Tri princezné v belasej skale

Tri princezné v belasej skale https://www.databazeknih.cz/img/books/35_/351619/bmid_tri-princezne-v-belasej-skale-6Tc-351619.jpg 5 4 1

Nórske rozprávky podľa ľudových bájok: Mumlák Húsko, Sedem žriebät, Chlapec a čert, Vždy proti, Lodník a čert, Drobček, Tátoš, Mačka na Dovre, Piadimužíci na Sandflese, O skúpom farárovi, a množstvo ďalších.

Literatura světová Pohádky
Vydáno: , Mladé letá
Originální název:

Samlede eventyr , 1965


více info...

Přidat komentář

haki34
17.01.2019 5 z 5

konečně dočteno . četli jsme jako pohádky před spaním , na etapy, postupně, občas prostřídali s jinou knížkou..to ale neznamená, že by nás nebavili, ba právě naopak ! pohádky my rádi a tady jsme se dozvěděli i co to o norském folklóru :) velice podobné našim pohádkám a bajkám - příběhy chytré a lstivé lišky, natvrdlého medvěda, nebo co se lidí týče : pohádky s jiným názvem, ale obsahově opdpovídající Popolvárovi, Otesánkovi, či Lišce Ryšce a Ptáku Ohniváku ...často vystupují 3 bratři, zakleté princezné, dvojčata, kouzelné předměty, skřítci, a největší rozdíl je v tom, že u nás jsou draci a v norsku zlí trollové :) ideálně s povícero hlavami, které lze na důkaz utnout :D Jelikož Norové vlastní i přístup k moři, vyskytuje se téma námořnické. Často vystupuje farář, který má symbolizovat učenost a víru, ale v některých bajkách je spíše karikaturou - symbolem lenosti, pahltnosti a lakoty.
Ilustrace ALbína Brunovského jsou takové pro mě místy až děsivé a psychedelické. (ale to mám s jeho obrázky odjakživa...)
Takže suma sumárum - pobavili jsme se i poučili, a milovníkům pohádek nelze než odporučit :)

Štítky knihy

norské pohádky

Autoři knihy

Jørgen Engebretsen Moe
norská, 1813 - 1882
Peter Christen Asbjørnsen
norská, 1812 - 1885

Kniha Tri princezné v belasej skale je v

Přečtených4x
Knihotéce5x