Trojka (sběratelská verze)

Trojka (sběratelská verze) https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/498906/bmid_trojka-sberatelska-verze-I4V-498906.jpg 5 39 10

Třístovka hrdinných Sparťanů směle a rozhodně kráčí vstříc svému cíli. Krvavě rudé pláště vlají ve větru, naleštěné přilbice a štíty září na slunci. Meče a kopí v pohotovosti. Hlas nesený větrem šeptá „Toto je Sparta“ a „Jdi, poutníče, a zvěstuj Lakedaimónským, že my tu mrtvi ležíme, jak zákony kázaly nám.“ Jenže tato třístovka reků nekráčí k Thermopylům, ale vydává se po stopách tří heilótů, otroků, kteří měli tu drzost postavit se svým pánům. A ti neznají slitování. Trojka se tedy bude muset postavit třístovce v jejich vlastní verzi bitvy u Thermopyl. Třístovka dál neochvějně kráčí vstříc dalšímu vítězství. Anebo ne?... celý text

Literatura světová Komiksy Historické romány
Vydáno: , Mighty Boys
Originální název:

Three , 2014


více info...

Přidat komentář

mirec88
27.12.2023 4 z 5

Priznám sa, že bonusy som zatiaľ nečítal, ale keď mám hodnotiť len samotný príbeh, ten mi úplne dokonalý neprišiel, keď to mám ale porovnať s 300 od Franka Millera, tá sa mi páčila oveľa viac. Bola epická, formát bol väčší aj príbeh si ma viac získal. Je mi úplne jasné, že Kieron Gillen sa snažil o čo najvernejšie podanie histórie, čo mu neberiem, ale proste je to tak. Tým ale nehovorím, že príbeh je zlý. Páčil sa mi, akcia bola slušná, dej rýchlo odsýpal a s historickým okienkom vo vysvetlivkách to bolo tiež zaujímavé. Ale páčilo sa mi to na slabšie 4 hviezdičky. No Mighty Boys opäť sa vyšvihlo kvalitou vydania, záložkou, voňavými stranami a kvalitnou pevnou väzbou. Po technickej stránke tomu niet čo vytknúť.

mpb1913
06.06.2023 5 z 5

Jednoduchý příběh, možná až moc jednoduchý příběh. Vizuální stránka je ale pecka a fungovalo to bezvadně.


jarynek
04.02.2023 5 z 5

Příběh samotný není až tak převratný. Pokud bych ho měl zjednodušeně shrnout do pár vět bez historických souvislostí, tak by vyzněl poměrně tuctově. Ale právě historický rámec, do kterého je vyprávění vsazeno, a detaily z tehdejší doby, posouvají knihu o několik levelů výše, takže finální dojem ze čtění je výborný. Zároveň je nutno ocenit rozsáhlý bonusový materiál, který pohled na příběh a na starověkou Spartu doplňuje takovým způsobem, že až po dočtení těchto materiálů čtenář dostane plastičtější náhled na komiks. Je to zcela jiné pojetí Sparty, než známe z Millerovy 300, kterou mám hodně rád. Ale 300 nikdy neprohlašovala, že se snaží o věrohodnou historickou sondu. I když jsou obě knihy skvělé, tak 300 i díky vizuální stránce má u mne navrch.

fvalek
14.10.2022 4 z 5

Trojka je moc povedený historický komiks, který má jedinou slabinu, a to tu, že v podstatě není nijak velkolepý, a přestože konec je takový interně epický, tak to ztrácí pointu pod vším tím patosem hrozné Sparty a zuboženého dělnictva, které ale v tomhle rozsahu nemá moc sílu zažrat se do čtenářova emocionálního podvědomí. Jednoduše řečeno... Bylo mi v podstatě jedno, kdo umřel a neumřel, kdo bojoval a nebojoval o svobodu atd. Hlavní trojice se nejvíce vývojově formuje až ve druhé polovině, a to už je pozdě na navázání nějakého pouta. Jde pak jen o takové vykreslení života chudiny proti městské elitě.

