Tři slepé myšky

Tři slepé myšky https://www.databazeknih.cz/img/books/27_/276280/bmid_tri-slepe-mysky-lkJ-276280.jpg 4 147 21

Soubor povídek Tři slepé myšky nabízí čtenářům texty, jejichž vydání bránila řada okolností – a také Agatha Christie sama. Titulní příběh, jejž Christie přepracovala do podoby divadelní hry Past na myši, nejdéle uváděného představení na světě (v Londýně se hraje od roku 1952 do současnosti), nesmí podle autorčina zákazu vyjít ve Velké Británii, dokud bude Past na myši v repertoáru anglických divadel (aby nebyla vyzrazena zápletka). Novela Greenshoreská kratochvíle, kterou Christie nakonec rozšířila na román Hra na vraždu, byla v době svého vzniku příliš dlouhá na časopisecké vydání a příliš krátká na knihu. A trojici textů Únos Kerbera (jiná verze povídky než ta publikovaná v Herkulovských úkolech pro Hercula Poirota), Příhoda s míčkem pro psa (se shodnou zápletkou jako román Němý svědek, nicméně odlišným pachatelem a vysvětlením) a Případ domovníkovy manželky (podstatně rozdílný oproti Případu domovnice ze souboru Poslední případy slečny Marplové) odhalil archivář John Curran v desítkách zápisníků královny zločinu až bezmála čtvrt století po její smrti. Druhé vydání tohoto souboru.... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Knižní klub
Originální název:

Three Blind Mice


více info...

Přidat komentář

Mi-šu-le
21.11.2023 5 z 5

Tři slepé myšky byly velmi zajímavé, ráda bych viděla divadelní představení. Poslední část se mi líbila však nejvíc, jelikož mám ráda A. Oliverovou. Kniha mě namotivovala přečíst si životopis a utajené zápisníky A. Ch., určitě stojí za přečtení, nicméně mi nepřijde vhodná, jako jedna z prvních knih, pokud čtenář nepronikne do stylu psaní autorky. Němý svědek byl pro mě následně zpracován lépe, než jako tato novela v knize.

Naďa2411
20.08.2023 5 z 5

Napínavá akniha, líbilo se, něco tajemné na těch myškách bylo.....


pydla
28.02.2023 3 z 5

Kniha Tři slepé myšky je krátký soubor detektivních povídek od Agathy Christie. Přesněji pět povídek různé délky, které se staly předlohou pro divadelní hry nebo byly později přepracovány v samostatné knihy. Tři slepé myšky se staly divadelní hrou Pasti na myši nebo např. Příhoda s míčkem pro psa románem Němý svědek.
Z toho vyplývá, že nepřečtením této knihy čtenář Agathy o nic nepřichází, ale je to zajímavou sondou do práce spisovatelky.

Worbitka89
05.10.2022 4 z 5

Tri slepé mysky, nejhranější divadelní představení světa, kdo přečte, pochopí proč. A další příběhy knihy hezku doplní. Ještě by mě zajímaly další osudy postav po dopadení pachatele i soukromí detektivů.

Taj-ka
24.09.2021 4 z 5

K Agátě asi není co dodat, četla jsem v originále a i její angličtina je úžasný zážitek. Jen asi nejsem zvyklá na detektivní povídky a nějak mě ta mrtvola na každých pár stránkách a rychlé rozluštění s minimem vodítek přišlo jako na běžícím pásu.

Aligator805
30.06.2020 3 z 5

Velmi milé čtení. Krátké povídky před spaním. Mohu doporučit.

manvar
21.01.2020 4 z 5

Agatha Christie je mou oblíbenou autorkou. Krátké lehké povídky pro dlouhý zimní večer.

mahdal
26.12.2019 3 z 5

Knihu hodnotím v rámci knih od A. Christie. Soubor příběhů nazvaný Tři slepé myšky hodnotím jako průměrný či mírně nadprůměrný; dovolím si tvrdit, že psaní kratších příběhů této autorce úplně nevyhovovalo. Než jsem se dokázal vtáhnout do příběhu a sžít se s postavami, tak jsem byl v závěru novely a následovalo vyústění příběhu, které bylo mnohdy nedotažené. Jak jsem zde četl u komentářů; kniha nevyvolala kýžený pocit jako u ostatních knih (znalci či čtenáři díla A. Christie ví, o čem píši).
Na druhou stranu mi kniha poskytla další vhled do autorčiny tvorby. Stejně jako autor již zmíněného komentáře knihu doporučuji především milovníkům díla A. Christie, pro "čtenáře-začátečníky" s tvorbou této autorky může být sbírka příběhů matoucí a nesystematická.

kika_
30.12.2018 5 z 5

Kniha rozhodně nezklamala! .. Úžasně propracované povídky. Líbil se mi hodně i Doslov. Trocha faktů ze "zákulisí" . Spokojenost :)

