Mág – Učedník

Mág – Učedník https://www.databazeknih.cz/img/books/14_/14863/bmid_trhlinove-valky-mag-ucednik-kZ2-14863.jpg 4 624 76

Trhlinové války série

1. díl >

1. kniha série Sága Trhlinové války. Když chlapci Pug a Tomas naleznou trosky cizího plavidla, jde o první z událostí, které ovlivní celé Ostrovní království i osudy jich samotných. Pug upoutá pozornost mága na dvoře knížete z Crydee a stane se jeho učedníkem, zatímco Tomas se vydává cestou válečníka, která jej dovede až k lásce k elfí královně a k dědictví posledního z Valherů, mocných bytostí, které kdysi vládly lidem, elfům i drakům... Nikdo netuší, že plavidlo není z jejich planety, ale z Kelewanu, jehož mágové otevřeli trhlinu mezi dvěma světy. Po průzkumných výpravách přichází vlastní invazní armáda rozených válečníků, v jejichž existenci však vzdálený panovnický dvůr nevěří. Žádosti o pomoc jsou dvorní kamarilou pokládány za intriky případných zájemců o trůn a tak se zdá, že kelewanským samurajům stojí v cestě jen chatrná aliance hraničářů, trpaslíků a posledních elfů…... celý text

Literatura světová Fantasy Pro děti a mládež
Vydáno: , United Fans
Originální název:

Magician Apprentice , 1982


více info...

Přidat komentář

Eapoet
21.08.2023 5 z 5

Kniha, kde začala má láska k Feistovi, která trvá přes dvacet let. A opravdu netuším, jestli je to první, která u nás vyšla. Počátek jedné dokonalé fantasy ságy.

Dragonian
19.07.2023 4 z 5

Začátek ságy je spíše pohádkové charakteru. Chlapci v dospívajícím věku, možná ještě děti. Takový úvodní a seznamovací díl. Ke konci se už zajímavě rozjede a mě opravdu zajímá, jak to bude dál.


R47
20.01.2023 2 z 5

(SPOILER) Nebýt toho, že jsem to četl v angličtině, tak bych to asi nedočetl. Taková velká kopie Tolkiena, jen lehce kořeněná motivem neznámých příchozích. Putuje se s kouzelníkem do jeskyně, kde čeká drak, který poutníkům přenechá poklad. Cestou se poutníci musí vypořádat se zlými trpaslíky... To jako vážně? A hlavní hrdina, který má být výjimečně nadaný učedník mága za celou knihu předvede jedno kouzlo, a to omylem. A vlastně ještě jedno na konci. Když zmizí.

Hakate
02.01.2023 5 z 5

V rámci čtenářské výzvy 23 jsem po dlouhé době opět sáhla po této skvělé sérii. Začátek skvělé fantasy série.

cziss
20.12.2022 3 z 5

Tato kniha je v úvodem do daleko většího příběhu. Na konci se skoro žádné dějové linky neuzavřou a tak by mi větší smysl dávalo původní vydání, kdy byly oba "díly" součástí jedné knihy. Malinko mi to připomíná Pána prstenů a to meziplanetární spojení Zaklínače. Nejvíc ale tento příběh zatím vyznívá jako pohádka, možná proto, že hlavními hrdiny jsou dva kluci, kterým je na začátku cca 12 let. Myslím, že od dalších dílů lze čekat víc akce a politiky. Zatím je příběh dobrý průměr.

Frizer
18.12.2022 5 z 5

Začátek jedné z nejlepších a nejobsáhlejších Fantasy ság vůbec. Svět a charaktery které zvládl Raymond za ty roky stvořit a propojit mají jen velice malou konkurenci. To co začíná jako pohádka o jednom sirotku a jeho kamarádovi Thomasovi se rozvine v příběh kosmických proporců... první díl je více pohádka než cokoliv jiného, ale jakmile začnout do Midkemie proudit bastardi z Kelewanu, příběh začíná dostávat obrátky....skvělé, úžasné a moc se těším až to jednou dám budoucím děckám ke čtení...