Jinak je to ale od kresby, formátu a obálky, přes historický kontext až po terminologii a historické vysvětlivky kvalitní komiks, který uspokojí i náročnějšího čtenáře tohoto žánru. Hodně mi to připomnělo sérii historických komiksů od Vybírala, ať už obdobím antiky, tak tímhle stylem vysvětlivek a historické terminologie, ale lhal bych, kdybych řekl, že to dosahuje stejné kvality. Nicméně jako pokus pro mě nového nakladatelství dobré.

No a zpět k samotnému ději... Ono to docela chátrá. Snaha navázat na slavné události bitvy u Thermopyl tomu spíš škodí, protože jde o takové vesnické vražedné drama. Sparta je popisována vyloženě špatně, nic tam nefunguje a marně se snaží navázat na předešlou slávu. Útoky na otroky bez pánů jsou pak ubohou demonstrací téhle aktuální "vysoké úrovně" Sparty a můžou tak vysvětlit její postupný pád na rozdíl od Théb, které se daly cestou demokracie a svobody, což jim otevřelo budoucnost. Nicméně jestli je třeba pochválit, že tento příběh dekonstruuje mýtus Sparty, pak je třeba možná trošku pohanit, že vytváří ne moc originální mýtus otrockých hrdinů, kteří ale rozhodně nedosahují slávy a epiky Spartaka a jemu podobných.

het2
09.10.2022 5 z 5

Dekonstrukce jednoho mýtu v naprosto luxusní podobě.
Mám Millerovu Třístovku rád, ale je to jen pohádka, která navíc zcela záměrně zamlčuje dobře známé historické skutečnosti. Například to, že vedle sparťanů v "Horkých branách" bojovaly až tisíce dalších řeků, například thébanů a thespijců, jejichž oběť byla mimochodem mnohem větší, protože 700 padlých thespijců byla podstatná část dospělé mužské populace města a navíc to byli řemeslníci a ne vojáci a jejich město bylo po bitvě peršany vydrancováno a vypáleno. Ale to odbíhám a bitvou u Thermopyl se Gillenova Trojka nezabývá, jen se o ní otře a otočí jí svým vlastním a nečekaným způsobem.
Gillen nedekonstruuje mýtus o bitvě u Thermopyl, vzal si mnohem větší sousto, dekonstruuje mýtus Sparty a hrdých a ušlechtilých válečníků, onoho pověstného "štítu Západu". A v příběhu o třech uprchlých heilótech mu to jde sakra dobře. A profesor Hodkinson mu svou esejí a rozhovorem v závěru vydatně sekunduje.
Tohle je historcký komiks par excellance a je to i parádní příběh (cokoliv vyzrazovat z děje by byl hřích), navíc příběh skvěle namalovaný a se spoustou bonusů. Mighty Boys se vytáhli, tohle je prostě pecka a zpracování českého vydání zaslouží obdiv. 4,5*

Morbidus
29.09.2022 4 z 5

Třetí komiks jménem Trojka (jak ikonické), který jsem měl tu čest si v rámci nakladatelství Mighty Boys přečíst, je historickým příběhem. Takže mě zajímalo jak, se s tématem tvůrci poprali - jak napovídá hodnocení výše, poměrně obstojně. A to i přesto, že příběh je z těch přímočařejších; jeho síla je soustředěna ve vykreslení pohnutek a motivací toho, kdo-co-proč udělal. Kresba mému oku lahodí a v bojových částech jsem se zde neztrácel. Nicméně vzhledem k zasazení děje do historie se čtenáři očekávající „akční řežbu“ mohou ztratit. Je třeba umět číst mezi řádky a neopomíjet doplňující informace.
Skutečným pokladem pro mě byly závěrečné rozhovory a především shrnující esej profesora Hodkinsona. Přiznám se, že příběh Třístovky mě nikdy neoslovil a k vojenství mám (z povahy) odpor - není tedy divu, že školská prezentace Sparty mi tuto kulturu předem zprotivila. Texty v tomto svazku celou mystifikaci staví zpátky na nohy a díky tomu lze Sparťany (resp. Lakedaimonce) chápat jako lidské bytosti a ne bandu bojechtivých magorů. Docela mě to i ohromilo, když uvážím, jaký dopad to má na současný svět. To je ta věc, která činí toto dílo důležitým.
Trojka rozhodně stojí za přečtení, ať už historii holdujete nebo nikoli.

