Kniha lásky

Kniha lásky https://www.databazeknih.cz/img/books/49_/49948/bmid_kniha-lasky-17D-49948.jpg 4 38 11

Marie Magdaléna série

< 2. díl >

V strhujícím románu autorka sleduje stopy Knihy lásky, údajně napsané samotným Ježíšem. Po tomto záhadném evangeliu pátrá americká novinářka Maureen Paschalová, hrdinka známá už z předchozího díla Očekávaná. Zanedlouho ji upoutají fascinující osudy další pozoruhodné ženy – markraběnky Matyldy Toskánské. Román sleduje dvě časové linie, historický děj se napínavě prolíná se současností. Maureen je odhodlaná dozvědět se pravdu a s pomocí svých přátel neohroženě odhaluje dávná tajemství...... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Thrillery

Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

The Book of Love , 2008


více info...

Přidat komentář

gabriela8704
07.06.2023 5 z 5

Tedy WAU. Hotová apokalypsa. Víc neprozradím. Tu musím mít v knihovně.

Doporucim číst až po 1.dilu. Ale 2.je zajímavější.

Sisssi
03.05.2022

Vtipné je, jak autorka tvrdí, že hledá pravdu, boří mýty o ubohých, utlačovných ženách - a přitom jen sama posiluje ty staré a vytváří spoustu dalších, dosti nechutných zkreslení. Považovat Matyldu za bojovnici za práva žen je nepochopení společenského uspořádání raného středověku, ona byla vnímána spíš jako vládce než jako vládkyně. Matylda je líčena jako geniální panovnice a bojovnice - ale přitom její chování a výroky místy ukazují spíš na nevyzrálou puberťačku. Charaktery jsou ploché a černobílé, příběh nezalidněný, žádný dvůr, žádné služebnictvo, prostě vzduchoprázdno, oba si spolu žijí pod dohledem Řádu, takže papežovi lidé byli asi všichni nahrazeni "kacíři". Řehoř a Matylda jsou dva dokonalí lidé - ani zmínka o druhém Matyldině sňatku, ani zmínka o Dictatus papae, o prohlášení o papežské vševědoucnosti a neomylnosti, o nároku papeže rozhodovat o všech křesťanských záležitostech... většina těchto věcí by se fanouškům podobných slátanin asi moc nelíbila, že? Zkrátka nevidíme v knize nic, než zkreslený pohled na boj hodného papeže a jeho Matyldy proti zlému Jindřichovi.
Autorčino užívání slova kacíř svědčí o tom, že bohužel vůbec nepochopila jeho význam, svým pokusem o vysvětlení v závěru se jen zamotává hloub do svého nepochopení.

Zkreslené líčení Matyldy vlastně pokračuje na oslavné vlně, která se zrodila už v 19. století, zmínky o ní najdete nejen v Kosmově kronice, ale i v knize Muži a ženy středověku, Žena v době katedrál od Regine Pernoudové, Královny válečnice Antonie Fraserové nebo v článku Terezie Pilarové Návrat římského práva do středověké soudní praxe (dostupné na internetu).
Zajímá-li se někdo o labyrinty, daleko přínosnější bude četba knihy Craia Wrighta (Labyrint a bojovník : symboly v architektuře, náboženství a hudbě).
Jaké štěstí, že autorka nezná třeba Pasionál abatyše Kunhuty s vyobrazením Marie a Krista v objetí, to by byl "nádherný" námět na další díl.


lencin
19.09.2020 5 z 5

Druhý díl řady Marie Magdaléna.
Hrdinka Maureen Paschal se seznamuje s osudy Matyldy Toskánské, pozoruhidné ženy a toskánské markraběnky.
(2009)

klara2793
24.01.2016 5 z 5

Pokračování Očekávané mě také velmi chytilo... Matylda mě oslovila a velmi jsem s ní celý její příběh prožívala... Pro mě velmi silná kniha :)

e.luk
20.04.2015 4 z 5

Zajímavé čtení dalšího pokračování. Přímo krásně popsaný život Matyldy Toskánské.

Eryl
15.04.2014 4 z 5

Po nadšení z prvního dílu jsem se okamžitě vrhla na druhý a musím se přiznat, že mě malinko zklamal. Příběh Matyldy Toskánské je opravdu zajímavý a velice se mi líbí, jak ho autorka zpracovala. ALE co mi chybělo, bylo pokračování děje v současnosti. Byl tak nějak plitký a předvídatelný, až mě to nutilo některé části trochu přeskakovat. Avšak celkově jsem si knihu vychutnávala až do konce a jak jinak bych mohla ukončit svoje hodnocení než prohlášením, že se už těším na třetí díl :D

kuky921
26.09.2013 3 z 5

Po prvním díle jsem se vrhla na pokračování, ale bohužel už není tak strhující. Historický děj je sice taky zajímavý, ale na první díl nemá.

wamplady
15.08.2013 4 z 5

Moc se mi líbili historické postavy, nevadí jestli to vše byla a nebyla pravda, učebnice dějepisu by se tak dobře nečetla:-)

soltera
23.07.2013 5 z 5

S veľkým záujmom som prečítala aj druhý diel knihy o potomkoch Márie Magdalény. Pre mňa bolo veľmi poučné napr. učenie labyrintu, ako modlitby chodením a prostriedku, ktorý "dostal človek na rozhovor s Bohom". Rovnako ako vysvetlenie "Hieros gamos" duchovného manželského zväzku. Nemala som problém prijať vysvetlenie Otčenáša v Modlitbe 6 ružových lupeňov a doporučujem sa s touto knihou oboznámiť všetkým, ktorí obľubujú duchovno. Pri jej čítaní som neuvažovala o tom, čo je skutočnosť a čo vymyslené. Skôr som sa zamýšľala nad skutočnou podobou lásky. A príbeh Matyldy Toskánskej je veľmi nevšedný. Našla som si na internete historické miesta aj historické osobnosti, o ktorých sa v knihe píše a o to silnejší zážitok som z knihy mala.

kvádr
04.06.2013

tuto knížku v této době čtu znova, protože me malonko unudila a předčily ji jiné, daleko zajímavější.... Čtu ji znova, protože si bohužel děj již nepamuji...

akina
26.09.2011 4 z 5

Knížka už sice není tak dobrá jak Marie Magdaléna, ale i tak s napětím očekávám další knihy této autorky, protože vím, že je zase přečtu bez dechu.

Štítky knihy

americká literatura biblické postavy 1. století Máří Magdaléna, Marie Magdalena

Autorovy další knížky

Kathleen McGowan
americká, 1963
2007  89%Očekávaná
2009  83%Kniha lásky
2012  74%Princ básník

Kniha Kniha lásky je v

Přečtených55x
Čtenářské výzvě4x
Doporučených7x
Knihotéce25x
Chystám se číst15x
Chci si koupit15x