Tři mušketýři, tištěný komiks

Tři mušketýři, tištěný komiks https://www.databazeknih.cz/img/books/23_/233171/bmid_tri-musketyri-tisteny-komiks-233171.jpg 4 4 3

Příběh bojovníků proti útlaku a zlovůli mocných se pravděpodobně nikdy neomrzí. Alexander Dumas vytvořil nesmrtelný příběh, který v příběhu těchto Mušketýrů (nakreslených v 70. letech 20 století) získává i jistý nádech doby, kdy vznikl. Za prvním plánem, který známe z tradičního pojetí Tří mušketýrů, jsou narážky vztažené k totalitní době socializmu. Kdo socializmus zažil na vlastní kůži se dnes již doufáme bude pouze dobře zasměje, všichni se poté budou dobře bavit. Tištěná verze je obohacena především o obšírný doslov Artura Kokse, přinášející dosud nepublikované informace o "ostravské komiksové vlně 70. let" i o osudech tohoto unikátního dílka, které tiskem dosud nikdy nevyšlo. Dozvíte se, jak to v oněch letech bylo s Foglarovými Rychlými šípy, i o vlivu Ostravského kulturního zpravodaje – snad jediného periodika, jemuž se alespoň dočasně podařilo vymanit z regionálních hranic. Veškeré kresebné podklady jsou nově rekonstruovány na počítači tak, aby plně vynikla kvalita a osobitost původních kresebných předloh. Zároveň se ale stále jedná o „klasický“ a „pravý“ ručně kreslený komiks. Bez použití počítače, tabletu nebo dalších moderních vymožeností. Scenárista Miloš Polášek i autor kreseb Antonín Šplíchal souhlasili s limitovaným vydáním pro zachování jisté výjimečnosti a charakteru oné doby. Na vnitřní straně dvojité obálky pak máte poprvé a naposled možnost zhlédnout i ukázku z komiksové podoby Rytíře Felixe, jehož osud zůstal utajen.... celý text

Žánr:
Komiksy , Literatura česká

Vydáno: , En Face
více info...

Přidat komentář

Denny456
18.09.2022 4 z 5

Je to takové milé dětské čtení na hodinku. Četl jsem s 12 letým synem. Oba jsme se smáli na jiných místech, takže za mě super propracovaný scénář :)

trudoš
31.07.2019 4 z 5

Říct o komiksu Miloše Poláška a Antonína Šplíchala něco jiného, než že je roztomilý, by pomalu hraničilo s diskriminací samotného toho slova. Česká adaptace Tří mušketýrů totiž hravě konkuruje dobově o něco málo staršímu Asterixovi, přičemž na kresbě i scénáři je hodně znát, že inspirace francouzskou tvorbou rozhodně nebyla malá. Škoda jen, že příběh je koncipován na čtyřiadvacet stran, což nedává moc prostoru pro tvůrčí invenci. Přesto se autorům povedlo do vyprávění zakomponovat množství báječných vtípků. Ovšem rozsah se zákonitě podepisuje na scénáři a tak při neznalosti původního románu Alexandra Dumase se čtenář v ději bohužel ztratí. Tohle je až na dřeň a i v té dřeni je sem tam zmatek. Moc tomu pak nepomáhá nešťastné rozvržení bublin, jejichž posloupnost se střídavě mění, takže přijít na správný směr čtení je občas nemožné.
Jinak ale kouzelná raritka, jejíž dvaačtyřicet let odkládané vydání sice není završeno uvedením do Síně slávy, přesto jsem moc rád, že k němu nakonec došlo.


MagdaFish
16.06.2019 4 z 5

Roztomilé zpracování Dumasových Tří mušketýrů. Styl kresby připomíná Asterixe. Škoda jen, že časopis, pro který byl tenhle komiks původně určen, měl jen 24 čísel, tudíž je příběh kraťoučký a osekaný na kost.

Autoři knihy

Antonín Šplíchal
česká, 1947
Miloš Polášek
česká, 1939 - 2017

Kniha Tři mušketýři, tištěný komiks je v

Přečtených6x
Knihotéce4x
Chystám se číst2x