Traja mušketieri

Traja mušketieri https://www.databazeknih.cz/img/books/16_/162345/traja-musketieri-162345.jpg 4 467 57

Mladý d'Artagnan touží po jediném - stát se královským mušketýrem. Za svým snem se vypraví do Paříže, kde je přijat za člena královské stráže a má přislíbeno, že pokud se osvědčí, může se stát i mušketýrem. Při potyčce s vojáky kardinála Richelieu se spřátelí s mušketýry Athosem, Porthosem a Aramisem, a také pozná krásnou Constance Bonacieux, služebnou královny Anny. Tehdy však ještě neví nic o tom, že královna bude muset brzy tvrdě soupeřit s kardinálem Richelieu, který se dozví o jejím tajném ctiteli, anglickém vévodovi z Buckinghamu. Podaří se královským mušketýrům zachránit čest královny i přes nástrahy proradného kardinála a jeho vojáků? A splní se d'Artagnanovi jeho sen stát se mušketýrem? Odpovědi na tyto otázky, mnoho zábavy a napětí najdete v komiksovém zpracování známého románu Alexandra Dumase.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Dobrodružné , Historické romány

Vydáno: , Belimex
Originální název:

Les Trois Mousquetaires , 1844


více info...

Přidat komentář

Emik87
22.02.2024 5 z 5

Asi moje neoblíbenější knížka. Nic jí nechybí...láska, zrada, přátelství, intriky, politika. A to, že není historicky příliš přesná, to vůbec nevadí. Na kvalitě to neubírá. Tenhle příběh můžu číst stále znovu...

m_martina
23.01.2024 5 z 5

Nelze přestat číst, to mluví za vše. Vynikající kniha, kterou doporučuji.


Zemlja
30.09.2023 4 z 5

Košatý příběh, opulentní. Je v něm smysl pro čest, službu, přátelství. Hlavní postavy jsou svou růzností přitažlivé. Reálie doby barvitě popsané. Čtenář si může užívat.

heavy66
01.04.2023 5 z 5

Klasika klasik, o které se nedá říci víc, než dříve řekl někdo jiný. Moc se mi líbí vrchol románu, kdy mušketýři dopadnou zrádnou mylady. Temná a dusivá atmosféra, když proti ní vznášejí obvinění ze smilstva, zrádných úkladů, vražd svých blízkých, a odsuzují ji k smrti....

"Vy nejste žena", řekl chladně Athos, "a nepatříte vůbec k lidskému plemeni. Jste démon, který unikl z pekel, a my ho tam jen posíláme zpět".....

A závěr...."Tři dny nato se vrací čtyři mušketýři do Paříže. Nepřekročili svou dovolenou, a ještě týž večer se dostavili na obvyklou návštěvu k panu de Tréville.
"Nuže, pánové", ptal se jich ctihodný kapitán, "bavili jste se dobře na výletě?" "Znamenitě!" odpověděl Athos za sebe i za své druhy."

Z filmových adaptací ta jediná pravá je pro mě z roku 1973, kde mezi ostatními hvězdami excelují Oliver Reed, Michael York a krásná Raquel Welch. Odpočívej v pokoji, milá Constance!

JidášRimmer
12.01.2023 5 z 5

Tuto knihu nikomu nepůjčujte, je reálné nebezpečí, že vám nebude vrácena.

Kateshiki
12.11.2022 4 z 5

Kniha se mi velmi líbila a v polovině 1. dílu mě rychle vtáhla tak, že jsem se nemohla odlepit od dalších kapitol. Byla velmi čtivá, akorát mi občas dělali problémy francouzské názvy. Po přečtení usuzuji, že mi Dumas tvorbou velmi vyhovuje. Miluji zdejší zápletku. Vždy mě překvapí, jak lze dál zápletku formulovat.

danny_21
09.10.2022 4 z 5

Dumas a jeho historické romány se vryly do paměti mnoha čtenářů, o tom není pochyb, nicméně mušketýrská sága je svým způsobem nezapomenutelná i pro díky výborným filmům s Yorkem, Reedem, Chamberlainem a dalšími, který daleko podle mě překonává předlohu a patří k těm mála z výjimek. Pletichy francouzského dvora, soupeření kardinála a krále Ludvy, šermířské souboje o čest a slávu, romanci královny a vévody Buckhinghama stejně jako méně povedenou Athose a lady de Winter jsem rád sledoval a Dumasovu románu dávám lepší průměr - Monte Christo je o parník lepší - 75 %

Marcas94
06.09.2022 2 z 5

Omlouvám se všem fanouškům, ale Tři mušketýři jsou fakt hrozná nuda. Jako někteří uživatelé níže jsem i já myslel, že knihu nikdy nedočtu. Nakonec mi to trvalo jen asi rok a to ještě proto, že jsem ji musel přečíst kvůli maturitě. Ten popis všeho byl opravdu extrémně zdlouhavý a těch cca 800 stran se neskutečně vleklo. Dnes, po asi 3 letech, si děj téměř nepamatuju. Alexandre Dumas měl jistě vliv na světovou literaturu, ale bohužel mně se do noty vůbec netrefil.