HerrPilot
15.09.2022

Jsem moc rád, že jsem natrefil na Mocné Kluky, protože jinak by se mi neotevřela možnost přečíst si tohle.
Souboj tří otroků s armádou vytrénovaných zabijáků, kde konec je jasný i bez toho, aby člověk spoiloval, není až tak převratným konceptem (upřímně – Trojka je krátký příběh, který uteče, ani nevíte jak, a pokud nebudete dávat pozor, možná vám toho uvnitř moc nezůstane), co ale činí tohle dílko výjimečným, je příprava.
Scénarista konzultoval své nápady s největšími hlavami v oboru, a podle toho vypadá i výsledek, ať už jde o politické fungování Sparty nebo výstroj jejích bojovníků.

Hvězdy zde neuděluji, jelikož celkově příběh nedosahuje propracovanosti, monumentálnosti nebo atmosféričnosti jiných žánrovek, se kterými jsem měl co dělat (V jako Vendetty, Strážců, Bomby nebo Zatmívačky), nicméně i přesto bych Trojku pro onu připravenost neváhal zařadit mezi demonstrační tituly, tj. ty, které svými schopnostmi ukazují komiksoskeptikům, že (dnešní) komiksy nejsou jenom dětskými chrastítky, nýbrž plnohodnotným uměním.

V neposlední řadě musím vyzdvihnout práci vydavatelů, protože to, co předvedli tady, nepředvádějí ani někteří velcí vydavatelé. Pevná vazba, nádherný bílý přebal a plátěná záložka jsou jenom začátkem. K tomu přidejme Gillenovu předmluvu pro české vydání, delší rozhovor Gillena s profesorem Hodkinsonem (vedoucí autoritou na Sparťany), Hodkinsonův doslov pro české vydání, kde rozebírá mj. zneužití Sparty nácky apod., doslov dr. Nývlta z AVČR s doporučenou literaturou v češtině, a k tomu galerii obálek a skicář.
Tohle už není komiks, ale startovní blok pro studium Sparty, jakož i vlhký sen všech (komiksových) zájemců o historii. Komiksový bůh to vydavatelům zaplať.

Norri
10.09.2022 5 z 5

“Třístovka” Franka Millera je pohádka o skutečné události, zatímco “Trojka” Kierona Gillena je historická rekonstrukce smyšleného příběhu. Miller dal mýtu o hrdých a statečných Sparťanech formu. Kieron vrací všechny Millerovy fanoušky na zem. A nejenom je. Přestože se v médiích pravidelně objevují články, které se snaží přiblížit skutečnou historickou realitu Sparty, tak mýtus o statečných a hrdých Sparťanech stále žije. A není se čemu divit. Lidi hrdiny potřebují. Když vám pak Kieron tento mýtus rozbíjí, tak to trošku bolí.