Ivan F
20.10.2022 3 z 5

Ako pomaly starnem, tak sa mi žáner "fantasy" pomaly, ale isto začína dostávať pod kožu. Nikdy som nebol prívržencom príbehov, kde sa vyskytujú rytieri, mágovia, trpaslíci, elfovia, draky a všetky možné tvory aj netvory, aké si len možno predstaviť. Všetky príbehy sa odohrávajú na neexistujúcich miestach a hlavné postavy majú heroické poslanie. Príbehy Trhlinových vojen nie sú výnimkou v ničom z uvedeného, avšak majú tú výhodu, že sa netvária byť čítaním pre dospelých, ale láskavo hýčkajú duše adolescentov. A tak sa na ne treba pozerať - kto ich na strednej škole prečítal, ten ich velebí, kto životom je trochu poobúchaný, ten ich zhovievavo akceptuje - ako aj ja. Príjemné čítanie, ktoré má spád a neurazí - no a to je všetko.

Tomas20042004
11.10.2022 5 z 5

Moja prvá kniha od Feista. Klasické fantasy s elfmi, trpaslíkmi, drakmi a princeznami. Trošku mi vadilo že Pug sa v poslednej štvrtine vôbec neobjeavil. Príbeh by som si vedel predstaviť aj trocha viac rozvetvený. Boli tam nejaké hluché miesta. Inak to bolo dobre napísané. Už teraz sa teším na ďalší diel.

vladka16
19.09.2022 5 z 5

První díl se mi líbil, tak jdu na druhý, bude to delší cesta, podle počtu knih této série. Jsem navnaděná a těším se.

Hakate
03.09.2022 5 z 5

Učedníka a Mistra jsem četla před léty. Obě knihy se mi velmi líbily. Stále si říkám, že serii (celý svět )dočtu, ale stále na ně nějak není čas. Vždy nějak skončím Mistrem a dále se nedostanu.
Obě knihy jsou skvělé, velmi dobře se čtou. Skvělé fantasy plné magie, trpaslících, elfů.
Četla jsem několikrát.
Minimálně tyto dvě knihy mohu vřele doporučit.

meda2007
15.08.2022 5 z 5

Po dlouhé době kniha která mě chytla hned od začátku a nepustila až do konce. Skvělé napsaná kniha, která je o lidech, elfech, trpaslicích, návštěvnících z jiného světa a magii. Jsem z této knihy nadšená a rozhodně musím pokračovat ve čtení druhého dílu.

sicilia14
03.02.2022 4 z 5

Dobrá fantasy, použitý základ sveta je síce z Tolkiena, je to ale napísané dobre, s ľahkosťou. Pekne rozohrate osudy, sympatickí hrdinovia. Staré známe druhy- elfovia a trpaslíci doplnení o nové druhy. Trochu medzisvetovej politiky a politikarcenia, nielen u ľudí.

tlllk
28.11.2021 5 z 5

Bolo to to lepšie čo sa mi z fantasy dostalo tento rok pod ruky, má to celkom sympatické postavy a svet ktorý ma svoju vnútornú logiku. Žiadna revolúcia to nie je ale ako oddychovka vo forme audia je to celkom fajn.

Mabie
07.11.2021 3 z 5

Feistův svět Midkemie a Kelewanu jsem neznala a vnímala to jako “nedostatek vzdělání”. Po dočtení jsem ale trochu zklamaná - bylo tu tolik odkazů a paralel na jiné velikány fantasy, že to hraničí s plagiátorstvím.
Feist oproti Tolkienovi píše čtivě a velmi lehce střídá rytmus vyprávění, kdy pomalé pasáže děje se přirozeně střídají s rychlejšími, ale při čtení jsem si pořád vybavovala Hraničářova učně a Pána prstenů. Minimálně do poloviny knihy je to pohádkový příběh o začínajícím mágovi a kolem jsou snad veškeré bytosti ze světa fantasy. Klasika žánru, ale nic originálního. Jak napsala Rita55 “…jako by tu téměř všechny scény už někdy předtím byly... společenstvo se vydává na dlouhou nebezpečnou cestu, ohrožování společenstva zmutovanými bývalými elfy, hodní elfové sídlí ve městě na stromech, průchod společenstva trpasličími doly, temné zlo řádící v dolech, ztracení jednoho člena společenstva v dolech, drak, co sedí na obrovském pokladu, prastarý meč tajemné síly…”
Zhruba od druhé poloviny děj začal být trochu “dospělejší”, hlavně díky Tsuranům z paralelního světa. Příběh zdrsněl a začal dávat smysl i název Trhlinové války.
Ke konci už se mi kniha líbila, druhý díl si přečtu, ale na plný počet hvězdiček to určitě není, dokonce ani na 4 ne.

