Mračna nad Arénou

Mračna nad Arénou https://www.databazeknih.cz/img/books/32_/322997/bmid_tri-kapitani-i-mracna-nad-arenou-Bzn-322997.jpg 4 81 21

Tři kapitáni série

1. díl >

Galaxie daleké budoucnosti. Země i celý zbytek Republiky se zmítá na pokraji Třetí galaktické války. Napětí přituhuje; mír je v nedohlednu. Přesto pozemský Koordinátor vysílá své nejlepší muže za podivnými úkoly, na první pohled nepochopitelnými. Vždyť k čemu jsou teď nějaké dávné poklady nebo exotický živočišný druh? Akční a dobrodružné! Korzáři se Vám budou líbit! Space opera. První vydání.... celý text

Přidat komentář

Hakate
12.01.2023 3 z 5

Oddechovka, která je tak nenáročná, až jsem jí poslouchala skoro týden. Audio skvěle zpracované, ale dějově je to takřka o ničem, že jsem se za chvíli usnula. Audio ideální k úklidu nebo k práci nebo před spánkem, zaručeně uspí, alespoň mě, tím pádem nevhodná pro "nicnedělání".
Není to špatné, to rozhodně nee, je to úvodní díl, který je zajímavě podaný, ale očekávám od dalších dílů trochu více.
Takže pokud cílem bylo trochu čtenáře unudit a usnout, to se povedlo na jedničku. U každé kapitoly jsou usnula min. 10x :D, ale do konce jsem se dostala a na jednu stranu se těším i na další díl, jen doufám, že se v tomto duchu neponesou i další díly a bude přibývat trochu té akce. Jinak asi prospím zbytek zimy :)
Tři hlavní postavy jsou velmi sympatičtí i když každý jiný.

Belanna
19.11.2022 4 z 5

Nenáročné, oddychové, příjemné čtení, které ale rychle uteče.
Úvodní díl je vlastně představení tří hlavních aktérů, kteří jsou diametrálně odlišní, přesto sympatičtí. Většina knihy je postavena na dialozích, ze kterých se dozvíte vše potřebné a navíc se pobavíte nad dobře mířenými hláškami.
Nechybí ani trocha té akce. Dobrá půda pro další díl.


RyonMathrin
24.02.2022 4 z 5

Koupil jsem spíše ze zvědavosti, protože pan Bronec je můj oblíbený nakladatel. A nutno říci, že koupě stála za to. Samozřejmě, že audioverze pozvedá knihu na ještě vyšší úroveň díky panu Pobudovi, který opravdu umí. Ale bez kvalitního materiálu by přednes sám o sobě nefungoval. Je vidět autorova zúročená letitá zkušenost práce s literaturou... Jeho styl mi vyloženě sedne. Sci-fi nápady (různá energetická pole, cizí rasy, psychopasti...), jazykové obraty, narážky na ledacos, sem tam hláška nebo vtip. Veliká část knihy je postavena na dialozích, ale v tom právě vidím ten kumšt - dozvěděl jsem se o známé části vesmíru to podstatné a přitom to odsýpalo. Ani akci první díl nepostrádal a líbilo se mi, jak byla napsaná. Za sebe dávám 4 supernovy a jednoho rudého obra.
Těším se na další díly a doporučuji!

slawa.cap
30.03.2021 3 z 5

Poslouchal jsem jako audioknihu. A to hlavně kvůli Jiřímu Pobudovi.
Knížka je to vlastně tak nějak o ničem, ale to je hlavně tím, že s ní příběh začíná, v dalším díle se to už celkově trochu rozjíždí. Já na sci-fi knížky nejsem a tak nějak jsem čekal že tohle bude trochu víc fantasy, ale to je moje vina, ne autorova. Knížka je hlavně konverzační, rozhovory staví děj, posouvají ho dál a odhalují jak minulost světa, tak hlavních aktérů. A ten humor, žádné prvoplánové hlášky, ale spousta situačních vtípků, utahování si z klasických děl, jako Odyssea nebo Hvězdné války. Nic u čeho by se člověk popadal za břicho, ale minimálně cukne koutky, nebo vyprskne smíchy. Není to humoristická knížka, jen dokáže pobavit i když to člověk nečeká.
Jen nevím, jestli bych mohl knihu i číst ne jen poslouchat.

Jarka_rybář
02.10.2020 5 z 5

Příjemná oddechovka. Česká sci-fi v pravém vesmírném stylu. Bravo!
Líbí se mi postavy. Arnošt Kodex je velmi sympatický, byť trochu drsňák a politik. Ostatní hlavní postavy, jeho kamarádi z dětství a asistent, jsou velmi hezky vykresleni. Zaujal mne i děj.
Knížku mohu jen doporučit všem, kteří si chtějí odpočinout u pěkné české sci-fi.

