Třetí tajemství

Třetí tajemství https://www.databazeknih.cz/img/books/56_/56339/treti-tajmestvi-56339.jpg 4 196 30

Klement XV. má za sebou tříletou papežskou službu, když začne vznášet pochybnosti o dávných církevních dogmatech. Jeho tajemník Colin Michener, je hluboce znepokojen nejen posunem v papežově smýšlení, ale také tím, že Klement stále častěji navštěvuje tajnou svatyni v útrobách vatikánských archivů, kde jsou uloženy vzácné historické listiny. Michenerova ostražitost dostoupí vrcholu, když ho papež vyšle do Rumunska za starým knězem, který zřejmě jako jediný zná skutečné znění proroctví, jež v roce 1917 vyjevila Panna Marie třem dětem v portugalské Fatimě. Je možné, že papežovo podivné chování nějak souvisí s oním proroctvím? Odhalil snad tajemství, které doposud zůstávalo skryto? Mohlo se skutečně stát, že svět nezná pravdivou a úplnou podobu poselství Ježíšovy matky? Hledání odpovědi na tuto otázku zavede Michenera na nebezpečnou stezku plnou šifer, zločinu a soupeřících náboženských doktrín. A jak se zdá, jeho počínání je trnem v oku zejména kardinálu Albertu Valendreovi, který je odhodlán k jakýmkoli činům, jen aby se stal dalším papežem…... celý text

Literatura světová Dobrodružné
Vydáno: , Domino
Originální název:

The Third Secret , 2005


více info...

Přidat komentář

m2056
02.09.2023 5 z 5

Tak tohle si má přečíst skoro každý poutavý příběh co je pravda a co autorova iluze to musí posoudit každý sám plný počet bodů dávám.

Dany58
20.11.2022 3 z 5

Tak tahle kniha mě moc nenadchla a to mám Berryho knihy ráda. Dlouho mi trvalo než jsem se začetla. Příběh mi trochu připomíná knihy Dana Browna. Ale ten závěr se moc nepodařil.


Mystifica
08.08.2021 3 z 5

Berryho knížky z církevního prostředí mě baví. Druhou takovou, kterou jsem četla byla Maltezska výměna. Na této knize bylo osvěžující i to, ze není z Cottonovske série. Jako vždy jsou živě popsána historická místa, to byla jedna z věcí, co se mi líbily. Na druhou stranu se. I úplně moc nelíbilo rozuženi, ale to tak bývá u knížek, které po cely dej skrývají nějaké úžasné tajemství. To odhalení obyčejné za to nestojí…

Loki97
22.11.2020 5 z 5

Dobře se čte

GYROTOURBILLON
14.10.2020 5 z 5

Výborná kniha pro toho , kdo má rád vše ohledně historie Vatikánů , papežů , pochopitelně též poselství z Fatimy , to vše a více autor zachytil v tomto románu. Medzugorii moje babička navštívila , a jako oddaná křesťanka přijela s naplněným pocitem i vírou. Rozhodl jsem se přečíst knihu Pasáčci z Fatimy , kniha SB k tomu taktně poukazuje. Zda mě nadchne, ovlivní či jinak nakopne uvedu v komentáři , až ji přečtu ( tedy jestli ).
Tato kniha u mě splnila očekávání dávám 5 *

petulik330
17.06.2020 5 z 5

Velice dobře napsaná kniha, která čtenáře dokáže napánat ojledně onoho tředího tajemství. Na začátku knihy jsem si říkala, co může být tak důležitého ve Vatikánských archívevh a autor to odhalení protahoval pomalu až na samotný konec. Super kniha.

