase tolik nevyhovoval... Byly asi dvě nebo tři povídky, které se mi vyloženě hodně líbily. Pak bylo pár průměrných a několik, které se mi četly dost špatně - jak kvůli formě nebo stylu autora, tak kvůli obsahu - spousta z témat mě vyloženě neoslovila. Počin je to nicméně zajímavý a pokud nejsem zaměřeni vyloženě na fantasy, scifi a detektivky jako já, tak se vám to bude líbit :)

Flerenc
19.02.2021 5 z 5

Dvacet osm autorů, kteří se nikdy předtím neviděli, se společně dali dohromady pro zplození dítka, které se dostane do pozornosti nejednoho číhajícího čichajícího mola. Tento triangl úžasných povídek si úvod do literárních zaslouží za mohutného antré. Místy jsem váhal, zdali nečtu díla komerční úrovně. Každý autor vnáší prvek jakési životní jiskřičky a věřte že tato jiskra zažehla požár.

Tučňák111
27.01.2021 2 z 5

Autor psát umí, jazyk je vybraný, ovšem knížka mi vůbec nic nedala

MajklN.
19.01.2021 5 z 5

Různorodé povídky stejně jako jejich autoři. Některé se mi líbily víc (ty s nádechem hororu a sci-fi a ty humorné) a některé trochu míň, ale myslím, že si v nich každý najde svoje favority.

honeybee
18.01.2021 5 z 5

Trojpovídky jsou takové malé jednohubky s třemi různými příchutěmi, které dohromady ladí a dávají nám ucelený příběh. Bylo to pro mě zajímavé čtení, každá z trojpovídek je originální, něčím poutavá. Trojpovídku tvoří vždy tři povídky od různých autorů, kteří si zachovávají svůj styl, ale zároveň propojují jeden příběh. Zajímavý projekt se skvělým výsledkem, doporučuji.
Více se dozvíte v mé recenzi s názvem Originálně propojené osudy: https://www.databazeknih.cz/recenze/trojpovidky-460820

Madla81
17.12.2020 4 z 5

Úžasný projekt! Různorodé povídky, v nichž jsou vždy tři z nich propojeny stejným tématem, ale odlišeny různorodým stylem autorů. Některé z povídek jsou něžné, dojemné, veselé, z některých vám naopak po páteři přebíhá elektrizující napětí. Rozhodně doporučuji všem milovníkům kratších píběhů. U této sbírky se nudit nebudete :-)