“Trojka” je příběh otroků - heilótů. Je to příběh, který se snaží přiblížit historickou realitu Sparty nějakých sto let po bitvě u Thermophyl. Nesnaží se ale na Spartu naházet špínu a obvinit ji z otrokářství. Nemoralizuje. Nesnižuje statečnost Sparťanů u Horkých bran. Jen se snaží být historicky přesná. Zkušenost říká, že snaha o historickou přesnost bývá často i nudná. To ale není případ “Trojky”. Není to dlouhý a komplikovaný příběh. Řekl bych, že je naopak krátký a přímočarý. Anebo mi zatraceně rychle utekl. Tento příběh o třech uprchlých otrocích, po jejichž stopách se vydává král s třístovkou bojovníků je zkrátka dobře napsaný. Jednoduchá a krvavá zápletka, která má dobře podané politické pozadí a dobře vykreslené postavy. Historické reálie jsou čtenáři podávány nenásilně a často i dost nenápadně. Kompletní informaci pak čtenář dostane až v dodatcích a ve velmi obsáhlých bonusech na konci knihy a není tak zdržován během komiksu.
O kresbě se nebudu nijak víc rozepisovat. Zpočátku jsem si musel zvyknout, ale potom si to sedlo a líbila se mi.

Bonusy posouvají tuto knihu úplně někam jinam, než byste čekali. Už to není jen historický komiks, ale je to populárně naučná kniha o Spartě. Kieron Gillen na knize spolupracoval s několika historiky, zvláště pak s profesorem Stephenem Hodkinsonem z Nottinghamské univerzity - jedním z největších odborníků na Spartu vůbec. Kromě konzultací v průběhu psaní scénáře s ním vedl Gillen také dlouhé rozhovory o historii Sparty a o jejich heilótech. Přepisy těchto rozhovorů jsou přidány do knihy. Profesor Hodkinson také napsal dlouhou esej nejen o Spartě obecně, ale také o historii celého spartského mýtu a o jeho zneužívání v historii i současnosti. I tato esej je v bonusech. Stejně tak jako text o doporučené literatuře v češtině od doktora Nývlta z Akademie věd. Obálky a skicář už jsou jen malou závěrečnou částí těchto obsáhlých bonusů. Potěšila mě i časová osa s historií Sparty, ke které jsem se během čtení několikrát vracel.

trudoš
09.09.2022 5 z 5

Krásný protipól k Třístovce Franka Millera, který by fungoval ještě lépe, kdyby se autor společně s historikem Stephenem Hodkinsonem v doslovu do Třístovky opakovaně neopírali. Vždyť je to komiks, ne učebnice dějepisu, navíc úmyslně vyprávěný s nadsázkou, aby přeživší Dilios vyhecoval Řeky proti Peršanům. Nejde o dílo Satanovo.
Ale zpátky k Trojce. Kromě toho že má o dvě nuly méně, není toho moc, co bych jí dokázal vytknout. Zpočátku může působit zmateně, především pro ty, kterým historie otroctví nic neříká, takže budou plavat v důvodech, proč Sparťané jen tak beztrestně zabíjejí civilisty. Jakmile se však rozehraje zápletka, děj graduje v tónině toho nejpochmurnějšího thrilleru. Víte, že to nemůže dopadnout dobře a ani vývoj událostí se netváří, že by vám to chtěl vyvrátit, a přesto se do poslední stránky modlíte o zázrak. Kieron Gillen navíc perfektně zachycuje zhoubnost fanatismu, který v minulosti pokořil vícero národů „s rodokmenem“ a dává tak příběhu sympaticky tragickou poetiku.

GoodGames
06.09.2022 5 z 5

Trojka je zaujímavou variáciou na dobre známy hrdinský príbeh, v ktorom 300 spartských bojovníkov čelilo presile v Termopylách. Tu je to však obrátene a traja otroci čelia trom stovkám spartských bojovníkov. Príbeh je dostatočne pútavý a potešia aj kvalitné bonusy, v ktorých nájdete aj rozhovory scenáristu Gillena s profesorom histórie. Ja som s výberom Mighty Boys znovu spokojný a je veľmi fajn, že je tu definitívne ďalšie nakladateľstvo, ktoré si dáva maximálnu prácu na svojich komiksoch.