Zátoka smutku

Zátoka smutku https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/462491/bmid_zatoka-smutku-l1T-462491.jpg 4 77 20

POBŘEŽÍ FAERSKÝCH OSTROVŮ JE ZNOVU NEKLIDNÉ… Na Faerské ostrovy přijíždí skupina aktivistů brojících proti lovu velryb a napětí mezi zdejšími obyvateli a protestujícími by se dalo krájet. Jen pár hodin po jedné zvlášť ostré potyčce je navíc objeveno ženské tělo a okolnosti vraždy nasvědčují tomu, že se někdo snaží propast mezi oběma tábory ještě více prohloubit. Policista Hjalti Hentze se pouští do vyšetřování, ale situace se vzápětí výrazně zkomplikuje, protože podezření padne na jeho zetě. Vypadá to, že se za vraždou ukrývají další, zlověstnější motivy, a navíc schází klíčový důkaz. Britský inspektor Jan Reyna se mezitím snaží zjistit víc o minulosti své matky, jenže podobně jako Hentze naráží na jednu překážku za druhou. Ani jeden z nich neví, komu může věřit ani jak daleko jsou někteří lidé schopni ve jménu svého přesvědčení zajít…... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Mystery Press
Originální název:

The Killing Bay , 2017


více info...

Přidat komentář

Deia
22.03.2024 4 z 5

Na toto pokračovanie som sa celkom tešila, ale prišlo mi o trošičku slabšie ako prvá časť. Jan sa tentokrát vyšetrovania neúčastní a jeho kapitoly sú v podstate len tak bokom. Navyše sú ako jediné písané v prvej osobe a to ma miestami celkom miatlo. Taktiež som dúfala, že sa dozvieme niečo viac o jeho minulosti, ale tá stále ostáva záhadou, tak snáď v záverečnej časti bude všetko povedané. Samotné vyšetrovanie pod vedením Hjaltiho je celkom zaujímavé, také tradičné, žiadne rýchle výsledky. Prítomnosť tajnej služby mi už ale prišla trošku navyše, nejak mi to tam nesadlo. Prostredie je opäť zaujímavé, hlavne kvôli nemu som sa do tejto trilógie pustila - dážď, hmla, sychravé počasie... A tentokrát sa niečo dozvedáme aj o tradičnom love veľrýb, aj keď ten by tam veru nemusel prebiehať, je to barbarský zvyk. Na záverečnú časť sa teším, snáď sa už konečne dozvieme nejaké odpovede ohľadom minulosti Jana a jeho matky.

Maraiser
18.02.2024 5 z 5

Já se na ty Faery snad budu muset vrátit!! To ponuré, mlhavé počasí je něco, co je mi prostě blízké. Stejně jako většina z hodnotících přede mnou i já tomuto dílu dávám lepší hodnocení nežli dílu prvnímu. Mělo to zajímavější děj, ačkoli z toho byla nakonec trošku bondovka.


Vesmich
17.06.2023 5 z 5

Příběh se pořádně rozjel a jak se tam tak lovily ty velryby, celý koncept trilogie mi hodně připomněl Mayovu trilogii z ostrova Lewis. Také takové zvláštnosti v podobě místních loveckých zvyků (ostatně my tady máme také celé série zvyků, které nenašincům jpřijdou barbarské), detektiv, který se vrací/nevrací domů a tak dál.Chvíli jsem měla podezření, že by vrahem mohl/a být..ale to se, jako obvykle, nepotvrdilo :). Nooo, takže jdu na třetí díl a podíváme se do Dánska.

vera4669
19.03.2023 5 z 5

Nevěděla jsem, zda po prvním dílu pokračovat, ale nakonec jsem zkusila a tohle byl jiný level.. Od začátku do konce přečteno za jeden den a bylo to rozhodně mnohem mnohem lepší, než díl první, napínavé, čtivě psané, těším se na závěr v další knize :)

alzbeta4340
08.03.2023 5 z 5

Trošku pomalejší střední část lemuje zajímavý začátek a strhující konec. Tentokrát se děj více točí kolem vyšetřování místních policistů, ale i Jan Reyna se tu uplatní a navíc stále pátrá v životě své matky. Atmosféru románu doplňuje skvěle i ostrovní prostředí a místní zvyky jako je lov velryb.

