A zbyl jen meč

A zbyl jen meč https://www.databazeknih.cz/img/books/10_/106535/bmid_trilogie-o-jirim-z-podebrad-a-zbyl--Cib-106535.JPG 4 77 8

Přidat komentář

Disk
28.06.2021 5 z 5

Bohumilu Říhovi se podařilo zakončit svou historickou trilogii z 15. století vskutku bravurně. V podstatě zde máme zbeletrizovanou historii panování krále Jiřího z Poděbrad a jeho snahy o evropskou spolupráci. Nakonec však opět rozhodují zbraně. Marek z Týnce toho má tentokrát hodně co na práci, jeho parťák Václav Bric mu pomáhá, co to jenom jde a životní nepřítel Samuel z Vlkova také nezahálí. Je vlastně překvapující, že se spisovateli, který sbíral jedno komunistické ocenění za druhým, podařilo napsat románovou trilogii, která nemá nic společného s jeho dosavadní tvorbou. Vznikly tak tři moderní historické romány, které obstojí i v dnešní době. Pokud znají čtenáři a čtenářky jeho dvě nejznámější dětské knížky (Honzíkova cesta a O letadélku Káněti), budou mile překvapeni, že Bohumil Říha dokázal napsat i něco jiného a mnohem lepšího. Pokud z by se z Říhovy tvorby mělo vydávat něco dnes, tak je to jednoznačně tato poděbradská trilogie, protože právě tohle dnes obstojí bez zcela bez problémů. Vřele doporučuji vydání z roku 1983 obohacené o nádherné ilustrace Josefa Lieslera.

Kuža007
21.03.2020 5 z 5

Původně jsem měl Bohumila Říhu pouze za spisovatele, který se věnuje dětské beletrii, ale toto je velice povedený historický román. Tedy celá trilogie je skvělá. Bohumil Říha se skvěle držel historických faktů. Nejnapínavější díl trilogie. Válka s Matyášem Korvínem, obležené Uherské Hradiště a Vlčnov, nešťastná láska, zkrátka úžasný román a zakončení celé trilogie.


jana14
11.12.2019 5 z 5

Třetí a závěrečná část trilogie o českém králi Jiřím z Poděbrad. Kniha čerpá ze solidních historických zdrojů, ale najdeme zde i vášnivou lásku, smutek a oddanost. Všem milovníkům opravdu dobrých historických románů doporučuji.

jarmuk
18.07.2019 3 z 5

příjemné počtení o zajímavé epoše našich dějin.

petr4375
20.01.2017

O čem je děj?

alabra
02.07.2016 3 z 5

Zajímavé téma zpracováno v tomto dílu až příliš zdlouhavě, klobouk dolů před nastudovaným historickým materiálem.

maryzka
10.06.2013 2 z 5

Škoda jen, že mám doma pouze třetí díl. Docela bych byla zvědavá na předchozí díly. Jinak můj rezultát této knihy zní: Škoda, že nemáme v politice takové osobnosti jako král Jiří z Poděbrad a jeho dohližitel na pořádek v Českém království Marek z Týnce. To by naše vlast možná dopracovala k prosperitě a blahobytu.

kapllu
29.03.2013 4 z 5

Parádní zakončení trilogie. Člověk jen lituje, že Jiříkovi se nenaplnily všechny jeho idey. Místy už mi přišlo rozebírání Markových pocitů až příliš podrobné a zhusta opakované, ale to se dá přehlédnout celkem lehce. Mně celá trilogie přinesla lepší poznání pohusitské doby a tehdejší nálady. Také oceňuji pěkné ilustrace.