Jen_procházím
06.06.2022 3 z 5

Na knihu sem se vrhl po shlédnutí naprosto otřesné filmové adaptace z roku 93 (Charlie Sheen jako Aramis, hahaha), že si spravím chuť. Velmi oceňuji poznámkový aparát v tomto vydání, to muselo dát hodně práce. Jen škoda, že je v rámci těch poznámek při závěrečném pobytu Mylady v Anglii vyzrazen dost brutální spoiler. Jinak sem knihu chrustal hrozně dlouho, nesedlo mi to.

smardice
04.04.2022 5 z 5

Poslechová lahůdka. Nádherná klasika, kterou zná určitě každý, ať z několikerého filmového zpracování, z četby či poslechu audioknihy. Nejde jinak, dávám plný počet.

Irsaf
29.07.2021 5 z 5

Tady dávám 5 hvězd...
Audiokniha v podání několika slavných jmen se mi vážně hodně líbila...

baji42
30.04.2021 5 z 5

Dobrodružství, romantika, láska, intriky, přátelství a čtyři mušketýři.

andrii24
03.02.2021

Ostří, které tupí chutě, tu pýchu prachových peřin. Do třmenů, muži šlechetní, trubadúři zvonivých mečů. Vy slyšíte i malé mušky podšitého času. Slyšíte na čest, věrnost věků.

mulderka
12.01.2021 5 z 5

Rozdíly mezi knižní klasikou a jejími četnými filmovými zpracováními:

Filmy: / osobně mám nejradši verzi s Michaelem Yorkem :-) /
- mušketýři jsou vylíčeni jako sympaťáci největší a mylady s kardinálem jako bezmezní zlouni
- více akce, méně roztahaných dialogů /samozřejmě, na plátně/obrazovce musí děj odsýpat ;-)/

Kniha:
- pro dnešní zrychlenou a povrchní dobu trochu moc rozvláčná a natahovaná, něco by se vynechat určitě dalo, jenže kdo se odváží upravovat?
- ale: zase je tu lépe popsána a charakterizována doba 17. století se všemi tehdejšími zvyky a mravy a rozdílností v myšlení tehdejších lidí. A to už se nám zářní hrdinové mění v lidské bytosti s rozmanitými nectnostmi, smýšlející a chovající se podle úplně jiných zásad a motivací, než bychom od nich čekali. Hezky to o pár komentů níže shrnuli uživatelé Claudius a Majdule.
Když to nějak uzavřu: pokud se chcete jen tak na dvě hodinky pobavit, anebo se s mušketýry teprve seznámit, pusťte si film. Knížku budete louskat o hodně déle, zato se spolu s prožitkem napětí a dobrodružství hodně poučíte, jak to před těmi už pomalu 400 lety chodilo.
No a hodnocení? Klasika klasikovatá, která se čte už skoro 180 let, to už samo o sobě volá o maximální počet hvězd. Půlku té poslední bych ubrala za výše zmíněnou nadměrnou délku. Pan Dumas byl prostě ukecaný :-D

Damonka12
03.01.2021 2 z 5

Už jsem si myslela, že knihu ani nedočtu. Muzikál na Brodway miluji, ale tohle mě zklamalo. Nejspíše proto, že jsem byla ovlivněna tím dokonalým muzikálem. Kniha pro mě byla moc popisná a celkem nudná.

bigal
25.11.2020 5 z 5

Moje dětství. Přečetl jsem Tři mušketýry asi stokrát. Plný počet!!!

kilometr
03.11.2020 5 z 5

"Ach,pánové,nechme nehody stranou,život je směsice drobných strastí,které filozof zkoumá se smíchem.Buďte moudří jako já,pánové,sedněme si ke stolu a pijme.Budoucnost se nikdy nezdá tak pěkně růžová,jako přes sklenku chambertinského."100%.

draka
24.09.2020 5 z 5

Krásný román, od kterého jsem se nemohl odtrhnout. Poprvé jsem knížku četl, když mně ji půjčil kamarád ještě na základce. Pak se mi podařilo koupit toto krásné vydaní s původními ilustracemi. Je to nádherný příběh, který bude vždy přitahovat čtenáře bez rozdílu věku.

Milly1
19.09.2020 5 z 5

špičková klasika...

Greenfingers
04.09.2020 5 z 5

Nádherná romantická klasika! I když jsem knihu četl již před mnoha lety, přesto si dodnes pamatuji ten příběh plný emocí. Vypráví o lásce, vášní, přátelství, oddanosti, statečnosti, ale i o zradě, podlosti, pomstě - prostě o všem.
Doporučuji!