Hadati
18.09.2021 5 z 5

Trhlinovou ságu považuji za nejlepší fantasy meče a magie. Feistův svět Midkemie a Kelewanu se sice po čase rozrostl do mohutných (až obludných) rozměrů, kdo však nemá rád dlouhé série, tak mu postačí k přečtení dvojdíl Mág – učedník a Mág – mistr, případně na to velmi volně navazující série ze světa Kelewanu Dcera Impéria.

Tato kniha začíná opravdu od začátku, kdy naprosto obyčejní chlapci Tomas a Pug sní o tom, že se jednoho dne stanou velkými hrdiny. A my sledujeme, jak se toto jejich přání postupně plní až za hranice jejich dětské představivosti.

Tahle fantasy má všechno – války a bitvy, intriky, magii, draky a jiné magické tvory, elfy a trpaslíky, gobliny a trolly a jiné cizí kultury.

Trhlinová sága je jen počátkem dlouhé historie světa Midkemie, ve které můžete strávit velmi dlouhou dobu. A nejspíš se tak i stane, protože tento svět a hlavní postavy vám přirostou k srdci a vy budete toužit se dozvědět o jejich dalších osudech. Výhodou je, že každá navazující série je uzavřená, takže nebudete zklamaní z příliš volných konců a bude jen na vás, zda chcete ve čtení navazujících sérií pokračovat. Trhlinová sága a Dcera Impéria je však něco, co byste neměli v žádném případě ve fantasy knihách minout.

Agrim
09.09.2021 5 z 5

Dalo se to číst.

cathyblack
10.08.2021 4 z 5

Pokud bych chtěla sestavit dobrý fantasy příběh, asi bych taky sáhla po surovinách jako Feist. Čáry a kouzla, tajné brány, eflové, dva hrdinové, co přirostou k srdci, trpaslíci, draci a jejich poklady, kouzelné brnění a zbraně, princezny a politika. Jen mi to kolikrát příjde jako stokrát ochutnaná polévka. Mám docela problém s hodnocením této knihy, protože se mi líbila. Ale bylo tam tolik odkazů na Tolkienovo dílo, že už to hraničí mezi inspirací a krádeží. Každopádně je těžké soudit období, kdy tato fantasy vznikala. Tolkien byl vícero v kurzu, než dnes. A čtenáři si žádali podobné příběhy.
Musím uznat, že Feist oproti Tolkienovi píše lehkou rukou, nikde se zbytečně nezdržuje a pomalejší tempo střídá rychlejší, jen když je to zapotřebí. Postavy se od začátku vyvíjejí s příběhem, který je směsí několika fantasy klišé, nikoli však na škodu.
Knihu se nebojim doporučit, ačkoli s upozorněním, že ji není třeba brát tak vážně. Jde o hravý příběh, který občas překvapil zvratem, ale nevyrazil dech. Já určitě sáhnu po druhém díle a svět Riftwar ságy určitě stojí za prozkoumání.

