Mág 2 – Mistr

Mág 2 – Mistr https://www.databazeknih.cz/img/books/30_/30349/trhlinove-valky-mag--30349.jpg 5 537 42

Trhlinové války série

< 2. díl >

Druhý díl slavné Feistovy ságy. Zajetí na Kelewanu znamená pro většinu obyvatel Midkemie jen otroctví a smrt. Díky skrytým magickým vlohám, které dokáže probudit teprve vyšší učení kelewanských mágů, je však pro Puga počátkem cesty za skutečným poznáním. A díky znalostem nižší midkemské magie, kterou Kelewané přehlížejí, se časem stane prvním mezi sobě rovnými. Zbývá již jen rozhodnout, do kterého z obou světů vlastně patří. Mocenské spory kelewanské šlechty invazi na Midkemii sice dočasně pozastavily, nyní ale útok opět nabývá na síle a do čela invazních armád se staví sám císař. Proti němu stojí král, který stále hlouběji propadá svému šílenství, rozhádaná šlechta, znesvářené provincie, dlouhými boji s vetřelci oslabené pohraničí a možná i ponurý mág Macros o němž nikdo neví, jaké cíle vlastně sleduje. (citace: www.fantasyobchod.cz)... celý text

Žánr:
Literatura světová , Romány , Fantasy

Vydáno: , Wales
Originální název:

Magician: Master , 1986


více info...

Přidat komentář
hoku
hoku
20.01.2024 5 z 5

Ve srovnání s prvním počinem ve všech směrech posun k lepšímu, napínavějšímu, procítěnějšímu, akčnějšímu s poduškami na každý stránce

Tomas20042004
Tomas20042004
05.03.2023 5 z 5

Druhá časť knihy určite lepšia ako prvá. Dej sa uzavrel čiže som zvedavý čo bude v dalších kniháh zo série. Oproti prvej časti bolo aj trocha viac akcie ako aj politiky a intríg.Svety Midkemie a Kelewanu sú dokonale premyslené a dotiahnuté do najmenších detailov. Skvelá klasická fantasy meča a mágie. 5 hviezd


R47
R47
20.01.2023 3 z 5

Výrazně lepší než první díl, který byl čistou kopií Tolkiena s poutníky, hodným čarodějem, drakem s pokladem, jeskyní apod. Tady už se Feist pustil do vlastního příběhu a skutečné trhlinové války. Jen mě udivuje, že jde o druhý díl čtyřdílné série, protože kniha působí dost uzavřeně. Vlastně netuším, jak to může pokračovat. Leda by se trhlina otevřela znovu.

cziss
cziss
09.01.2023 5 z 5

Druhá část příběhu je jednoznačně lepší a také dost jiná. Na dospělácké fantasy je příběh poměrně dost pohádkový, na fantasy pro děti obsahuje druhý díl poměrně hodně politiky a to až do samého konce. I konec byl jiný než jsem čekal, resp. příběh se dal ukončit o dost stránek dříve, ale autor chtěl poctivě uzavřít všechny dějové linky. V předchozím díle jsem v tom trochu viděl Pána prstenů, ale tento pocit úplně vymizel. Naopak určité věci v příběhu mi stále víc a víc připomínají univerzum Zaklínače a to se mi líbí. Nicméně tento příběh je pouze prvním z mnoha a já myslím, že i ty další budou stát za to.

Hakate
Hakate
03.09.2022 5 z 5

Učedníka a Mistra jsem četla před léty. Obě knihy se mi velmi líbily. Stále si říkám, že serii (celý svět )dočtu, ale stále na ně nějak není čas. Vždy nějak skončím Mistrem a dále se nedostanu.
Obě knihy jsou skvělé, velmi dobře se čtou. Skvělé fantasy plné magie, trpaslících, elfů.
Četla jsem několikrát.
Minimálně tyto dvě knihy mohu vřele doporučit.

meda2007
meda2007
19.08.2022 5 z 5

Z téhle série jsem vážně nadšená. Ten svět je tak skvělý, postavy jsem si zamilovala od první kapitoly. A to že je celá jedna dějová linie uzavřena a může se odvíjet zase jiné dobrodružství, je svým způsobem geniální. Určitě si musím přečíst další díl. Jsem nadšený fanoušek

tlllk
tlllk
28.11.2021 4 z 5

Bolo pre mňa celkom príjemné zistenie že autor uzavrel jednu dejovú líniu a nenaťahoval to ako trenky na ďalšie knihy. Kniha sa drží svojich štandardov, i keď možno opadla ta eufória z nového ...

