Tišitel

Tišitel https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/286390/bmid_tisitel-3fH-286390.jpg 4 15 4

Trilogie čekání série

< 2. díl >

Román Tišitel (1964) je druhou částí volné „trilogie čekání“ Antonia di Benedetta (1922—1986), jednoho z nejoriginálnějších argentinských spisovatelů 20. století. Leitmotivem prózy, jejíž děj se odehrává, jak Di Benedetto říká, „v jakémsi městě v Jižní Americe, v pozdní poválečné době“, je hluk, který bezohledně prostupuje všemi a vším a tvoří tak jistý řád reprezentující svět. Bezejmenný vypravěč vede obsesivní a nikdy nezavršený boj proti jeho působení, které v něm přerůstá až ve vědomí jakéhosi ontologického prokletí. Marnost úsilí o jeho eliminaci, jíž nelze jakoukoli zákonnou cestou dosáhnout, podtrhuje erozi osobních vztahů a konečné ztroskotání hlavního hrdiny.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány

Vydáno: , Rubato
Originální název:

El silenciero , 1964


více info...

Politre
Politre
03.11.2023 4 z 5

První přečtená kniha od Antonia Di Benedetta ve mně vzbudila zvědavost i na další jeho díla. U nás celkem neznámý autor, který by jsi jistě zasloužil větší čtenářskou obec, už jen tím že jeho témata a hrdinové jsou v lecčems příbuzné právě pracím našeho Kafky. Nekonečný souboj bezejmenného jedince proti moderní společnosti (zde reprezentuje nezadržitelný pokrok hluk), boj předem prohraný. Hlavní postava, která touží napsat román, jehož psaní neustále odkládá a stejně tak utíká i od hluku a neustále se stěhuje, hledá klidné místo, ale před hlukem není úniku. Pomalu se propadá do zoufalství, beznaděje a osamělosti a nakonec ho jeho posedlost dovede až za mříže.

-Pečivo-
-Pečivo-
13.10.2021

Tišitel z dílny Rubato je o jednom pánovi, co neměl rád zvuk a tak všechno tišil. Nejdřív po dobrým a pak po zlým. Teda aspoň myslím, ono to občas bylo trošku guláš.

No nicméně zrovna teď sedím v čekárně u doktora vedle obrovský starý ledničky a tak se mohu velmi dobře s hlavním hrdinou ztotožnit. Taky zažívám existenciální drama a docela bych ocenil kdyby to někdo trochu ztišil, abych se mohl soustředit na hodnocení! Ale co mě teda sere ještě víc je čekání u doktora i když člověk přijde včas a má domluvenej termín. Ještě chvíli a začnu psát Čekatele!

Zdraví, Pečitel. A teď mě napadá, že Pečitel by byl skvělej operátor!! Za 200 korun 4 GB a půlka chleba!


Elevant
Elevant
25.06.2020 5 z 5

Di Benedettova novela Tišitel se, stejně jako celá trilogie, nese v duchu existencialismu a velmi se podobá Sartrově Nevolnosti.
Mrzí mne, že se di Benedettovy nedostává v evropě tolik pozornosti, kolik si zaslouží. Koneckonců je to jeden z nejlepších latinskoamerických autorů.

Tišitel se vyznačuje stejným stylem vyprávění jako celá trilogie čekání, je psaný velmi prostým, minimalistickým jazykem který přesně zaznamenává myšlenkové pochody postav, a zárověň jsou zde nenásilně vsunuty velmi poetické a krásné výrazy. Po obsahové stránce dochází v této knize stejně jako v jiných knihách Benedettovy trilogie k marnému boji jedince, který stojí proti mocné úzkosti ze života, zde reprezentované hlukem. Hluk je zde výtvorem lidí, představuje to nejhorší z nich a z jejich civilizace, nenechává hrdinu spát a přivádí ho do nevyhnutelné záhuby... Po dočtení takové knihy ve mně bude dlouho rezonovatjistý pocit marnosti.

Palivo
Palivo
01.09.2019 5 z 5

Bom dia.

Tišitel je knížka o chlápkovi, kterej chce mít pořád ticho, tedy opak mýho dědy, kterej si televizní noviny pouští tak nahlas, že piloti ledadel si nad jeho barákem musí zakrývat uši, aby neohluchli.

Kniha je vyprávěna nespolehlivým vypravěčem, takže nic nedává mnoho smyslu a všechno může být naprosto jinak, soused je možná tranzistor, rýsováček, člověk nebo žemlovka, kdo ví, a hlavní hrdina je buď terorista, nebo takovej ten protivnej dědek v tramvaji, kterej vás sere už jen tím, že nastoupí - a pak vás plácne taškou přes ksicht, zatímco vám vysvětlí, že "za nás se staří lidi pouštěli sednout ty neřáde."

Jako i předchozí kniha od Benedetta, i tato se houpala někdě mezi 4/10 až 10/10, přičemž výsledná známka končí někde na 8,53/10.