Čmeláček
13.01.2023 5 z 5

Tento díl byl už o dost lepší než ten první, ale pořád je to na mě až moc pomalé :). Dávám ale i tak pět stars, kniha je dobře napsaná, a jdu na poslední případ.

nero 13
25.12.2022 5 z 5

Druhý díl z Faerských ostrovů se točí kolem grindu, což je Faerský lov Kulohlavců a Delfínů a skupině aktivistů, kteří se místním obyvatelům snaží v lovu zabránit. Ještě nedávno bych mněl tendenci fandit ochráncům Velryb a Delfínů, ale už jsem tak znechucenej všemi těmi Greténisty co se přilepují ke všemu možnému a vnucují nám své ekobludy, že jsem přál Faeřanům, i když je mi těch nádherných mořských savců líto, aby si nenechali do svých zvyků kecat, je to podobné jako u nás, kdy místní zelené mozky brečí nad prodejem živých kaprů a jejich brutálním zabíjením na veřejnosti, protože si naivně myslí že ryby které si koupí v krámu asi umřeli šťastně v nějakém rybím ráji za zvuku Mozarta.
Kam tlačí lidi tahle nová zelená ideologie, která nahradila tu ideologii Marxistickou, jsem před pár dny při večerní pěší cestě domů poznával na vlastní čich, mohl jsem si udělat tipovačku co všechno se line z komínů které jsem míjel a určitě to všechno nebylo čistě ekologické.

Artep25
07.09.2022 4 z 5

Pokračování mne bavilo ještě více než první díl a jdu na třetí díl protože jsem fakt zvědavá co detektiv Reyna zjistí o svém původu.

Arwen777
10.08.2022 4 z 5

Podařené pokračování trilogie, mně se líbilo víc, než první díl. Jan Reyna zde má menší roli, na druhou stranu jeho pátrání po minulosti matky je také zajímavé. Opět atraktivní prostředí Faerských ostrovů, jejich osamělost a izolovanost, zvyky, které vnější svět nemůže pochopit. Jsem překvapená, že si autor jako kulisu příběhu vybral tak kontroverzní zvyk jako je masové zabíjení velryb a rozhodně se mi tento popis nečetl dobře.
Takže pokud vás zajímá, zda souvisí lov na velryby s vraždou ženy a jakou úlohu v příběhu sehraje britský policista pátrající po svých faerských kořenech, směle čtěte. A já se moc těším na třetí a poslední díl.

Simstr
10.05.2022 5 z 5

Stále lepší, už se těším na třetí díl.

Katania
14.04.2022 3 z 5

Lepší než první díl, ale stále mi to přijde celkem průměrné.

rumova_kulicka
05.04.2022 4 z 5

Taky mi tam ta tajná služba neseděla. Jinak mě ale i tento díl bavil. Není to sice ten typ knihy, kdy se začtu a odložím ji až když dočtu, ale přesto má v sobě cosi čtivého. Na konci nás autor nalákal na poslední díl, tak po něm budu muset brzy sáhnout.

SilvieSisinka
27.03.2022 3 z 5

Taková pomalá oddechová detektivka.Na mě mnoho stránek.

zuzana2599
08.03.2022 4 z 5

Dobrá detektivka z neklidného pobřeží Faerských ostrovů. Opět jsem se setkala s policistou Hjalti Hentzem a jeho týmem, znovu jsem sledovala pátrání britského inspektora Jana Reynu po svých kořenech. Ocenila jsem mapu ostrovů na začátku knihy a při čtení ji i využívala. Líbilo se mi ostrovní prostředí, atraktivní lov velryb, tichá a nevšední atmosféra celého příběhu. Dějová linka o tajné službě se mi v příběhu moc nelíbila.
Do třetice všeho dobrého ráda sáhnu i po Ohni na pláži. Těším se !