Mabie
Mabie
09.11.2021 5 z 5

První díl byl tak trochu déjà vu - tolik podobností s klasikou, jako bych tu knihu už předtím četla, všechny scény znala… ale od druhé poloviny děj začal být jiný než jsem čekala. A ve druhém díle mě Feistův svět Midkemie a Kelewanu pohltil. Podle mne je to velice povedená sága, primárně sice určená mladším čtenářům, ale ani nás starší nezklame a poskytne výbornou “fantasy meče a magie”. Je tu všechno – války, bitvy, spousty magických tvorů, to všechno zabalené jako dáreček do pestrobarevného papíru magie, politiky, lásky a intrik.
Vzhledem k ohromnému rozsahu ságy oceňuji, že po dvou dílech se čtenář dostane k rozumnému konci a je jen na něm, jestli se pustí do dalších dílů.
Tentokrát mi pět hvězdiček připadá zasloužených.

Hadati
Hadati
18.09.2021 5 z 5

Trhlinovou ságu považuji za nejlepší fantasy meče a magie. Feistův svět Midkemie a Kelewanu se sice po čase rozrostl do mohutných (až obludných) rozměrů, kdo však nemá rád dlouhé série, tak mu postačí k přečtení dvojdíl Mág – učedník a Mág – mistr, případně na to velmi volně navazující série ze světa Kelewanu Dcera Impéria.

Tato kniha začíná opravdu od začátku, kdy naprosto obyčejní chlapci Tomas a Pug sní o tom, že se jednoho dne stanou velkými hrdiny. A my sledujeme, jak se toto jejich přání postupně plní až za hranice jejich dětské představivosti.

Tahle fantasy má všechno – války a bitvy, intriky, magii, draky a jiné magické tvory, elfy a trpaslíky, gobliny a trolly a jiné cizí kultury.

Trhlinová sága je jen počátkem dlouhé historie světa Midkemie, ve které můžete strávit velmi dlouhou dobu. A nejspíš se tak i stane, protože tento svět a hlavní postavy vám přirostou k srdci a vy budete toužit se dozvědět o jejich dalších osudech. Výhodou je, že každá navazující série je uzavřená, takže nebudete zklamaní z příliš volných konců a bude jen na vás, zda chcete ve čtení navazujících sérií pokračovat. Trhlinová sága a Dcera Impéria je však něco, co byste neměli v žádném případě ve fantasy knihách minout.

Agrim
Agrim
09.09.2021 5 z 5

Dobře se to četlo.

ludek.n
ludek.n
25.07.2021 5 z 5

Už předchozí kniha Riftwar ságy naznačila, že Feist přistupuje k epické fantasy s doširoka otevřenou náručí, do puntíku ctí pravidla žánru, ale posouvá je na úroveň velkoleposti. Dokončení Mága se rozhodně neschovává v koutě ani nepaběrkuje na nápadech svého předchůdce. Spíše naopak. Feist rozvíjí osudy svých klíčových postav do netušených dimenzí a sype z rukávu další myšlenky a ideje, jako by mu snad nikdy neměly dojít. Dělá to přitom stále tou lehkou rukou, která s textem doslova čaruje, že ani nepostřehnete, jak absolutně jste zapomněli na svět okolo sebe a že takové věci jako jídlo a spánek byly obětovány ve prospěch další a ještě jedné kapitoly. Světy Midkemie i Kelewanu jsou krásně přehledné, takže se neztratíte v místopisu, politice a vlastně ani v davu. Feist zápletku zbytečně nekomplikuje, netříští ji do mnoha různorodých větví, žijících si vlastním životem, ani nezahlcuje děj zbytečnými podrobnosti. Skládá spíše puzzle. Tady přidá dílek, tamhle zase celou řadu. Výsledkem je živé, barevné a uchvacující vyprávění, které tepe, pulsuje a vyvíjí se od první do poslední řádky. U závěrečné tečky si se smutkem i radostí uvědomíte, že sice končí jeden skvělý příběh, ale existuje pokračování, na které je možné se těšit.

MatoPalkes
MatoPalkes
27.01.2021 5 z 5

Jedna z mojich najobľúbenejších fantasy kníh, a sérií.

oximoxi
oximoxi
20.01.2021 5 z 5

Skvělé pokračování Mága, ve kterém dává Feist nahlédnout do dalšího světa svého univerza - Kelewanu (více v sáze Impérium). Srdeční záležitost!

Jizi
Jizi
18.10.2020 2 z 5

Zkraje se zdálo, že bude druhý díl zábavnější a zajímavější, než ten první. Postavy jsme už jakštakš znali, karty byly v zásadě rozdány a bylo na čase s nimi začít hrát. Jenže místo kanasty se autor rozhodl čtenáře nezatěžovat ničím náročnějším než zelenou loukou. Hlavní hrdina, který už je tentokrát aspoň skutečně jednou z ústředních postav, je dál k smrti nudný týpek, který se za celých devět set stran nikam neposunul. Jeho nejlepší kámoš prodělá jistou proměnu, která je potenciálně velice zajímavá, ale nakonec pro děj naprosto nepodstatná a kdyby se celá linka vyškrtla, vůbec nic by se nestalo. Variace na hrů o trůn(y) je naprosto bezzubá a v celé knize se objeví všehovšudy dvě napínavé a zajímavé scény.Ve zbytku času vedou toporné, naprosto nerealistické postavy toporné dialogy, záporáci jsou děsivě záporní (a budou po právu potrestáni - ale stále v rámci PG-7) a klaďasové se ještě zlepší, až budou úplně nejhodnější a nečestnější.  Celé je to ve své šablonovitosti zoufale úmorné a pro dospělé čtenáře až dětinské, ale ne roztomile, jen nudně. Jenže co jsem taky čekala od knihy, jejíž hlavní hrdina se jmenuje Mops?

