Třicetihlavá saň aneb Ve službách mocných

Třicetihlavá saň aneb Ve službách mocných https://www.databazeknih.cz/img/books/45_/450134/bmid_tricetihlava-san-aneb-ve-sluzbach-m-GWY-450134.jpg 3 8 6

Kniha vznikla převyprávěním rukopisných Pamětí barona Filipa (1593–1678) dochovaných v rodině autora. Někdejší páže císaře Rudolfa, později diplomat a plukovník císařské armády zanechal poutavé vyprávění a zajímavé svědectví o své době, jejích osobnostech i o sobě. Na pozadí vzrušené, nebezpečné a nejisté doby zažívá baron Filip dobrodružství, souboje, bitvy, poslání, lásky, zrady, vítězství i prohry. Jeho osudy se prolínají s historickými událostmi, například válečnými hrátkami císaře Rudolfa, pasovskými, pražskou defenestrací, povstáním, bitvou na Bílé hoře, staroměstskou exekucí 27 vůdců povstání. Jsou poutavým divadlem, v němž vystupují také slavné osobnosti té doby: Rudolf II., Matyáš Habsburský, Ferdinand II., Richelieu, Concini, Mazarin, Albrecht z Valdštejna, Fridrich Falcký, Ludvík XIII., Ludvík XIV., ale také Kryštof Harant z Polžic, Jindřich Matyáš Thurn, Johannes Kepler, Jan Jessenius, Petr Vok z Rožmberka a mnozí další. Vyprávění dokazuje, že i tehdy si mocní pohrávali s obyčejnými lidmi, jak se jim zachtělo. Nejistý život vojáka a diplomata naučil Filipa dvěma věcem: pokoře před lidským životem a úctě k tomu, co máme, co je nám dáno. Je to nadmíru důležité poznání. Jinak totiž svou pozemskou pouť pouze odžijeme, ale neprožijeme a nenaplníme.... celý text

Přidat komentář

vincek1
07.01.2022 3 z 5

Prví kniha autora, kterou jsem četl. Popis života na dvoře Rudolfa II. byl celkem zajímavý i když se mi císař neustále vybavoval, jak ho ztvárnil pan Werich. Možná to pomohlo číst dále. Další dobrodružství hlavní postavy mi přišly tak nějak "rozcuchané". Měl jsem dojem, že kdyby se autor zakousl, mohlo být slušné pokračování části na dvoře Rudolfa II. Takhle to chvílemi připadalo chaotické a jaksi nedodělané. Přečtěte a uvidíte.

braunerova
06.08.2021 3 z 5

Teda čtenářský zážitek nic moc. Útržkovité vzpomínky jsou psané jednoduchým jazykem, k žádné postavě jsem si nedokázal vytvořit nějaký vztah. Baron Filip mi občas připomínal barona Prášila. Co do obsahu je to kniha hutná, autor podrobně popisuje konec panování Rudolfa II a stručně i období stavovského povstání. Pokud nemáte o této době už něco načteno, ztratíte se v množství jmen a událostí. Mě potěšilo setkání s panem de Bassompierre, známého z románu Osamělý rváč o maršálu Russwormovi.


KolSkřítek
07.03.2021 3 z 5

Kniha je velice náročná na čtení vzhledem k množství postav, které se vyskytují v ději. Dobře vykresluje nerozhodnou povahu Rudolfa II., spory o víru a náročný život té doby. Nicméně v každém věku vždy záleží jen na povaze, toleranci a schopnosti domluvit se. Neboť i přes rozdílné názory je nejdůležitější, jaký je kdo člověk.

michall17
11.02.2021 3 z 5

Zpočátku mě to moc nebavilo a byl jsem trochu zklamaný. Po skvelé pentalogii o Karlu IV. (zejména 1. díl Tajný deník) je toto dílko slabší, ale i tak se kniha dobře četla a přiblížila mi smutné události počátku 17. stol. (konec panování císaře Rudolfa II., Bitva na Bílé hoře, poprava 27 českých pánů)

soukroma
15.11.2020 3 z 5

Čtivé zpracování zápisků očitého účastníka dění na dvoře Rudolfa II. v letech 1607-1621, zobrazujících předzvěst i počátek třicetileté saně, tedy války, včetně krátkého vyprávění o bitvě na Bílé hoře.
Nicméně je to pojaté jako dobrodružství mladého pážete na císařském dvoře, takže spíš pro -náctileté.

nero 13
29.10.2020 5 z 5

Třicetihlavá saň, je román vyprávěný z pohledu Filipa Procka Cetenského z Cetna, který se v posledních letech vlády Rudolfa II. stal jedním z jeho pážat a jeho prostřednictvím nás provede bouřlivým obdobím který vrcholí bitvou na Bílé hoře, příští neděli od ní uplyne 400 let, a následnou popravou 27 stavovských povstalců na Staroměstském náměstí.
K osobě Rudolfa II. musím říct že jako vladař nestál za nic, ale kdyby žil dnes byl by z něj výborný ministr kultury, nebo ředitel nějakého muzea.
Autor Josef Bernard Prokop bude doufám pokračovat v osudech Filipa Procka a ukáže nám jeho očima temnou dobu třicetileté války.