Třicet let na zlatém severu

Třicet let na zlatém severu https://www.databazeknih.cz/img/books/57_/57397/tricet-let-na-zlatem-severu-57397.jpg 5 149 45

Dobrodružné i veselé životní příběhy slavného moravského rodáka, který přes třicet let pobýval v ruské, aljašské a kanadské Arktidě a jenž se stal na dálném severu eskymáckým náčelníkem.

Přidat komentář

bzung
02.01.2024 4 z 5

Velká škoda, že si Welzl za dlouhých arktických nocí nepsal podrobný deník, jak je dnes v módě u každého druhého hikera, co se prošel třeba po pacifické hřebenovce. Se špetkou pisatelského nadání by po sobě zanechal neocenitelné dílo. Takhle je to pár matných vzpomínek starce s odstupem a z druhé (někdy třetí) ruky. Dokáži si představit tu zoufalost autorů, kteří se z Welzla snažili dostat v omezeném čase nějaké souvislé vyprávění. I tak očividně odvedli maximum a kniha je to pěkná, autentická a čtivá, byť na 30 let života na Sibiři je v ní vlastně jen naprosté strohé minimum.

flare
14.12.2023 5 z 5

Musel zazit zajimavy a svobodny zivot. Pokud si nebyl posera,nebal ses prace, umel ses chovat..mohl si cokoliv..krasna doba..


mi-380
01.05.2023 5 z 5

Čeští trampové v Americe - dokument, který mě dovedl k dlouho odkládané četbě. Dokument smutný, popisující vymírající lidský druh - trampy, český vynález, inspirovaný romantikou nekonečných amerických plání. Někteří z nich, většinou jde o emigranty po roce 1968, objevili na Aljašce hrob Jana Welzla a udržují ho v důstojném stavu. Sám autor je další originální vzácný lidský druh - selfmade dobrodruh staré školy a staré doby, kdy pohyb v severních krajích nebyl omezen železnou oponou. Jeho svérázné popisy neuvěřitelných příhod z ledových zemí blízko pólu, jsou znamenitou ukázkou vynalézavosti, pracovitosti, podnikavosti, odolnosti a schopnosti přežít v těch nejdrsnějších podmínkách. Vyprávění poučné, zábavné, upravené do přijatelné podoby (kdo slyšel staré nahrávky Welzlova vyprávění, dobře ví, co tím myslím). Jan Welzl - postava tak zajímavá, že jsem během četby zhlédl další dokumenty o něm, jsou na Youtube. Hezky to za mě vysvětlil v jednom z nich Ladislav Smoljak: "Jako literatura by se řeklo, že to bude nuda, protože on vlastně napsal - já jsem se rozhod, že pudu tam a tam, budu tam jako svobodnej člověk žít v takový oblasti, no a teď popisuje jak vyrazil, vyšel, co koupil, co si pořídil. To vlastně je strašná nuda, když to takhle řeknete a mě udivilo, jak jsem se od toho nemoh odtrhnout, od té četby."
90 % (zatím 135 hodnotících, průměr 90 %).
...
A také vypadají Eskymáci podle toho. Slabí, zdaleka neudělají takový kus práce jako běloši. A potom - jsou také líní. Viděl jsem často, že nakládali na saně těžší rybu nebo zvíře. Shromáždilo se jich, až bylo černo, jeden povzbuzoval druhého, všichni nakonec křičeli a řvali, ale žádný se do břemene nevzepřel, přenechával to těm druhým. Až přišli na to, že s tím takhle opravdu nehnou, svolali všechny ženy, zapřáhli je do břemene, povzbuzovali napřed křikem, potom je pořádně tloukli, a břemeno se pohnulo.

Čmeláček
27.04.2023 5 z 5

Zkusil jsem si přečíst zase něco na doporučení někoho jiného, a tentokrát to byla máma :). A fakt to bylo hodně dobré počteníčko, takové zajímavé a neobvyklé. Sice si Welzl něco i vymyslel, ale určitě ne všechno. Takže jsem byl spokojený a je možné, že se někdy znovu ke knize vrátím.

Calinda
01.04.2023 4 z 5

Krásné čtení plné neobvyklých a vzrušujících zážitků z dalekých krajů sněhu a ledu. Pokud by Jan Welzl skutečně zažil třeba jen polovinu z toho, o čem se v knize dočteme, tak už i tak se dá mluvit o úžasném životním dobrodružství. Na knihu jsem narazila zcela náhodou, nalákala mě obálka (četla jsem vydání z r. 2019) a jsem za to moc ráda. Doporučuji jako povinnou četbu všem dalším dobrodruhům, jak těm opravdovým, tak i těm, co se jen nechávají unášet fantazií z pohodlí gauče.

heczek
12.02.2023 4 z 5

Páni! Jedním slovem - neuvěřitelné!
Nepochybuji o tom, že některé pasáže jsou mírně přibarvené, přesto skládám velký obdiv za to, čím vším si Jan Welzl prošel v tak nehostinné zemi, a co vše tam dokázal!

Baiba
19.01.2023 4 z 5

Nevím, na kolik se příběhu Jana Eskyma Welzla dá věřit, každopádně vyprávění je to poutavé a povinné pro všechny milovníky dobrodružství. Nejvíce se mi líbila první půlka knihy, kde líčí putování přes Sibiř jen s koníkem a jeho první léta na severu. Je neuvěřitelné, jakým způsobem dokázal cestovat. Dneska si může člověk pořídit drahé funkční oblečení, ale na ty tisíce(?) kilometrů pěšky by si málokdo troufl... Kapitoly ze života Inuitů či Eskymáků (nevím, co je správně :)) jsou občas natolik děsivé, že tomu raději nechci moc věřit. Je mi jasné, že faktograficky by kniha asi neobstála, ale některé pasáže o praskajícím ledu pod přílivem, o obrovských ruských řekách nebo rozlehlé bílé krajině byly hodně sugestivní...

