Tři muži ve člunu (o psu nemluvě)

Tři muži ve člunu (o psu nemluvě) https://www.databazeknih.cz/img/books/80_/80912/tri-muzi-ve-clunu-o-psu-nemluve-80912.jpg 4 1056 210

Tři muži série

1. díl >

Tři muži ve člunu je stará, ale mladá knížka, skutečný evergreen, knížka na pustý ostrov nebo na poličku s knížkami nejmilejšími. Byla napsána dávno, ale její kouzlo trvá, a budou ji číst ještě mnohé generace po nás. Získala si milióny čtenářů ve všech kulturních zemích světa a těch, kteří se k ní vracejí, sahají po ní večer, aby načerpali dobrou pohodu či příjemné sny, jsou denodenně statisíce. Nejlépe to vyjádřil Miroslav Horníček: „Vracím se k ní, když je mi dobře. Nebo když chci, aby mi dobře bylo.“... celý text

Žánr:
Literatura světová , Humor , Romány

Vydáno: , Ivo Železný
Originální název:

Three Men in a Boat (To Say Nothing of the Dog) , 1889


více info...

Calinda
Calinda
28.01.2024 4 z 5

Milá odpočinková knížka se třemi (vlastně čtyřmi) svéráznými sympaťáky, místy velmi vtipná, někde to bylo naopak slabší. Není to sice nic, u čeho bych spadla smíchy pod stůl, dávám však hvězdu navíc za to, jakou pohodu a dobrou náladu kniha vyvolává a jak dobře jsem se při jejím čtení cítila. Oceňuji i vtipně podané životní pravdy a úvahy k zamyšlení, v mnohých jsem se i poznala.

katerina3502
katerina3502
24.01.2024 2 z 5

Tato kniha mne moc nenadchla, sice pár humorných chvilek má, ale to opravdu jen ojediněle, zbytek knihy se velmi vleče...


Aligator805
Aligator805
06.01.2024 4 z 5

Milé odpočinkové čtení a krásný britský humor, který se neomrzí.

Díra_na_trhu
Díra_na_trhu
18.10.2023 2 z 5

Užil jsem si popis situací, témata historek, párkrát jsem se zasmál (např. u historky, kdy člověk pořád nechtěně načapává mladé milence v domě), ale jinak jsem, přátelé, trpěl. Jednou za čas sáhnu po povinné četbě, abych odčinil hříchy ZŠ a SŠ, kdy jsem ji nečetl. Většinou je mi po přečtení díla líto, že jsem je dříve nečetl. Ale tentokrát ne. Kniha je to pro mě únavná a vleče se jako Temže.

PetrMotýl
PetrMotýl
17.10.2023 5 z 5

Četl jsem po mnoha letech, v překladu Vladmíra Henzla ve vydání z r. 1957. Ten překlad byl nostalgie sama, ilustrace Jana Janovského jsou tak napůl mezi nostalgií a karikaturami „buržoazních poměrů“. To nejdůležitější, text muže jménem Jerome Klapka Jerome, je úžasný. Vtipný, přesný v drobných postřezích i v charakteristikách postav. Lidská povaha se příliš nemění a Jerome Klapka Jerome ji uměl vystihnout. Překvapilo mě, kolik místa v knížce, kterou jsem si pamatoval především jako humoristickou, je věnováno poezii, v popisech řeky či krajiny a míst u řeky. Překvapil mě i procítěný a obeznalý vztah k anglické historii. Jerome Klapka Jerome nebyl jen humorista. Ovšem v humoru byl nejsilnější a humor je důvodem, proč se ta knížka dodnes čte. Nejvíc jsem se nasmál v předposlední kapitole, která je věnována rybářské historce o největším pstruhu, jaký kdy byl v Temži uloven. Ale v té knížce je toho spousta, nejen o plavbě po řece, a je tam pro každého něco, ale není to zmatek, všechno to drží pěkně vyváženě pohromadě, každé ingredience je přesně akorát. A ta knížka je šťastná a radostná. A vlastně zázračná. Vymykající se z autorova rozsáhlého díla, hvězdná plavba Jeromeho, Jiřího a Harrise.

beer.veronika
beer.veronika
10.10.2023 5 z 5

Moje nejoblíbenější knížka, doporučuji všem.
Čtu ji určitě jednou do roka a vždy brečím smíchy :) Miluji tento humor.

