Tři španělské pikareskní romány

Tři španělské pikareskní romány https://www.databazeknih.cz/img/books/29_/29855/bmid_tri-spanelske-pikareskni-romany-8Wa-29855.jpg 3 11 4

Svazek obsahuje reprezentativní díla španělského pikareskního románu, zobrazující s ironií a humorem přiběhy lidí žijících na dně španělské společnosti 16. a 17. století. Život Lazarilla z Tormesu a Druhá část Lazarilla z Tormesu, Život rošťáka, Život a skutky Estebanilla Gonzáleze.

Přidat komentář

Nelasp
03.09.2023 3 z 5

Čteno v rámci povinné četby k maturitě že španělštiny, víckrát bych to nečetla, ano, je to specifický žánr a občas se zasměji, ale jednou rozhodně stačilo

tomasblazek
20.01.2021 5 z 5

Čtenářský deníček. Tři španělské pikareskní romány jsem četl ve vydání z Levných knih, nalákán Cervantesových geniálním Donem Q..., rytířem smutné postavy. Jenže Quijote nebyl první: inspirací byl k němu mimo jiné právě první příběh tohoto souboru: Život Lazarilla z Tormesu; jak se píše, zakládající dílo žánru románů o píkarech, potulných dobrodruzích či rošťácích. Lazarillo je psán primitivním až brutálním jazykem bez ozdob, působí však právě proto pro syrovost a krutost vyprávění velice autenticky. - O něco zábavnější na čtení je Život roštáka od Francisca de Queveda. Jeho jazyk už překypuje metaforami, dekoracemi, místy až skoro přeumělkovaností, jakoby autor chtěl ukázat, co všechno z rejstříku spisovatele ovládá, jaké figury si osvojil. Tady nastávají už čtenářské hody, protože roštákovým příhodem můžeme věřit; vyprávění už je také ale posouvá do sféry krásného umění. To mě bavilo také moc. - Třetí román výběru Život a skutky Estebanilla Gonzálese je už ovšem k neučtení: repetitivní, přehlcený dějem, jeho postavy nemají charakter, Estebanillo by asi musel žít deset životů, aby všechno prožil, co donekonečna popisuje; jeho přesuny po zeměkouli by se snad nedaly zvládnout ani za pomoci dnešních dopravních systémů. No, tohle se schroustat skoro nedalo. Je to nepřesvědčivé a po pár desítkách stran už ubíjející. Tož - píkarové. kdo to číst nechce, ať si přečte alespoň toho Cervantesa, který je prostě neoddiskutovatelné top dílo nejen tohoto žánru. Tuš! Dávám 5 hvězd, Ale jen za první a druhou část. Třetí bych dal s bídou dvě, to je prostě brak, ale bohužel nudný brak.


RoseB612
10.01.2014 4 z 5

Hodnocení se týká Lazarilla a to ještě pouze té původní anonymní části, druhá o sto let mladší část už je dost jiná a po pravdě jsem ji nedočetla, protože mě vůbec nezaujala. Ke knize jsem se dostala díky listu 1001 books, kde je obsažená a určitě stojí za přečtení. Navíc je to kratinké - čtení na jeden večer.

M.A.s.a.k.R.A
30.11.-0001 2 z 5

Život Lazarilla z Tormesu se čte hodně dobře. Je to vtipné a čtenář se nenudí. To už se ale nedá říct o dvou zbývajích románech. Zvláště pak Život a skutky Estebanilla Gonzáleze už je pořád na jedno brdo.

Štítky knihy

pikareskní romány

Kniha Tři španělské pikareskní romány je v

Přečtených14x
Knihotéce28x
Chystám se číst3x
Chci si koupit1x