hanaseidl
hanaseidl
01.04.2020 5 z 5

Knížka se mi líbila o moc více než první díl. Opravdu zajímavé zápletky i rozuzlení. Fandila jsem Pugovi i Tomasovi do poslední stránky.

alekis
alekis
20.02.2020 5 z 5

Dva kluci, Pug a Tomas, které jsme poznali na začátku prvního dílu, a kteří objevili ztroskotanou loď vetřelců, Tsuranů, jsou dnes už muži. Od svého odchodu z Crydee nejen dospěli, ale úplně se změnili, možná ne zcela o své vůli.
A ještě něco se změnilo. Nevím, zda je to dobré, či špatné, to se teprve ukáže, ale stalo se: ten nejúžasnější fenomén, Trhlina mezi světy, je uzavřená. Proto, mimo jiné, čtyři tisíce tsuranských válečníků zůstalo uvězněno na cizím světě Midkemii - z níž ostatně hrdinové našeho příběhu znají jen velice malou část.
Vskutku, všechno se mění. Přátelství, lásky, ruce podané ku pomoci... a naproti tomu úklady a zrady, válčení a zabíjení... Je toho hodně ke čtení v tomto díle a tuším, že se navíc otevírá cestička ještě i jiným směrem... Něco se chystá, někdo asi přijde, a myslím, že nebude vítán s radostí... Uvidíme. Nechám se překvapit...
Tak tedy, jdu bez meškání na třetí díl! Autor mi na jeho začátku přihrává stručný souhrn událostí minulých. Osvěžím si, co už znám, a hned potom: vzhůru do víru nových událostí!

l.e.d
l.e.d
01.07.2019 5 z 5

Bavilo mě to jako dítě a kniha mě bavila i teď.
Nevím zda to je pravda, ale Feist prý napsal učedníka a mága jako jednu obr knihu a až pak ji rozdělili.
Je to start do Midkemie i Kelewanu.
Mág- učedník a Mistr čtěte za sebou a pak uvidíte zda se vám budou další díly líbit.
Já se určitě prokoušu všema asi 40 knihama
http://www.crydee.com/raymond-feist/reading-order/chronological

brodequin
brodequin
17.03.2019 2 z 5

Po první knize jsem se nakonec přemluvil, že dám i druhou a pak se definitivně rozhodnu, zda si dočtu i zbylé díly série. Došel jsem do první třetiny a knihu jsem zavřel s tím, že už se k ní vracet nebudu. A taky jsem jí další den vrátil. Prostě to nešlo. Hrozně jsem se nudil a nechci tím už ztrácet čas. Může za to výcvik údajného "mladíka" (Puga) v zajetí, který byl tak neuvěřitelně nudný, kde se psalo několik desítek stran úplně mimo..jak kdyby spisovatel procházel nějakou jinou dimenzí nebo co. No prostě... už ne. Alespoň si nemusím vyčítat, že jsem to alespoň nezkusil. Opět se řadím mezi ty divné čtenáře, které knize z 91 procenty dají méně jak 3 hvězdy. :-D (Které neberte úplně tak vážně, protože jsem knihu nedočetl).

protokol
protokol
08.02.2019 5 z 5

skvelá kniha
dej v celku pinulí a svižne to odsípalo pug tomu na konci knihy dal tiadne na prdel
dcurania sa nestačili diviť keď im spríjemnil oslavi sadov magických útokov ale inak je skbele čítaniew tejto knihy po dočítani tejto knihy navrhujem čítat knihu -- dcera impéria a potom ochranca imperia otrok -- nakolko je tam pohlad z inej strany pugovho ničenia v aréne
len ma mrzí že sa príbeh dost droby a je dost ťašké držat líniu príbehu keď že je tolko kníh naezujúcich na hlavný príbeh
práve čítaam sága impéria a je to dost chaotické k hlavnému príbehu
trhlinove války mám prečítané všetky 4 knihy ale myslim že by to malo byť rozdelené na prve 2 - učeň a mistr- apotom zvišne 2 no je to trocha chaos ale nič to neubúda kvalite knihy

denniys
denniys
22.12.2018 5 z 5

Krása..tento díl je snad ještě lepší než ten první..nevím ani co víc napsat :) moc se mi líbí,jak je zde vyobrazena magie a mágové,příběh působí uzavřeně,takže jsem zvědavá jak bude rozehrán třetí díl..