Zemlja
Zemlja
26.08.2023 4 z 5

Veliká švanda, hlasitý smích.

Doubravka1975
Doubravka1975
30.07.2023 5 z 5

Milé, pohodové čtení. Stylem mi trochu připomíná Saturnina.
Vyhoď přítěž člověče! Hleď ať je tvůj člun života lehký, opatřený jen tím, co potřebuješ

Robodlak
Robodlak
27.07.2023 5 z 5

Laskavé vyprávění o výletě tří přátel, plné suchého anglického humoru, vtipných příměrů a situací. Ikonická je scéna žertovného kupletu. Jedna z nejlepších knih, ke kterým se rád vracím.

HloupýHonza
HloupýHonza
20.05.2023 3 z 5

Kniha je určitě příjemná jako oddechová, ale mě si nedokázala získat a přišla mi nezáživná, navíc mi kolikrát vadily všemožné odbočky ve vyprávění. Místy kniha byla vtipná, třeba hned na začátku mi ironický styl humoru přišel povedený, ale postupně byl humor slabý a zkrátka nedokázal jsem knihu číst hltavým způsobem. Uvidím, třeba této knize dám někdy ještě šanci.

vodovodnice
vodovodnice
11.05.2023 2 z 5

Poslouchala jsem audioknihu, ale bohužel ten "naivní humor" mi nějak nesedl, musela jsem se nutit u toho vydržet, ale pořád jsem čekala na nějakou myšlenku, pointu a neustále odbočky od hlavní linky mi asi prostě nesedly a bylo pro mne těžké u toho udržet pozornost.
Ale každý má jiný vkus a to, že mě nesedla, neznamená, že je knížka špatná, o tom dokládá spousta pozitivních hodnocení, jen asi není pro mne.

irca3386
irca3386
25.04.2023 5 z 5

Britský humor se nikdy neomrzí, ani přes propast věků.

000nugatovej
000nugatovej
22.03.2023 3 z 5

Zprvu jsem se obával, že Tři muži budou patřit mezi ty knihy, které zestárly natolik, že mne už při dalším - nevím při kolikátém již čtení - neosloví. Jsem rád, že jsem se mýlil. Některé pasáže mne znovu pobavily.
Avšak objevila se tu i nová pobavení (díky aktualizaci, kterou by Jerome neočekával):
"Stejně je to zvláštní, jak je náš intelekt ovládán našimi zažívacími orgány, Nejsme schopni pracovat, nejsme schopni myslet, dokud si to nepřeje náš žaludek. Ten nám diktuje naše emoce, naše vášně. ... Po horkých koblihách praví: "Buď tupý a neinteligentní jako polní hovado - jako živočich bez mozku a s malátnýma očima, v nichž nezasvitne ani jediný paprsek obrazotvornosti, naděje, strachu, lásky, života." (str. 87 a 88)

MatBla
MatBla
14.03.2023 5 z 5

Při čtení jsem se fakt bavila.

"nevím, čím to je, ale pohled na spícího člověka, když já jsem vzhůru, mě přivádí k šílenství."
Tak tohle jsem celá já:D

A podobných perel tam bylo hóóódně.

