Tři čtvrtě na čtyřicet

Tři čtvrtě na čtyřicet https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/205841/tri-ctvrte-na-ctyricet-Fxk-205841.jpg 5 5 1

V pořadí již třetí básnická sbírka Kamila Marcela Hodáčka překvapí změnou stylu! Boj proti konzumu a mainstreamu je hlavní myšlenkou knihy!

Žánr:
Poezie

Vydáno: , Kampe
více info...

Lumír Hayer
Lumír Hayer
24.12.2015 5 z 5

Městská knihovna Praha / recenze


Třetí sbírka veršů současného básníka na jedné straně rekapituje autorovy životní zkušenosti, na druhé se zaměřuje i na kritiku konzumní společnosti.


Uvažujeme-li o věku Kamila Marcela Hodáčka v době vydání této sbírky, jednoduchým aritmetickým úkonem dospějeme k počtu třiačtyřiceti let. Oprávněně se lze domnívat, že tato číslovka vyjadřuje oněch "tři čtvrtě na čtyřicet", které autor dosadil do názvu celého souboru. Zamýšlí se v něm nad získanými zkušenostmi, nad tím, co si přeje či nepřeje, nad trivialitou lidské existence, jež se postupně stává mohutným balvanem, který vlečeme životem a nemůžeme se ho žádným způsobem zbavit. Hodáček se pokouší pojmenovat marasmus současné doby, společnost zchvácenou konzumním stereotypem a ačkoli v jedné básni naznačuje, že chce "být jen tichý / nenápadný pozorovatel" všeho, co se kolem něho děje a probíhá, je ve skutečnosti sžíravým a nemilosrdným kritikem světa, který se v jeho těsné blízkosti propadává čím dál hlouběji do apatie a lhostejnosti.

Kniha Tři čtvrtě na čtyřicet je v

Přečtených6x
Doporučených2x
Knihotéce1x
dalších seznamech2x