Odkaz oceli

Odkaz oceli https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/509606/bmid_odkaz-oceli-63caca0b45e66.jpg 4 15 2

Trilogie Legacy série

< 2. díl

Druhá část velkolepé trilogie o intrikách a revoluci, vojácích a nájemných zabijácích, prastaré magii a věčném střetu říší Uplynul už rok od chvíle, kdy nepravděpodobné spojenectví zachránilo Trezijskou republiku před ohněm a temnotou — ovšem za cenu velkých obětí. Tisíce lidí zahynuly a Viktor Akadra, hrdina republiky, zmizel. Zatímco vládnoucí státní rada se snaží zacelit staré rány, jiné frakce vytušily svou příležitost. Ve stínech intrikuje zákeřný Vraní sněm a na východě se sbírají vojska chadárského císaře. A republikou se šíří nepokoje, jejichž ozvuky zasahují i říši božstev. Blíží se válka… a tentokrát se k bojujícím přidají i sami bohové.... celý text

Literatura světová Fantasy
Vydáno: , Host
Originální název:

Legacy of Steel , 2020


více info...

Přidat komentář

ondrej6571
29.08.2023 3 z 5

1. Nadbytek slov
Nepotřebujete 800 stran na popis toho, jak jedna říše napadla druhou, co v té době dělali rytíři, králové, generálové, zločinci a bohové. Autor těch 800 stran naplnil, zřejmě rád a dlouze píše. Na druhou stranu to ocení čtenáři, kteří rádi a dlouze čtou.

2. Mnoho postav
Knihu si opravdu odpracujete. Musíte v hlavě podržet jména asi 49 hlavních postav, děj se odehrává na 150 místech. To si užijí autisté, šachisté a hráči strategických deskových her.

3. Trhání děje
Autor má /celkem obvyklou/ manýru roztrhnout děj v nejnapínavějším okamžiku a přeskočit na jiné místo, kde se nic neděje. Když se začne něco dít, zase skočí jinam. Pokud už jste z toho na prášky, přeskakujte kapitoly podle libosti a je to.

4. Hollywood style
Pokud milujete Avengers, u téhle knihy si připomenete slova jako pompézní, monstrózní, nabušený, velkolepý. Dočkáte se záchran v poslední vteřině i návratů zahynulých hrdinů. Já se nemohl dočkat konce.

luculi
19.04.2023 3 z 5

Musím říct, že u této knihy jsem měla dost silný pocit nevyváženosti. Prvních skoro tři sta stran bylo plných popisů děje ze dvou míst země. Na jedné straně šlo o boj na hranicích s nepřítelem, který z nenadání zaútočil a na straně druhé o problémy v hlavním městě. Nebylo to rozhodně špatné, ale vzhledem k tomu, že šlo o přípravu na vznik pozdějších událostí, bylo to poněkud zbytečně dlouhé.

Prostřední část se mi líbila asi nejvíc. Po celou dobu se neustále něco dělo, příběh byl neskutečně plný akce, takže v tomhle rozhodně problém nebyl. Nicméně na řadu přišly nejrůznější problémy. Ze dvou míst najednou autor rozděloval postavy na další lokality a tak se čtenář stal svědkem čím dál více zvratů a komplikací, které se začaly vyvíjet po celé zemi. To mě bavilo ze všeho nejvíc. I tady to bylo takové rozvláčnější, ale přesto nejčtivější.

Závěr, který pro mě představoval asi posledních sto padesát stránek byl ale nejslabší. Všechny pohledy se začaly střetávat a míchat. Většinou až moc rychle a často se měnila scéna, až jsem ztrácela orientaci, kde se vlastně ocitám. Myšlenka, že vlastně bitva mezi lidmi začala i díky zásahu bohů, kteří se zapojovali po celou dobu, mi rozhodně nevadila. Bylo zajímavé sledovat, jak autor poukazuje, že lidé i bozi mají své silné i slabé stránky a že nikdo není neomylný. Že ani zásah zeshora není bez následků.

Co mi však vadilo nejvíc, že se do všech těch potíží přidaly i nadpřirozené síly a bytosti, které značně ovlivňovaly vyváženost sil. Někdy až moc agresivně, jakoby neexistovaly hranice síly a možností, autor se v tom dost motal. Navíc by se všichni žijící dali rozdělit na dva tábory. V jednom byli ti, které autor bez milosti popravil, v řádech tisíců. A pak ti, kteří se díky různým okolnostem stávali vlastně nesmrtelnými, vlastními silami se vždy vyléčili nebo díky něčí pomoci. Pořád dokola, po každém zranění. Ke konci už mě to fakt začínalo vyloženě štvát, jak okatě a divně to působilo. Byli vlastně nezničitelní.

Námět knihy velice dobrý, zpracování a vyprávění výborné. Rozhodně by to chtělo se zamyslet nad délkou knihy, osm set stran je vážně zbytečně ubíjejících. Určitě nedělat ze všech postav takové nepřemožitelné hrdiny, nevyužívat tolik nadpřirozena a rozhodně tolik všechno neokecávat. Závěr se mi vážně nelíbil. A přestože vypadal uzavřeně, měl by vyjít ještě jeden díl. Rozhodla jsem se ho přečíst, ať vím jak to dopadne, jen doufám, že se autor trošku umírní v nedostatcích a trošku se nad tím víc zamyslí...


Autorovy další knížky

2021  81%Odkaz popela
2023  80%Odkaz oceli

Kniha Odkaz oceli je v

Přečtených15x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce76x
Chystám se číst34x
Chci si koupit19x