betička
betička
27.02.2023 5 z 5

Mám moc ráda anglický humor .... je to kniha, ke které se určitě budu vracet, abych si občas přečetla alespoň pár stránek.
Jsem ráda, když dokáže kdokoliv, s naprostým klidem a rozvahou, bez toho aniž by kohokoliv urazil a použil za každým výrazem 2-3 sprostá slova, popsat humornou situaci, popsat člověka atd. Je to hotový balzám na duši.
Pár myšlenek, které mě v tu chvilku oslovily
- jeli vesele, jako s umíráčkem ...
- práce mě baví, okouzluje mě, celé hodiny se na ni vydržím dívat ... ( toto už v naši rodině zcela zlidovělo :-))

sakro
sakro
12.02.2023 5 z 5

Už je to hodně dlouho, co jsem tuhle knihu četl poprvé. A od té doby už mockrát. Když jsem třeba někdy neměl nejlepší náladu, sáhl jsem po ní a přečetl třeba jen jednu nahodilou kapitolu, vždy zapůsobila jako spolehlivý lék. Proto ji mám stále v té nejlépe dostupné knihovně a na nejlépe dostupném místě. Věřím, že suchý anglický humor nemusí vyhovovat každému a ne každý jej ocení, ale pro mě je nenahraditelným kořením života. Tři muže ve člunu považuji za nejlepší knihu JKJ a vřele ji doporučuji.

jan.para
jan.para
13.12.2022 4 z 5

První knížka, kterou jsem četl v angličtině.

draken
draken
16.11.2022 2 z 5

Anglický humor mám moc rád (Stopařův průvodce, Červený trpaslík...), ale v téhle knížce mě poněkud minul, možná jsem se párkrát pousmál... Neustálé odbočky v podobě historek mě spíš iritovaly, tři hlavní postavy (o psu nemluvě) jsem od sebe sotva dokázal odlišit, natož s nimi nějak sympatizovat. Takové oddechové čtení na usnutí, čekal jsem víc.

Legens
Legens
11.10.2022 4 z 5

(SPOILER) Od této knihy jsem čekal po mnoha doporučeních ryzí humoristický zážitek. Kupodivu jsem se ho nijak zvlášť nedočkal. Jistě, jsou zde jednoznačně humorné epizody - líčení hypochondrie, Harris a bludiště, kontrast nadávání na parník od téhož člověka když je v člunu a nadávání na čluny když je vlečen parníkem, popis atmosféry když má člověk být někde, kde jsou milenci, historky s vlečným lanem, plachtou a četné další. Nicméně minimálně třikrát byla v této knize těžce narušena moje představa o humoristickém románu, a to tak výrazně, že si to asi budu muset s odstupem přečíst znovu a ony humoristické epizody nějak začlenit do toho, co rozhodně humoristické není a asi by mi to mělo dávat jiný pohled na zde prezentovaný druh humoru. Možná mi to má připomenout, že i přes nesmírně závažné záležitosti bych neměl ztrácet tendenci k humoru anebo i naopak, když se směji, tak počítat s tím, že mi může úsměv na rtech nečekaně zmrznout. O co jde:
1. Příběh rytíře který projde lesem zvaným Žal, odkud ho vysvobodí nějak neurčitě popsaného něco nádherného, co to ale zjevně bylo může poznat jen ten, kdo projde žalem.
2. Jeden z nejlepších popisů příkladu snobismu s jakým jsem se kdy setkal. Míním tím tu scénu, kdy německý zpěvák zpívá smutnou píseň a pouze anglicky mluvící společnost je dvěma rádobyvtipálky přesvědčena, že je to píseň velmi žertovná a onen zpěvák se k tomu humoru musí tvářit velmi vážně. Společnost se zatváří, že všemu rozumí s všichni její členové (nerozumějící němčině) se smějí (dokonce i vyloženě mohutně chechtají) podle toho, jak se směje někdo jiný, tváří se, že všemu rozumí a předstírají jak je to ohromně zábavné. Třeba to je druh humoru, ale...
3. Nález utopené sebevražedkyně, svobodné matky.

Prostě ta kniha chce odstup.

Píši po necelých pěti měsících: Dal jsem si odstup, mám k tomu co napsat, ale nebudu se opakovat. Viz zde můj komentář k autorově knize "Malvína z Bretaně":
https://www.databazeknih.cz/knihy/malvina-z-bretane-21784

Crimble
Crimble
19.09.2022 3 z 5

Pobavilo, i když nenadchlo. Dobrý čtení na dovolenou.