Luigi1
09.12.2022 5 z 5

Tak veselou knihu už jsem dlouho nečetl.

Lastodont
13.04.2022 5 z 5

Velmi čtivé a poutavé. Je pravděpodobné, že některé věci se Janu Welzlovi po těch letech pomotaly, některé vnímal jinak než by vnímali učenci (zatmění slunce) a některé si třeba i přikrášlil. Ale jsou tam věci, které jsem si předtím neuměl představit či uvědomit a na které jsem nenarazil v jiných knížkách. Například to, jak zamrzá moře, jaký to je ohlušující rachot. Nebo jak rychle může člověk omrznout. Nebo smrad v eskymáckých obydlích. Nebo popis cesty od Transsibiřské magistrály k Moři Laptěvů. A je to o to cennější, že to je vyprávění (zaznamenané dvěma novináři) prostého člověka, vyučeného řemeslníka, který se tam rozhodl žít. Jan Welzel nebyl žádný profesionální vzdělaný cestovatel. A komu se nesbíhaly sliny, když popisoval, jak si za polární noci ve své útulné jeskyni smažil na pekáči lososa?

SittingBull
07.02.2022 5 z 5

V zásade jeho dobrodružnému rozprávaniu verím, no nemyslím, že je presné. Sledoval som ho na mapách. Nesedí to. Mnoho razy a značne.
Na druhej strane, nevadilo mi to, lebo na čitateľský zážitok a dobrodružno-cestovateľské pocity to vplyv nemá.
Horor: Keď prichytili niekoho s alkoholom, upálili ho. A Eskimo Welzl nám takéto strašlivé vraždy podáva celkom samozrejme a bez náznaku nejakého vnútorného problému, lebo oni - samozvanci - sa tak rozhodli z dôvodu, že Eskimáci nesmú chľastať. Dokonca sa pokladá za sudcu, popri tom, že je lovcom, strojným zámočníkom a kováčom.
Takže výsledný pocit asi taký, ako z románov Marie Jurič Zagorky; hrôza svojvoľného násilia a výborný román. Určite aj zásluhou redaktora, lebo rozprávanie samotného Welzla bol veľmi surový a nepublikovateľný materiál.

Martinmmm
21.01.2022 4 z 5

Neuveriteľné dobrodružstvá z časti zemegule, ktorú si bežný Stredoeurópan ani nevie predstaviť..

KristinTj
26.09.2021 4 z 5

Tohle bylo zvláštní čtení. A jsem moc ráda, že jsem komentář odložila na později. O zlatém severu se mi občas zdává, z pochybovače stal se snílek, strejcovské řeči a stoleté názory pomalu zapomínám (i když ne úplně). Chtěla bych sjet řeku Yukon a zakusit sílu ruské zimy strašidelných krás...

Marcello_zbb
09.09.2021 5 z 5

Zaujímavá kniha, stránky sa prevracali samé. Akoby som ani nečítal, skôr počúval príbehy človeka, ktorý sedí vedľa mňa a rozpráva mi čo všetko zažil a kde bol... Čítal som vydanie z roku 1965, krásne zažltnuté stránky dodávali čítaniu starých príbehov punc navyše. Za mňa SUPER!

R47
08.02.2021 5 z 5

Výborná kniha a velké dobrodružství. Zlatou horečku už tam nezažijete, ale popis některých míst pořád sedí.

Dolislav
06.01.2021 5 z 5

Mega dobrodruzne, nejvetsi čechem on vskutku jest!

anticlovek
16.09.2020 5 z 5

naprosto úžasná kniha. nemůžu nic jiného než doporučit

Marekh
24.08.2020 5 z 5

Knihu jsem četl v minulosti. Knihu jsem si půjčil od dědy. Knihu četl také můj táta, když byl mladší.

Inozuka
05.07.2020 4 z 5

Eskymo Welzl je známý český dobrodruh a pábitel, jehož příznivci oscilují od nekritického obdivu po absolutní odmítnutí jeho příběhů. Já si myslím, že pravda je někde uprostřed, protože to, co je v knize popisováno, by asi nikdo bez znalostí reálií dalekého severu dohromady nedal. Welzl na Novosibiřských ostrovech pravděpodobně opravdu byl a část příběhů, které jsou v knize vyprávěny, působí uvěřitelně. Platí to zejména pro první dvě třetiny cestopisu. V poslední části jakoby při vypravování v hospodě přibývalo vypitého alkoholu a historky nabývají na absurdnosti, šílenosti, ale i zábavnosti. Každopádně, Třicet let na zlatém severu potěší jak zájemce o Arktidu a její dobývání, tak i vyznavače bizarních příběhů ... od obého je zde měrou vrchovatou.

Liteket
01.07.2020 5 z 5

Jeden z nejzábavnějších cestopisů, který jsem kdy četla. Navíc český rodák. Říká se, že na motivy jeho knihy vznikl cimrmanovský příběh. Kniha je velmi čtivá, vtipná i poučná.Lidé ze Zábřehu mohou být na svého rodáka právem hrdí :)

m_martina
19.06.2020 5 z 5

Kniha se dobře čte, stránky jen letí. Příhody Eskyma Welzla jsou často úsměvné a místy zase vážné. Ale určitě byli tito první cestovatelé obdivuhodní svou houževnatostí.