Třikrát hlavní viník náhoda

Třikrát hlavní viník náhoda https://www.databazeknih.cz/img/books/67_/67967/x-hlavni-vinik-nahoda-67967.jpg 4 23 3

Kniha obsahuje tři případy : 1. Dohrát až do konce - přeložila Alexandra Pflimpflová. 2. Operace Petrklíč - přeložila Milena Tomášková. 3. V kleštích - přeložila Vlasta Macková. Doslov „Velký detektiv není už jedinou možností“ napsal František Jungwirth. Vydání první.

Žánr:
Literatura světová , Detektivky, krimi

Vydáno: , Odeon
Originální název:

La Vie en miettes, Operation Primevere, La Tenaille


více info...

Přidat komentář

Hobo
10.10.2023 4 z 5

Nejlepší mi příšla třetí povídka, nejslabší první, takže dobře vygradováno.

ThomasRuhe
12.08.2021 4 z 5

Dohrát až do konce
Zde sledujeme příběh maséra Raula Duvala, který jedním neuváženým činem( nechá povolené matice kola u vozu ve kterém právě jede s manželkou) spustí řetězec událostí, které mu obrátí život naruby. Duval není zlým člověkem, spíše nešťastným. Další maléry se na něho řítí jak přílivová vlna a on na ně musí reagovat... zároveň se snaží zabránit nejhoršímu a touží zjistit co se to děje. Čeká ho i jedna výborná zpráva, která mu ovšem situaci znovu zkomplikuje... musím ocenit i samotný závěr, který je povedený. Duval mi byl vlastně sympatický. Příběh možná postrádá dnešní moderní styl, ale myslím, že stále obstojí... přečtení tedy není ztrátou času.80%.

Operace Petrklíč
V tomto příběhu jsou hlavní postavy vlivný novinář Gersaint, jeho žena Florence, která ho chce opustit, skupina atentátníků, kteří mají na novináře spadeno a René Alliot bývalý přítel Florence. Po zločinu je důležitým faktorem právě náhoda nebo spíše smůla, která uvede do pohybu veškeré dění... Hodně času se děj odehrává při jízdě v autech. Po několika zvratech příchází závěr, který se k celkovému pojetí příběhu hodí.Moje hodnocení je 70%.

V kleštích
Třetí příběh má jednoduchou zápletku.Ve hře je ohromný majetek rodiny Lehouxových, havárie letadla při cestě z Reunionu do Paříže a záměna osob. Autoři pak rozehrávají kolotoč událostí, které se neustále mění a komplikují. I tento příběh mě bavil a závěrečné rozuzlení nepostrádá hořký výsledek pro většinu postav... i zde hodnotím 80%.


mgeisselreiter
23.02.2020 4 z 5

Dohrát až do konce (1972) - chytře vymyšlené, ale postupně až moc překombinované, víc pro čtenáře než z reálného života, ale dost se k němu blíží. Hrdina bohužel nejedná tak, jak by se mi líbilo, jak bych spíš jednal sám, takže mě trochu vytáčel. Rozuzlení je v úplném závěru a jasno mi v příběhu úplně neudělalo, to mě zklamalo. Ale celkově dost slušné, 75%, 23. 2. 2020.

Operace Petrklíč (1973) - opět chytře vymyšlené a tentokrát ani ne tolik překombinované, je reálné a uvěřitelné. Čtenářům přibližuje typickou Francii v době letních prázdnin. 75%, 1. 3. 2020.

V kleštích (1975) - do třetice chytrý uvěřitelný scénář, dobrá zápletka, slušně vykreslené postavy a zajímavé rozuzlení. 75%, 1. 3. 2020.

Všechny tři romány jsou tak trochu detektivky, ale bez detektiva. Jsou ze "současnosti", kdy byly napsány, pěkně ukazují Francii a Francouze, je to příjemné počtení.

Štítky knihy

detektivky 3x

Autoři knihy

Pierre Boileau
francouzská, 1906 - 1989
Thomas Narcejac (p)
francouzská, 1908 - 1998

Kniha Třikrát hlavní viník náhoda je v

Právě čtených2x
Přečtených37x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených6x
Knihotéce53x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x