Tři cesty k smrti (zánik skupiny ZINC)

Tři cesty k smrti (zánik skupiny ZINC) https://www.databazeknih.cz/img/books/20_/200976/tri-cesty-k-smrti-200976.jpg 5 20 6

Reportážní líčení osudů tří parašutistů, kteří byli v roce 1942 vysazeni na území někdejšího protektorátu Čechy a Morava a přes svůj charakter docházejí k třem odlišným cestám k smrti; jeden padne v boji, druhý umírá na nacistickém popravišti, třetí za peníze zrazuje, zachraňuje si na čas život, končí však na popravišti svobodné vlasti. Otřesný příběh lidského hrdinství, nadlidské vůle a neuvěřitelné životní síly i slabošské zrady, který se skutečně stal.... celý text

Přidat komentář

Gracian1964
17.04.2024 5 z 5

Kniha opisujúca osudy paradesantnej skupiny ZINC. Svedectvo o hrdinstve, odvahe, odhodlaní, sile a aj o zrade a zbabelosti. Poučné čítanie. Nezabúdajme!

Wolfka
14.04.2024 5 z 5

Pechal je jméno, které už nikdy nevymažu z hlavy. Jeho odvaha, odhodlání a bojovnost jsou snad až nadpozemske. U pasáže v cele, setkání s rodinou (pokyvaní hlavy) a to co se stalo pak - plakala jsem.
Silný příběh, škoda že zapomenutý...


icewind
29.02.2024 5 z 5

Příběh podaný stylem, který chytne a nepustí. Podle mě se podařilo hodně dobře načrtnout motivaci jednání a uvažování jednotlivých postav včetně nasměrování Gerika na cestu, z které už není úniku....v tomto kontextu částečně zmíněn i Čurda. Vůbec popis konfidentských her se hodně povedl a chvíle kdy nejspíš i gestapo mělo (nejen) před Pechalem docela stažené půlky považuji za hodně věrohodně popsané..... vůbec neřeším co a jak proběhlo vzhledem k datu vydání knížky asi jinak, není to potřeba, příběh o hrdinství, zradě, pochybnostech, odvaze a pocitech v atmosféře naprostého strachu a všech těch restrikcí okolo, nějaké badatelské dovysvětlení vůbec nějak nepotřebuje.....

Tereza0107
26.01.2023 5 z 5

(SPOILER) Moc hezky napsané. Napříč tomu, že jsem dopředu věděla, jak osudy jednotlivých členů skupiny Zinc dopadnou, jsem se nemohla od poslouchání odtrhnout. Musela jsem obdivovat Pechalovu odvahu a odhodlání se Němcům nepodrobit i za cenu nelidského fyzického a psychického mučení nejen pro sebe, ale i pro svou rodinu.
Líbilo se mi, jak autor vznáší během příběhu otázky, komentáře či dedukce. Co kdyby velitel skupiny Pechal hned na začátku nezavelel k rozdělení skupiny? Zamezilo by to Gerikově zradě, kdyby neztratil psychickou oporu svých spolubojovníků? Proč se skupina rozhodla zakopat svůj shozený operační materiál na poli, místo v lese, když dva ze tří členů žili na vesnici a muselo jim být jasné, že na začátku dubna se budou pole obdělávat? Proč parašutisty při výcviku v Anglii krmili pohádkami, že je tu jejich obdržené kontakty uvítají s otevřenou náručí, jako hrdiny odboje, když realita a nálada obyčejných lidí v Protektorátu se nesla v docela jiném duchu? V té době už přeci museli mít zprávy od Silveru A. Proč zrovna skupině Zinc Anglie nechala udělat papíry s těměř nezměněnými jmény a s místem rodiště tak blízko jejich skutečnému rodišti? A tak bych mohla pokračovat dál a dál.
Kniha je vydána v roce 1968, takže je pravděpodobné, že v dnešní době jsou známy nové skutečnosti ohledně skupiny Zinc. Ale i tak si myslím, že Tři cesty k smrti jsou kvalitně napsanou literaturou faktu.

jan.para
08.03.2022 5 z 5

Velmi poutavé čtení o osudech skupiny Zinc. Čtenář si musí uvědomit, že kniha vznikla roku 1968 a dnes již máme nové informace, ale i tak doporučuji k přečtení.

milan.krimsky
21.01.2020 4 z 5

Výsadky na území Protektorátu bylo mnoho, přesto některé jsou popsány i v literatuře jako v této knize