SSTknihy
14.06.2018 4 z 5

Povídky, jejichž témata slavná autorka zpracovala v několika různých verzích nebo sloužily jako předobraz pozdějším románům. Nejslavnější je určitě divadelní hra Past na myši, která je svou originalitou a nápaditostí i po těch desítkách let prostě geniální. Kniha je spíš takovým bonbónkem pro fanoušky Agathy Christie, kteří si sami mohou zahrát na detektiva při odhalování odlišností a zvláštností jednotlivých povídek.

konicekbily
25.05.2018 5 z 5

Soubor povídek beru jako autorčinu přípravu na jiná autorčina díla - detektivní příběhy a divadelní hru. Přestože jsem většinu námětů znal, rád jsem si přečetl i tetzo soubor povídek.

antonin0999
06.01.2018 3 z 5

Co se týče této sbírky povídek - neplatilo pro ni to, co pro ostatní knihy Agathy Christie, a to ten pocit, že se od nich nemohu odtrhnout. Stále kvalitní, stále dobrý, ale slabší odvar toho, co ve mně její knihy dokáží probudit.
Nejvíce mě potěšila povídka Greenshoreská kratochvíle, Únos Kerbera byl však zatím tím nejslabším příběhem, co jsem od autorky četl.
Tuto knihu tedy doporučuji především skalním fanouškům.

happy-smile
24.09.2017 4 z 5

Pro ty, co si sem tam přečtou nějakou Agathu, ale nemají v tom nějaký systém nebo její díla nečetli v poslední době, může být tato sbírka povídek trochu matoucí. Několikrát budete mít deja vu, že už jste něco takového četli. A ono taky asi jo, ale v trochu jiné podobě. Povídky se mi líbily, dobře se četly a to vzpomínání, jestli sem to teda četla nebo ne, jsem nakonec vzdala a užila si to.

Půca4
02.07.2017 4 z 5

Nebyla to úplně nejlepší kniha povídek od Agathy, některé byly super, jiné bavily méně, ale tak i tak je to klasika.

Majdule
10.04.2017 4 z 5

Vlastně takový soubor kuriozit.
Tři slepé myšky jsou přepisem vynikající stejnojmenné hry (kterou jsem kdysi viděla ve vynikajícím zpracování se Stellou Zázvorkovou). Dobře vypointované, s rozuzlením, které je nečekané. Jednotlivé postavy jsou dobře načrtnuté a jejich jednání vzbuzuje oprávněné podezření, byť jsou nevinné. 90 %
Únos Kerbera je druhou, nevydanou variantou z Herkulovských úkolů. A velmi se liší. Toto je politická povídka s tématikou ohrožení světa a motiv Hitlera, byť pod jiným jménem, připomíná Cestující do Frankfurtu. Mě se nelíbila, ale oceňuji, že motiv úkolů autorka zapracovala velmi pěkně a dokonce ve dvou významech. 50 %
Příhoda s míčkem pro psa je také neuveřejněným skečem pro román Němý svědek, který nabízí trochu odlišné okolí oběti, a tím i pachatele. Román se mi líbil víc díky své propracovanosti, ale je to zajímavý pohled do kuchyně autorky. 75 %
Případ domovníkovy manželky se velmi podobá Případu domovnice a přímá účast slečny Marplové zde hodně pomohla. V této podobě je příběh mnohem věrohodnější a rozhodně zábavnější. Postavy se mi líbily, byly dobře vystižené. Zápletka sice banální, ale díky invenci autorky i tak napínavá a vlastně velmi prozaické vysvětlení bylo uspokojující. 80 %
Novela Greenshoreská kratochvíle je čirým fanouškovským potěšením. Porovnáváme-li s vynikající Hrou na vraždu, která z novely vznikla, vidíme již dotaženou zápletku, postavy, vztahy mezi nimi a vidíme také, kde jí autorka rozšířila, jaké motivy více rozvinula. A funguje to stejně. Radost číst. 90 %

studentice
07.02.2017 4 z 5

Výborný soubor povídek od skvělé autorky.

haki34
01.02.2017 5 z 5

V podstatě mi většina povídek z knížky byla známá, až na 3 slepé myšky :) krátké, brilantní jako vždy...mínus snad jen za Únos Kerbera - tématika světové války, vůdců, špionáže...není můj šálek ká vy...takže za mě pro moji oblíbenou Agathu 90%

nefernefer
30.01.2017 5 z 5

Jste-li milovníky klasických detektivek ze staré Anglie, nemůžete s touto knihou udělat chybu. A třešničkou je brilantní úsudek Hercula Poirota :-)

"Vysoce inteligentní lidé se zřídkakdy stávali velikými vůdci nebo výtečnými řečníky. Snad proto, že byli příliš rafinovaní, aby sami sobě naletěli."

beetlinka
04.01.2017 3 z 5

Kniha složená z povídek. Dvě z nich jsem viděla přepracované do Hercula Poirota. pokud máte rádi anglické detektivky doporučuji

Mikik
20.07.2016 5 z 5

Na Past na myši jsem chtěla jít do divadla. A po přečtení této knihy musím jednoznačně jít. Perfektní kniha:-) Agathu miluju a každou přečtenou knihou více a více.