Boby17
24.02.2022 5 z 5

Knížka se mi líbila víc než první díl. Chvílemi jsem si zřetelně uvědomoval, jak spojení trajekty mezi jednotlivými ostrovy přímo ovlivňuje chod celé společnosti a tedy i akceschopnost policie. Až do konce to bylo zajímavé, zvláště, když vyšetřování zločinu bylo v konfliktu se zájmy tajné služby. Dávám všechny hvězdy a plynule přecházím na poslední díl.

JustWomen
30.01.2022 5 z 5

Pro Faerské ostrovy mám slabost. Tentokrát vyšetřování vraždy probíhalo na pozadí boje s odpůrci zabíjení velryb - nevím, zda bych se k těm správným nepřidala. Jediný problém jsem měla s těmi severskými jmény a počtem postav, konec super, těším se na pokračování.

85098211
05.01.2022 5 z 5

(audiokniha)
Kniha se mi i přes svůj trochu pomalejší rozjezd ve finále líbila stejně jako první díl. Moc ráda jsem se opět setkala s Janem Reynou, bez kterého by si místní policie včetně Hentzeho snad ani neškrtla ;-). Nebo by minimálně nevyřešila případ vraždy, o který zde jde. Jan zase paralelně k tomu pátrá po minulosti své matky, protože toho o ní prozatím ví opravdu hodně málo. Kniha jako taková má poklidnou atmosféru, na scéně se objeví pouze minimum podezřelých a kromě toho policii chybí důkazy. Ale jak se během vyšetřování ukáže, zavražděná Erla toho také skrývala víc než dost... Nakonec se případ (samozřejmě) vyřešit podaří, ovšem Jan Reyna bude muset pátrat dál ;-). A já za sebe se určitě časem pustím i do pokračování :-).

Janča089
03.12.2021 2 z 5

Mě tato kniha nebavila, první díl byl dle mého názoru trochu povedenější.
Jak píše "zazvorka" - jsem ta, kterou tato kniha nudila, chtěla už jsem ji mít dotčenou (jestli se náhodou něco nedozvím), od půlky knihy jsem pak četla přibližně ob řádek. Opakující se popisy krajiny mě bohužel vtáhnout nedokázaly.
Dějová linka o tajné službě mi tam také neseděla.
O soukromém životě všechny hrdinů nevíme nic, takže ani vztah k nim jsem si nevytvořila. O osobním životě hlavního hrdiny se za 400 stran také nedozvíme nic. Hlavně, že víme, kde si dá kávu, jestli snídá, kolik je tam dalších hostů a v kolik pojede trajektem.
Do třetího dílu se pouštět nechystám.

midloch
26.11.2021 4 z 5

Ještě lepší než první díl. Dal bych i pět hvězd, kdyby tam nebyla ta linka o tajné službě, která mi tam vůbec neseděla. Stejně jako první díl se to lehce čte. Příběh v poklidu utíká a než se nadějete, jste na 400. straně a blíží se konec. Na závěr i otvíračka k třetímu dílu, na který se docela dost těším.

zazvorka
12.10.2021 5 z 5

Líbil se mi i tento druhý díl, stejně jako první. Rozhodně se nejedná o strhující čtení, spíš takové pomalé vyprávění s občasným posunem v ději. Na závěr pak trochu více akce. Pro někoho asi velká nuda. Přiznám, že ani mne knížka nenutila číst, číst a hltat stránky, to ani náhodou. Ze začátku jsem měla i pocit, že je to méně povedené, než první díl. Pak jsem se naladila na ostrovní vlnu a užívala si to. Nakonec jsem spokojená. Právě poklidné plynutí děje mi umožnilo vnímat atmosféru prostředí a popisované reálie. Pravda je, že už mne rozčilovalo, jak Reyná dělá tajnosti se svým problémem v práci, myslela jsem, že aspoň na tohle nám druhý díl odpoví. Na druhou stranu se mi zase líbí, jak sbírá střípky osudu své matky, na její příběh si ráda počkám. Kriminální zápletka má hlavu a patu, také zajímavé informace o lovu velryb, brrrr. Snad se brzy dočkáme vydání třetího dílu, už se na něj těším.