Malarkey
02.08.2020 3 z 5

Jak jsem se pustil do nakladatelství Straky na vrbě, tak jsem si uvědomil, jak často říkám, že něco je moje poprvé. Třeba Tři kapitáni jsou moje první space opera a musím říct, že nápad mají skvělý. Jen první díl v tomto případě zní jako takový ucelený prolog. Michael Bronec nám představil všecky tři postavičky a navíc nás uvedl do onoho světa, který poměrně často naráží na české reálie, což je určitě ku prospěchu. Jen se v knize víc kecá, než děje a to je nejspíš ten kámen úrazu, který každému nemusí sednout. Mně nevadil, ale doufám, že druhým dílem se rozjede to správné dobrodružství tří přátel.

martinstefko
25.05.2020 3 z 5

Docela příjemný rozjezd, jsem zvědavý, co přijde dál.

Ivan F
22.05.2020 1 z 5

Napísať takmer 300 strán textu bez deja? Aj to je umenie. Škoda len môjho času, ktorý som tomuto výtvoru venoval. Pritom som sa tešil, spojenie space opery a českého autora je často stávka na istotu (nebude to prúser ako mraky), ktorá tentoraz nevyšla. Sorry, ale zvyšné diely si s kľudným svedomím nechám ujsť.

tlllk
11.05.2020 4 z 5

Hodnotiť prvý diel ? Dostal som sa k tomu až po dopočúvaní tretieho. Kniha sa rozbieha trošku ťažkopádne, chvíľu to trvá kým si oťukáte hlavne postavy, ale ten čas stojí za to. Trochu mi to prípona Elánia a spol od Pratchetta, ale to možno robí ten hlas Jiřího Pobudy.

Metla
06.05.2020 3 z 5

Tvorba Tomáše Kučerovského na mě má hypnotické účinky, jeho obálky svůdně šeptají z knihkupeckých pultů: „Kup si mě!“ Občas neodolám a poslechnu, jakkoliv už jsem dávno pochopila, že vnější vzhled bývá to nejméně důležité. Ovšem vnitřní ilustrace má na svědomí někdo jiný, což mě malinko zklamalo - opravdu minimálně, Janina Strnadová odvedla dobrou práci, jen jsem prostě zamilovaná do stylu výše zmíněného výtvarníka. Také je trochu zvláštní, když každý kreslíř interpretuje postavy po svém a jejich vzhled se tím pádem v jediné knížce liší.
A teď konečně k obsahu. Jako správný patriot přeji úspěch českým autorům, mám ráda space opery a tak jsem doufala, že mě „Tři kapitáni“ vystřelí samým nadšením až na orbitu. Před čtvrt stoletím by to zaručeně klaplo. Michael Bronec mi připomněl akční scifka Simona R. Greena (série o Lordu Moriturim) nebo Mikea Resnicka (Santiago), které jsem žrala v době, kdy číslovka mého věku končila svěžím „náct“.
Děj se posouvá vpřed především prostřednictvím dialogů, prokládaných souboji a trochou špičkování s něžným pohlavím. Humor někdy sklouzl k příliš dětinskému a v jistých situacích mi unikala logika. Jako třeba zbraň, co napáchá více problémů svému uživateli než zamýšlené oběti (a navíc se snadno pokazí), případně špičkový agent se sebeovládáním čivavy. Rovněž „nápad“ s dvojníky z řad androidů postrádá smysl u nejsledovanější osoby světa - dotyčný by měl stále za zadkem kvanta investigativních novinářů, na ulici by ho fotil kdejaký jouda a sdílel své setkání na síti, dubleři (pohybující se na více místech současně) by se zkrátka nedali utajit.
Reálie vesmíru nemají ambice ponořit se hlouběji, vše je podřízeno seznamování s hlavními hrdiny, dobrodružství v duchu pirátů a jejich pojetí cti, hledání pokladů, do toho sem-tam mimozemšťan... jo, kdysi by se mi „Tři kapitáni“ trefili do vkusu. Teď už holt potřebuji složitější zápletku, postavy i vesmír. Škoda, pravděpodobně neomládnu, do pokračování se tedy nepohrnu. Za mne bohužel pouze (lepší) průměr s několika dobrými scénami i postřehy, snad knihu za 10 let docení má ratolest.

uziRM
29.04.2020 3 z 5

No, popravdě, už by se mohlo začít něco dít. Jestli bude i druhý díl v podobném duchu, tak mě do dalších asi nikdo nedonutí, ale ještě tomu dám šanci.

jaroiva
28.02.2020 3 z 5

Kniha je celkem o ničem. Vlastně se tam za celou dobu nic neudálo. Semtam se objevila nějaká vtipná hláška, že jsem se místy musela uchechtnout. U agenta Liberce jsem fakt vyprskla. Vysloveně mi sedí autorův styl humoru, zároveň tam necpe vlezlé vtípky každou chvíli, takže ty překvapivé hlášky pak opravdu pobaví.
Koupila jsem si audioknihu čistě kvůli J. Pobudovi, který ji načetl. A poslech mě díky němu bavil až do konce i přesto, že děj je veškerý žádný. Mám koupené i další dva díly, tak až zase budu potřebovat nějaký vysoce nenáročný poslech, vím, po čem sáhnout.

