Zločin na zámku

Zločin na zámku https://www.databazeknih.cz/img/books/42_/428399/bmid_zlocin-na-zamku-Ja9-428399.jpg 3 28 15

31. případ majora Zemana. Mysleli jste, že vás major Zeman už nemůže ničím překvapit? Že znáte všechny jeho případy? A co když existuje ještě jeden?! Ten poslední… Brutální vražda mladé dívky, jejíž tělo bylo nalezeno v blízkosti zámku, kam si straničtí funkcionáři jezdí vyhodit z kopýtka. Dekadentní lovy zvěře z vrtulníku, dámská společnost a opulentní hostiny, jimž papaláši holdují, jako by Janu Zemanovi těsně před penzí sundaly růžové brýle. K nedořešenému případu se vrací ještě po letech. Proč musela dívka zemřít? Před čím utíkala a kdo ji zabil? Hledání odpovědí prověří Zemanovu loajalitu k režimu až k jejím kořenům. Jednatřicátým případem Majora Zemana se Jiří Procházka, jeden ze scenáristů kultovního seriálu, se naposledy vrátil ke slavnému hrdinovi, jehož prostá existence se pro mnohé stala synonymem československé normalizace. Byl ale opravdu takový? Odhalení vraha mladé dívky, možná nebude jediným překvapením příběhu…... celý text

Přidat komentář

konicekbily
12.04.2024 4 z 5

Jakýsi epilog za televizním seriálem. Pěkně vymyšlená zápletka, řešena "zemanovským stylem". Vše je zasazeno do rozpadajícího se minulého režimu, Zeman se s tím těžce vyrovnává. Zajímavá kniha pro znalce autorova díla či televizního seriálu.

h2220
22.06.2023 3 z 5

(SPOILER) poslední příběh Majora Zemana se odehrává zřejmě na konci 80. let, kdy vystávají pochyby o tom, jestli " jsme něco dělali špatně". Zeman vzpomíná na Kalinu. Setkává se se Žitným i Bártíkem, kteří mu brání ve vyšetřování vraždy mladé dívky, která se dostala na !paplášský " mejdan na zámku a musela zemřít. Zeman zůstává pevný ve svých zásadách. V závěru Zeman umírá nehrdinnou smrtí, když ho zastřelí dezertovaný voják, který si vzal jako rukojmí jeho vnuka.


28401
14.04.2023 4 z 5

(SPOILER) Úmrtí majora Zemana mi do nekonečného seriálu nějak nesedí, můj názor...raději bych byla pro "zachování" nesmrtelného hrdiny...

Canniosh
28.11.2021 3 z 5

(SPOILER) 31. díl o majoru Zemanovi nemohl dopadnout jinak než Zemanovou smrtí, to mi tak trochu bylo jasné už jen tím, že časový odstup od předchozího dílu byl o více jak dekádu, na samý konec 80. let, těsně před revolucí. Děj je vskutku temný, zápletka je rozhodně jedna z těch nejlepších, co se majora Zemana týče. Škoda jen, že mi připadla kniha napsána tak nějak "narychlo", tak nějak "kostrbatě", jako by to sepsal nějaký student školou povinný. Prostě byť děj krásně ubíhá, a s postavami se člověk tak nějak sblíží, tak "dřevácký" styl povídání je takovým rušivým elementem. I tak jsem si knihu skvěle užil a jsem rád, že vznikla. Pro všechny fandy majora Zemana je tato knížka povinností, u které čas strávený určitě není ztracený.

rafan65
17.07.2021 4 z 5

Seriál 30 případů majora Zemana znám jako asi každý. Tento poslední jsem objevil náhodou a určitě mě nezklamal. Samozřejmě je to oslava komunistické ideologie ale příběh byl napínavý a četl se pěkně.

Poandré
18.05.2021 3 z 5

(SPOILER) Tak nám zabili Zemana. No, jednou to muselo přijít. Moc politické, takové autorovo politické vykoupení z hříchu minulých let.

milan.krimsky
06.04.2021 4 z 5

Dva příběhy v jednom, konec tragický,...

Jolana.b
28.01.2021 4 z 5

Příjemné čtení na dlouhé noční večery a dobré zakončení série Případů majora Zemana. Tato kniha se ale nedá číst bez znalosti předchozích dílů.

Kuža007
04.01.2021 4 z 5

Velice zajímavý případ, ale bohužel konec i pachatelé jsou předvídatelní. Vedle ostatních zemanovek působí trochu zjednodušeně. Každopádně asi nejlépe napsaná kniha pana Procházky.

Argos
11.08.2020 2 z 5

Příběh z období přestavby je psán hezky,ale místy se mi zdá, že to snad ani nenapsal Procházka. Styl poněkud podivný,místy Procházkův, místy jakoby to byl jiný autor. Rozuzlení děje mi k Procházkovi nesedí už vůbec. Jsem rád, že ale tento příběh konečně po 30.letech vyšel znovu.

Kakho-Oto
16.06.2020 5 z 5

Jiří Procházka byl přesvědčený komunista, který se několikrát dostal do křížku s Jiřím Sequensem, režisérem 30 případů majora Zemana. Být po Procházkově vůli, byl by seriál ještě více propagandistický. A na přelomu let 1988/1989 tentýž Procházka napsal příběh Zločin na zámku, v němž Zeman umírá. Ještě před tím zažije několik příhod, jež ho měly přesvědčit o zcestnosti a zločinech komunismu. Těžko říct, jak vážně to Procházka při psaní příběhu bral. V roce 1987 vyšel soubor jeho tří povídek "Nokturno pro dvě sekery", kde zastával to "správné" třídní stanovisko (kniha vyšla opožděně u příležitosti 40 let existence SNB). Řekl bych, že nejpozději v roce 1991 byl Procházka znovu přesvědčeným komunistou. Samozřejmě je možné i to, že se jednalo o člověka a spisovatele nepevného charakteru (eufemisticky řečeno). Nicméně román (spíše novela) Zločin na zámku je tím nejlepším, co jsem od něho četl.

Warden
27.04.2020 5 z 5

Rozuzlení osudů starých známých z 30 případů majora Zemana.

castkov
24.04.2020 5 z 5

Dobrý příběh, dobře napsané... Přečteno jedním dechem.

ZdendaH
19.04.2020 3 z 5

Dobře a čtivě napsané. V knize jsou nádherné obraty v popisování míst, např.: popis noci : "jako obrovský černý havran zaťala své temné drápy do stěn a dvorků chalup, až z okének, jako z ran, začalo prýštit nažloutlé světlo lamp". Čtenáře to vybízí si v hlavě opravdu živě představovat popisovaná místa. Jen poslední dvě věty úroveň knihy, stádní řiťolezeckou podbízivostí novým pořádkům, zbytečně posouvají ke hranici plivance. Ty tam autor vůbec nemusel psát, v knize všechno co mělo být řečeno, řečeno bylo. Ale zřejmě se tím autor bránil vložení vše vysvětlující statě od novodobých vykladačů dějin. Kdo ví

Lina
31.01.2020 2 z 5

Co dodat,nic než moc