Trochu divné kusy

Trochu divné kusy https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29098/bmid_trochu-divne-kusy-jSJ-29098.jpg 4 49 6

Trochu divné kusy série

1. díl >

Kniha s neobvykle širokým tématickým i stylistickým rozsahem, setkáte se s prací patnácti předních tvůrců moderní britské, americké a australské fantastiky: Eric Brown, Alastair Reynolds, Charles Stross a Cory Doctorow, Ian R. MacLeod, China Miéville, Jeffrey Ford, Alexander Irvine, Paul Di Filippo, Andy Duncan, Jeff VanderMeer, Lucy Sussexová, Sean McMullen, Sean Williams, Terry Dowling, K. J. Bishopová. Editorem knihy je Martin Šust. Kniha získala Ceny Akademie sfi-fi, fantasy a hororu za rok 2005 pro nejlepší antologii a počin roku.... celý text

Přidat komentář

Kaik
08.10.2021 4 z 5

Žádný soubor povídek jsem už dlouho nedal a bylo třeba to napravit. A tato sestava byla opravdu pestrá. Až na pár výjimek mi "kusy" nepřipadly vůbec divné, naopak, pár příběhů bylo vážně výborných a docela rád bych si je přečetl i jako plnotučné romány (za všechny např. Lineární město). Následující sbírku si v budoucnu rozhodně nenechám ujít.

Finn69
14.06.2021 5 z 5

Vracím se k těmhle sbírkám po letech a je to jedním slovem požitek. Takové perly jako MacLeodův "Verglas", Miévillův "Familiár", "Zmrzlinová říše" Jeffrey Forda nebo třeba "Proměna Martina Lakea" od Jeffa VanderMeera hned tak na jednom místě nenajdete.
Ano, ani v téhle knize není všechno zlato, co se třpytí, je to přece jen sbírka povídek od různých autorů se všemi plusy a mínusy, které z toho plynou. Tady se toho ale třpytí fakt hodně a většina z toho je ryzí.


trudoš
07.05.2017 4 z 5

Málokdy název knihy vypovídá přesně o jejím obsahu. U Trochu divných kusů je tomu právě tak. Představují patnáct „kousků“ od autorů ze tří světových kontinentů a „trochu divné“ jsou především proto, že reprezentují ponejvíce nový literární směr, který fantastikou nějakou dobu hýbal - a to je New Weird. Hnutí stejnou měrou zatracované, jako opěvované. Styl, který se vyznačuje harmonickou symbiózou sci-fi a fantasy, kde emoce a imaginace vytvářejí doslova jazykomalebnou podívanou. Autoři jako China Miéville, Jeff VanderMeer, Jeffrey Ford, Charles Stross, Cory Doctorow či K. J. Bishopová dokázali osvobodit žánr z osidel tradicionalismu, a posunout ho zas o kousek jinam. Ne vždy je to úplně košer čtení, protože příběh občas zůstává s ostudou na střídačce, ale prakticky u každého jednotlivého textu člověk minimálně ocení nápaditost, pitoresknost a literární zručnost. Je to jako s lahví Fernetu - je sice hořkej jak smrt, ale když si na jeho chuť zvyknete, už nebudete chtít pít nic jiného.

Cibak
12.09.2013 4 z 5

Opravdu Trochu divné kusy, a některé i divnější. :-) Fajn počtení :-)

Atuin
27.10.2012 5 z 5

Mě se tenro sborník povídek velice líbil, bylo to příjemné ožívení,někdy snad neobvyklé, ale přsto mu nechyběla tak silná nápaditost že byl víc než jen čtivý.

Ikkju
17.12.2011

Tahle trilogie (zatím?) mi přinesla hodně zajímavé a občas hodně netradiční scifi povídky. Pokud by se objevil další díl, určitě bych do něj šel...

Štítky knihy

New Weird

Část díla

všech 15 částí díla

Autoři knihy

Martin Šust
česká, 1977

Kniha Trochu divné kusy je v

Právě čtených1x
Přečtených58x
Doporučených2x
Knihotéce52x
Chystám se číst29x
Chci si koupit10x