Tři ženy pod ořechem

Tři ženy pod ořechem https://www.databazeknih.cz/img/books/24_/249340/bmid_tri-zeny-pod-orechem-EXL-249340.jpg 4 42 13

Václav Pankovčín (1968–1999) se prolétl po slovenském literárním nebi a zanechal za sebou zřetelnou a nezaměnitelnou stopu. Vrcholem jeho tvorby je právě novela Tri ženy pod orechom, zasazená do magického prostředí zapadlých východoslovenských vesniček v první polovině dvacátého století. Toto mysticko-naturalistické vyprávění o osudu tří žen (babičky-matky-dcery) patří "k nejpozoruhodnějším slovenským prózám 90. let" (M. Šulcková). V letošním roce bylo přeloženo i do polštiny.... celý text

Novely Literatura slovenská
Vydáno: , Kalich
Originální název:

Tri ženy pod orechom , 1996


více info...

Přidat komentář

Jana283
01.11.2022 4 z 5

Smutné poetické zastaveníčko s kouskem slovenských dějin....

Atuin
10.02.2022 5 z 5

Já jsem se zařekla že takové knihy nebudu číst, ale nějak mi to nejde. Jde ve skrze o to že si čtení nesmírně užijí a před koncem a hlavně po dočtení to na mě dolehne, jelikož si uvědomím proč na mě ta atmosféra právě takovéhoto slova působí a je mi pak zle. Jenže právě takové knihy mají u mě velkou šanci, jelikož se umí vyjádřit a v nevýslovně krásném jazyce a zapouzdřit do sebe všechny ty životní skutky a peripetie momentek, které při větším rozmachu mohou zůstat navždy ztracené. Takhle ta kniha nemůže nikdy úplně doznít a odejít.

Čteno v polském překladu.


Makropulos
23.10.2019 5 z 5

Reálné i magické, úsporné i poetické, krátké i obsažné. Prostě krásné. Jen ji ještě musím přečíst v originále.

Acamar
27.05.2018 4 z 5

Kratičká, milá a svěží "chuťovka". Přestože životní příběh (opakující se kruh) babičky, dcery a vnučky je v podstatě smutný a izolovaný, vyprávění samotné je v lehkém poetickém duchu citlivého, laskavého nadhledu i humoru, vesnicky prostého života souběžně prodchnutého jak křesťanskou vírou, tak pověrami a magickými prvky. Jakási specifická "slovenská verze magického realizmu", jak ji vnímám např. z některých filmů Juraje Jakubiska aj., je mi odjakživa blízká (snad proto, že máma pochází z Liptova), a setkání s ní v knižní podobě mi proto bylo víc než příjemné.

Tydvik
29.04.2018 5 z 5

Malá velká kniha.
Minimálními prostředky dosáhla maximálního efektu.
Jak je něco takového (tedy popsat život tří generací žen a
sdělit vše důležité a podstatné) možné uskutečnit na pouhých 80 stránkách...neuvěřitelné.

MichelleS
30.08.2017 5 z 5

Přečteno odpoledne na zahradě pod ořechem. Na pár stránkách převyprávěné osudy tří generací ozvláštněné přesně tou kapkou tajemna, kterou miluju.

čika
10.06.2017 odpad!

nedocitane. musim priznat, ze ma slovensky vidiecky "magicky" realizmus nikdy moc nebral a pravdu povediac, od mladeho autora som uz nieco podobne necakala vobec. nezaujal ma ani literarny jazyk, ani zapletka a neustala "vola bozia" ma iritovala najviac.

Merlinit
05.04.2017 4 z 5

Text minimalistický, postavy tak životné a plastické, až nad nimi srdce usedá.

bondula
30.09.2016 5 z 5

Príbeh o zacyklení a vykúpení z bludného kruhu. A na okraj kus histórie Slovenska v 20.tom storočí. Dosť mi to pripomínalo Balkov Vtedy v Lošonci, akurát, že Tri ženy pod orechom boli vážne. Žiaden smiech cez slzy, iba slzy. Ale i tak pekné čítanie.

Tozbee
27.04.2016 4 z 5

Osvěžující knížečka. Svižné tempo vyprávění tří propletených, hluboce lidských příběhů prodchnutých náboženskými a "magickými" motivy.

"Přicházel každý večer a vždy byl jiný. Jednou měl oči modré, jindy zelené. Někdy hnědé. Jednou byl vysoký, jindy malý. Někdy byl i opilý a tehdy to šlo obtížně. Někdy také kouřil. Většinou nemluvil. A někdy jich bylo víc. Celkem se jí to líbilo. Když pršelo, čekala ve stodole. Chtěla stále znovu vědět, jaké to je v ráji. Líbilo se jí to. Velmi. Chodívala do kostela a děkovala Bohu, že je to tak pěkné."

Koňadra
01.11.2015 4 z 5

Subtílna ale veľmi prekvapivá knižôčka. Veľmi osobitý štýl a týmto veľmi osobitným štýlom stvorený veľmi osobitný svet, plný čudesných postavičiek s čudesným správaním. Krásne, milé, neobvyklé. Ako som už niekde napísal strašná škoda Pankovčína, mal ľahké pero a nezaťaženú hlavu.

cessy
02.10.2015 5 z 5

Fíha, tak toto teda bolo niečo! Niekedy stačí človeku málo slov na to, aby nimi povedal tak veľa... A Pankovčínovi, tomu ich stačí doslova minimum, aby zachytil charakter rôznych postáv, mentalitu spoločenstva, popísal situáciu, dobu, pomery. Je úsporný, no obsiahne všetko, do najmenších detailov. Píše jednoducho, ale nie hlúpo, úsmevne, no s vážnym podtónom, mieša realitu a fikciu a hojne využíva metafory, ale vo výsledku je to všetko tak správne a s citom nadávkované, že nie je možné prestať čítať, kým nie ste na poslednej stránke. Potom nasleduje už len rozhodnutie okamžite bežať do knižnice, aby ste sa mohli opäť ponoriť do jeho svojského magicko-realistického sveta. Škoda len, že knižnica je o jedenástej večer už zatvorená...

Renava
08.02.2012 5 z 5

Pankovčinove prózy sú naozaj veľmi svojské, dobové, dosť uletené, často zamerané na tie najjednoduchšie postavy z prostredia vidieka, ktoré napriek všetkému nedegraduje na úroveň primitívnych bytostí, ale poodhaľuje ich skrytú hodnotu a vnútornú krásu. Tieto čudné postavičky si človeka podvedome získajú a so záujmom sleduje, ako sa s nimi autor pohráva a kam ich posúva... Škoda, že tento človek už nič nenapíše a smutné,že jeho staršie dielka sú prakticky nezohnateľné! Napr. taký Marakéš.....