Tři knížky lidového čtení

Tři knížky lidového čtení https://www.databazeknih.cz/img/books/13_/135826/bmid_tri-knizky-lidoveho-cteni-O1B-135826.jpg 4 8 2

Knížky lidového čtení představovaly povíce než dvě století neodmyslitelnou součást české slovesné kultury jako nenáročná četba širokých vrstev měst i venkova. Třebaže ve většině případů šlo o dobrodružně fantastická vyprávění cizího původu, často velmi stará, společná s jinými evropskými literaturami, jejich české zpracování pevně vrostlo do naší literární tradice. K nejoblíbenějším a často vydávaným náležely Kronika o Meluzíně, původem středověká francouzská rodová pověst o rodu pánů z Lusignanů, dobrodružná francouzská romance o lásce krásné Magelony a rytíře Petra a vyprávění o utrpení brabantské hraběnky Jenovéfy, zpracované jako barokní legenda.... celý text

Přidat komentář
RonnieSmithx
RonnieSmithx
08.06.2023 3 z 5

Některé pasáže jsou velice zajímavé, ale většinu času mě to bohužel hrozně nudilo.

Katri
Katri
14.04.2020 3 z 5

Na knihu je nutné nazírat ze dvou úhlů pohledu - z pohledu děje a z pohledu stylistiky.
Po dějové stránce je publikace velmi zajímavá a neobvyklá, všechny tři příběhy jsou originální, sehrává v nich roli spousta činitelů - ať už náhoda, láska nebo zvědavost.
Z pohledu výpravy už je složitější knihu hodnotit. Text je pojatý tak, jak byl napsán "ve své době," dnes se tudíž čte - alespoň v mém případě - složitěji, pomaleji a podstatně hůře než literatura soudobá.
Tak či tak nelituji, že jsem knihu přečetla, neboť mě kromě načerpání nových příběhů obohatila i obsáhlá "příloha," v níž byly obsaženy všemožné informace týkající se vzniku a historie lidové četby.


Autoři knihy

Jaroslav Kolár
česká, 1929 - 2013
Alexandr Stich
česká, 1934 - 2003

Kniha Tři knížky lidového čtení je v

Přečtených11x
Doporučených1x
Knihotéce5x
Chystám se číst5x
Chci si koupit1x