Atlantis
04.11.2019 4 z 5

Neskutečné překvapení a o to více jsem šokován, že taková kniha vyšla u nás. Nenechte se zmást, jde o naprosto ryzí béčko, ale svět je natolik inteligentně vytvořen, že dává vzpomenout na takové klasiky jako je Mark Stone nebo Perry Rhodan.
Tři kapitáni se skvěle čtou, jasně vytvářejí základ pro další pokračování a zároveň je zde tolik nedořešených záležitostí, že se na další díl opravdu těšíte.

Dragell
19.03.2019 4 z 5

Příjemná sci-fi oddechovka nesená spíše na vlně hovoru a humoru, ale i nějaká ta akce se tam najde. Rozjíždí se zde dvě dějové linie, kdy Arnošt Kodex pátrá po dávno ztraceném pokladu, ze kterého se náhle objevila jedna mince. A také se stane menší nehoda, kdy jsou v laboratořích usmrceni tvorové, kteří měli být dodání jinému společenství a je potřeba situaci vyřešit, než se vyvolá válka. Menším mínusem je, že je kniha spíše takovým úvodem děje, nic se zde nevyřeší, spíše se nastíní děj, který se bude odehrávat až v následujících dílech. Velkým plus je svět, tedy spíše vesmír a politická situace, se kterými nás autor velmi příjemně seznamuje a v němž se odehrává celý děj.

Přiznám se, že audioknižní varianta mne spíše nesedla, namluvení některých postav, kterým se snažil interpret vložit do úst originální hlas, mi neznělo nejlépe, ačkoliv jiné zase bavily. I tak je to menší vroubek na kráse audioknihy, kterou výborně doplňují kapitoly oddělující mezihry na kytaru s doprovodným zpěvem.

pastelkakg
06.09.2018 5 z 5

Bylo to fajn, dokonce moc! Samozřejmě to má nějaký mouchy z feministického pohledu, ale to asi k žánru patří, a rozhodně to ani v tomhle směru nebyla tragédie. A původní česká tvorba se vždycky cení, navíc autorovi vděčíme za mnohé.
Těším se na další díly!

jaja1989
11.03.2018 odpad!

Nuda uz od 1. strany je to nezazivne

Rawen616
10.12.2017 3 z 5

Ne zcela můj šálek piva ale ani nic, co by mě urazilo nebo nutilo napsat zlomyslně rádoby vtipný komentář. Hlavně je nutné si uvědomit, že celá kniha je očividně jen jakýsi prolog a hromada zápletek a možných dalších dobrodružství je tu vlastně jen naznačena a nejvíce prostoru je věnováno představení postav, s nimiž to doufám všechno absolvujeme. Svět jako takový se mi jinak celkem zalíbil a spadá do takové té sympatické ulítlosti s jakou se u českých space oper setkávám. A kniha navíc splnila to, co nejspíš měla za účel - navnadila. Takže v brzké době vzhůru na druhý díl.

Hoshi
25.09.2017 5 z 5

Sci-fi zrovna není můj žánr, ale díky nádherné obálce od Tomáše Kučerovského jsem prostě nemohla odolat. Samozřejmě, že jsem si chtěla přečíst i něco víc od Michaela, než jen sebraný sborník o Prokletých knihovnách.
Příběh o Tří kapitánů je velice čtivý, ačkoliv mi z počátku dělalo problém se na začátku kapitoly zorientovat v postavě. Ale s postupování stran to bylo stále jednodušší, přehlednější. Michaelův svět si mě okouzlil a mrzí mě, že příběh skončil tak rychle, jelikož všichni tři kapitáni si získali moji pozornost a velmi se těším, až vyjde pokračování, znovu se s nimi setkám a oni mi prozradí něco víc ze svého života.

Textařka
29.03.2017 4 z 5

Po knize jsem sáhla z důvodu rozšíření si obzorů. Když pominu krátké povídky, žádnou space operu jsem zatím nečetla a chtěla jsem se s tímto žánrem seznámit blíž. A musím říct, že kniha se mi moc líbila, i když nejsem fanouškem vesmírných lodí a dalších vymožeností, které k tomuto žánru patří. Michael Bronec si mě získal hlavně svými postavami, děj rychle ubíhal a celkově se román četl skoro sám. Rozhodně jsem zvědavá na pokračování!

Eslem
30.01.2017 3 z 5

Kritici ani nakladatelé knihy sice umět psát nemusí, i tady se však najdou výjimky. Dlouho očekávaný první díl space opery M. Bronce je slibným začátkem, porce mohla být klidně dvojnásobná. Trio kapitánů si snadno získá čtenářovy sympatie a pan K. navíc i dost respektu, podobně jako císařovo bojové číslo. Ženské postavy i přes jistou nadělenou svéráznost zatím posloužily jen k prvoplánovému protahování a laškování, které tam snad ani nemuselo být natřikrát, a obešla bych se i bez nešikovné ulítlosti, nahromaděné především v poslední kapitole. Celkově je atmosféra jaksi češtější a domáčtější než třeba u Algoru a Mycelia, což určitě není na škodu.