Tři případy a Jordan Poteet

Tři případy a Jordan Poteet https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/26385/tri-pripady-a-jordan-poteet-26385.jpg 4 3 1

Tři detektivní romány spojuje prostředí městečka v Texasu a hlavní postava detektiva-amatéra. Do svého rodiště se vrací mladý muž Jordan Poteet,aby pomáhal pečovat o těžce nemocnou matku.Vzdal se místa redaktora nakladatelství v Bostonu a pracuje zde jako vedoucí veřejné knihovny.Obnoví přátelství s místním policejním velitelem a zapojuje se do vyšetřování několika zločinů.V prvním románu "Miluj bližního svého" je jedním z nejvíce podezřelých,a tak má velký podíl na odhalení vraha zahořklé náboženské fanatičky,která shromažďovala informace o svých spoluobčanech,aby je mohla vydírat.V příběhu "Jediný dobrý Yankee" se zúčastní pátrání po pachateli série explozí amatérsky vyrobených výbušnin a vyřeší i případ podvodů společnosti,která chtěla vykoupit od majitelů pozemky a postavit na nich skladiště pro chemický odpad.Ve třetí próze "Přísliby domova" objevuje souvislost mezi smrtí černošské dívky před dvaceti lety a vraždami dvou dávných přátel z dětství,ke kterým došlo v současnosti. Všechny tři příběhy jsou vyprávěny v ich-formě.Navazují spíše na tradiční anglickou psychologickou detektivku než na americkou drsnou školu.Nejsou plné akce,krve a násilí,ale vycházejí především z dobře zachycené atmosféry prostředí maloměsta a povah i vzájemných vztahů jeho obyvatel. zdroj: www.pitaval.cz ... celý text

Literatura světová Detektivky, krimi
Vydáno: , Oddych
Originální název:

Do Unto Others, Only good Yankee, Promises of home


více info...

Přidat komentář

kapr
30.04.2020 4 z 5

Zvláště zpočátku jsem zvažoval až *****. Proč? Každá ze tří detektivek má svůj příběh, nejde jen o vraždu samotnou, každá část této knihy vás seznamuje se životem hlavní postavy, jeho rodiny, jeho přátel, i celého města. Tento typ detektivek mi maximálně vyhovuje. Samozřejmě ne vždy se autorovi daří zcela vyhnout nejčastějším tématům až stereotypně převažujícím ve většině současné tvorby v tomto žánru. V těchto třech knihách se objevují okrajově, není na ně kladen důraz. Zaujmou vás spíše jednotlivé příběhy.
Ty jsou líčeny z pohledu amatérského vyšetřovatele J.P., nakladatelského redaktora, který byl nucen se pro těžké onemocnění matky vrátit zpátky domů do místa kde se narodil a prožil své mládí. Jen těžko hledá odpovídající uplatnění, které nakonec nachází jako vedoucí městské knihovny. Takové povolání mu ale nepřináší finanční ohodnocení, na jaké byl doposud zvyklý. Nemá možnost hradit své matce potřebnou pečovatelskou péči. Nakonec se o ní dělí se sestrou, která pracuje jako kuchařka v motorestu. V průběhu tří příběhů se postupně seznamujeme se členy rodiny, s jeho přáteli, spolužáky, i dalšími obyvateli městečka.
-
Nejvíce se mi líbil první z příběhů. Naopak v posledním z nich jsem občas ztrácel orientaci mezi jednotlivými osobami, zřejmě vinou toho, že někdy je osoba označena plným jménem, jindy pouze křestním. Autor, či překladatel předpokládá, že se čtenář bude lehce orientovat mezi více než deseti různými postavami, které často tituluje poněkud nejednotně. Vychází to zřejmě ze skutečnosti, že jde o maloměsto, kde každý zná každého, a mnozí z aktérů jsou přímo vyšetřovatelovi kamarádi z dětství, nebo jeho spolužáci. Z pohledu čtenáře to ale bohužel někdy úplně dokonale nefunguje.
Každá z oněch třech knih pravděpodobně vznikala samostatně, a tak váha postav které vystupují ve více nežli jednom z příběhů se příběh od příběhu často výrazně liší.
-
Jinak s politováním zjišťuji, že se zřejmě jedná téměř o jedinou knihu tohoto poměrně plodného autora na našem trhu, s jedinou výjimkou loňského slovenského vydání. Pro ilustraci toho o jak plodného autora v tomto případě jde vkládám nepřeloženou citaci z anglické wikipedie, kde jsou uvedeny i mnohá významná ocenění jeho děl, byť musím přiznat, že by se mi možná některé z jeho dalších knih už tolik nelíbily:
(https://en.wikipedia.org/wiki/Jeff_Abbott):
[Bibliography:

The Jordan Poteet mysteries

These novels are more traditional mysteries, centering on Poteet's eccentric family in a small Texas town.
Do Unto Others (Oct 1994) winner of the Agatha Award (given by Malice Domestic) and the Macavity Award (given by Mystery Readers International) for Best First Novel,[2][3] nominated for the Dilys Award given by the Independent Mystery Booksellers Associations.[4]
The Only Good Yankee (Apr 1995)–nominated for the Writers' League of Texas Violet Crown Award[citation needed]
Promises of Home (Jan 1996)
Distant Blood (Sep 1996)

The Whit Mosley series

Mosley is a Texas judge and coroner who partners with investigator Claudia Salazar in a Gulf Coast county. These books are darker and more thriller-oriented than the Poteet novels.

A Kiss Gone Bad (Oct 2001)–nominated for the Anthony Award at Bouchercon XXXIII in the "Best paperback original" category.[5]
Black Jack Point (Sep 2002)—nominated for the Edgar Award (given by Mystery Writers of America),;[6] the Anthony Award for "Best paperback original";[7] and also for the Barry Award.[citation needed]
Cut and Run (Nov 2003)—nominated for the Edgar Award),[6]

The Sam Capra Series[8]

Capra is a brilliant CIA agent who is set up and loses everything that matters to him. He then uses his skills to help the helpless, protect the innocent and track down those who took his family from him.
# Title Date Published Comments
1 Adrenaline Jan 2010
1.5 Sam Capra's Last Chance May 2012 e-book short story
2 The Last Minute July 2012
3 Downfall July 2013
4 Inside Man July 2014
5 The First Order Jan 2016
Stand Alone Novels

Panic (Aug 2005)—nominated for the Thriller Award (given by the International Thriller Writers).[citation needed] Panic, has been optioned for film by The Weinstein Company and is in development.
Fear (Aug 2006)
Collision (Jul 2008)—known as Run in the United Kingdom[9] Collision, has been optioned for film by Twentieth Century Fox.[10][11]
Trust Me (Jul 2009)
Blame (Jul 2017)
The Three Beths (October 2018) ISBN 978-1538728697] - konec citace
-
Jak již z textu výše uvedeného komentáře vyplývá, chci se ještě v klidu vrátit ke každému ze tří příběhů několika větami tak, abych jejich děj poněkud přiblížil.

- - -

Autorovy další knížky

Jeff Abbott
americká, 1963
2019  70%Tři ženy
1998  87%Tři případy a Jordan Poteet

Kniha Tři případy a Jordan Poteet je v

Přečtených4x
Knihotéce4x
Chystám se číst2x
Chci si koupit3x