ludek.n
25.07.2021 5 z 5

Velkolepá Riftwar sága Raymonda E. Feista začíná. Trhlina mezi dvěma světy se otevírá a do Midkemie proudí kelewanská invazní armáda. Všechny klasické fantasy propriety jsou na svém místě… ať už se jedná o čáry a kouzla mágů, podzemní chodby a jeskyně trpaslíků, bájná království elfů a jejich pobratimů z odvrácené strany peklomorů, draky s jejich poklady, horské gobliny, vražedné zlotry či Ostrovní království se spanilým vévodou Borricem conDoinem, jeho syny Lyamem a Aruthem či krásnou princeznou Carlinou. Feist píše lehkou rukou, přehledně a čtivě. Žádné vleklé rozpravy o statusech královských dvorů, náboženství nebo filozofii, o prostředí či přírodních jevech, o velikosti a slávě. Namísto toho navléká na šňůrku korálky událostí jeden za druhým v nekonečné řadě. Na nudu není místo, protože tady se za každým rohem něco děje. Dokonce i když se odpočívá, spí nebo jí, je potřeba být ve střehu, protože „co kdyby“. Postavy se vyvíjejí společně s příběhem, nejsou to ustrnulá monstra a je radost s nimi pobýt a doprovodit je kousek cesty. Optimismu je na rozdávání. Feist je mistrný vyprávěč a jeho Mág je nádherná ukázka toho, že i mohutná epická fantasy může být neskutečně hravá a zábavná.

Kristýna91
26.03.2021 2 z 5

(SPOILER) Recenze se týká obou částí 1. dílu série - Mága učedníka i Mága mistra.

Tuším, že tohle je jedna z těch klasických fantasy, které následují v Tolkienových šlépějích a vůči nimž se vymezují moderní autoři typu Abercrombie. Dosud jsem žádnou z nich nečetla, tak čas jí věnovaný nepovažuji za promarněný, i když mě popravdě příliš nebavila.

Ústřední zápletka konfliktu dvou světů z různých alternativních realit či dimenzí (ne tak úplně, ale lepší popis mě nenapadá) je originální a zajímavý, ale nemůžu si pomoct, jednání postav se mi zdá naivní a těžko uvěřitelné. Myslím tím scény typu "malý chlapec popíše, co neobvyklého viděl, a všechny důležité osoby mu uvěří a dojdou k závěru, že musí jít o civilizaci z jiné sféry." Takhle by ve skutečnosti reagoval málokdo.

Též autorovi zazlívám, že psychologický vývoj postav nahradil magickými procesy. Magie ve fantasy mi nevadí, protože fantasy bez magie je jako krimi bez vraždy, ale magií nelze nahrazovat věrohodné chování postav. Už je to delší doba, co jsem knihu četla, ale pokud si dobře vzpomínám, dopustil se Feist tohoto prohřešku alespoň dvakrát (s Pugem a s Tomasem) a dvakrát mě tím otrávil. V případě Puga by přitom bylo tolik zajímavé, jak by se jako midkemianský mladík přizpůsobil životu učedníka v Kelewanu! Ale ne, vymažeme mu mozek a až se probere zpátky k sobě, bude mít ve všem jasno, ale bude prakticky nědo úplně jiný. Co je mi potom vůbec do Puga? Mágové byli vcelku zajímaví, jejich společentví působilo trošku jako temný Řád rytířů Jedi, bojující za roztahovačné impérium, ale moc jsme mezi ně také nepronikli.

Obecně se mi líbily kapitoly následující Aruthu, zejména dlouhé měsíce obléhání. Dokázala jsem si téměř představit, jak vysilující by to bylo. Při volbě nového krále jsem byla trochu napnutá, jak se neočekávaný kandidát nakonec rozhodne a jak na to Arutha zareaguje.

Naopak mě nijak nezaujal magicky laděná dějová linka s Tomasem, trpaslíky a elfy. Hlavně ta love story s elfí královnou je z dnešního pohledu docela úlet a ne v dobrém slova smyslu.

Můj konečný verdikt je, že Feistovo vyprávění má i své světlé stránky, ale přelouskat Mága mi stačilo, dál ve čtení téhle série pokračovat nehodlám. Dokážu si představit, že bych tuto knihu milovala, kdybych ji četla vě věku tak 10 až 14 let, toto krásné období mě však již dávno minulo.

MatoPalkes
27.01.2021 5 z 5

Ako dieťa som ságu o trhlinových válkach zbožňoval.