DzordanoChruno
10.11.2019 1 z 5

Pozitíva: veľmi zaujímavá téma, obdivuhodne svedomitá autorova príprava - podklady a materiál musel zbierať roky; a v neposlednom rade absencia Agenta Bavlnku v deji (pre neznalých: hrdina iných kníh autora, niečo ako Agent 007, ale s ľudskou tvárou; čo však paradoxne z neho robí ešte nepravdepodobnejšiu a tým pádom neznesitelnejšiu postavu než je James Bond).
Dej a zápletka sa rozvíja pomaly, ale sľubne - zákulisie katolíckej cirkvi, intrigy, boj o moc, snaha o zamlčovanie pravdy, politikárčenie. Koho by to nezaujalo? Kto je ešte v dnešnej dobe taký odovzdaný veriaci, aby si nepripúšťal ľudské vplyvy v náboženstve, smerujúce iba k upevneniu moci, k honobeniu majetku, klamstvám a pretvárke? Kam sa stratilo to čisté, pravdivé, božské? Kto by nechcel odhaliť pravdu?
Žiaľ, autor rýchlo skĺzne k zbytočným a hlúpym skratkám, k obhajobe vlastných plytkých predstáv a presvedčení. Pudy 1. signálnej sústavy sú tu zamieňané s láskou, slaboch je tu hrdinom, najvyšší cirkevní hodnostári sú bez mihnutia oka schopní vraždiť, u kladných hrdinov je zas vyzdvihovaná samovražda. Skrátka - zmätok v hlave autora sa preniesol aj do knihy a vyvrcholilo to primitívnosťou kvázi "novoodhalených" zjavení z Fatimy a Medžugorija. Mne sa to javí, akoby mal autor sám na základe nejakého poklesku v minulosti máslo na hlave a namiesto uznania viny sa snaží vykonštruovať obhajobu, ktorá sa publikovaním knihy stane pre neho rozhrešením.
Umelé zrýchľovanie akcie nelogickými a málo uveriteľnými skokmi knihu degraduje a tá tým paradoxne stráca údernosť - ak by to bolo napísané kultivovane, mohlo by to skutočne mať vplyv na zlepšenie stavu v cirkvi. Takto je to iba hlúpe a nudné. Skrátka brak. Kniha, ktorá pomieša pravdu a hlúposti je ešte horšia ako čistá fikcia.
S Berrym končím, je to strata času.

zdenaR
23.05.2019 4 z 5

Velmi čtivý román vhodný pro milovníky tajemna a napětí.
Dobře je zde vidět, jaká je katolická církev a čeho je schopná pro dosažení svých cílů - nakonec to dokazuje celá její historie (i když je to román, skutečnost je ještě horší).
Prostě náboženství (církev) opravdu není totožné s vírou.

Nikita04
08.09.2017 1 z 5

Toto je jediná kniha od Steva Berryho, která mě prostě nezaujala. Spolu s Jantarovou komnatou je to jeho nejméně povedená kniha.

raty
09.08.2017 5 z 5

Atraktivní námět zaručuje čtivost příběhu. I přes pomalejší začátek, který byl asi nutný k seznámení s tématem, dávám 5 hvězdiček.

čef
30.07.2017 5 z 5

Na téma krize, tajemství a zvrácenosti kléru katolické církve jsem již přečetl řadu knih. Dnes mám dojem, že tato je psána tak nějak poctivěji. Samozřejmě, jde o dobrodružnou knihu, plnou napínavých situací, intrik, vydírání a vražd, ale poselství je zde jasné - ještě pořád je naděje, ještě je možné přijít s pravdou, která osloví mnohem více lidí než dnes. Stále je zde silná skála, na které je možné postavit něco užitečného a opustit neudržitelná dogmata starého přežitého světa.

Niraj
02.02.2017 3 z 5

Tak od začátku se kniha pomalu ale jistě rozjíždí, od prostředka už opravdu strhující, velmi napínavé, hltal jsem každou novou stránku. Poutavě vyprávěné, zajímavé prostředí i příběh ... ale závěr (poslání), to mě teda řádně zklamalo.

*spoiler*
Udělat ze světoznámých proroctví takovou frašku, jakože to nejvíc, co Bohu na lidstvu vadí je, že církev neuznává homosexuální partnerství a že zabraňuje potratům - tak to je síla.
Připadá mi to jako napsané na objednávku některých skupin.

Tohle osobně mě tak vadilo, že z jistých 5* dávám 3*

alabra
31.01.2016 4 z 5

Autor nezklamal, opět kniha pro milovníky historie, tentokrát si vybral téma obestřené mnoha tajemstvími a nejasnostmi - víra - Vatikán- hledání pravdy, charakterní a bezcharakterní postavy, tedy opět boj dobra a zla, jako vždy dobro vítězí, zlo je potrestáno.

vincek1
10.05.2015 3 z 5

První kniha od Berryho, kterou jsem četl. Zajímavé díky popisu prostředí a života ve Vatikánu, jen mi trochu vadilo, až pohádkové řešení problémů hlavních hrdinů, hlavně v závěru knihy. Připomínalo mi to filmy o Indiana Jonesovi. Přesto jsem knihu přečetl v rekordním čase. Zkusím některou další knihu.

Makovník
06.06.2014 3 z 5

Zatím nejlepší kniha bez Cottona Maloneho, bylo to příjemné čtivo, líbilo se mi prostředí, ve kterém se příběh odehrával. To tajemno kolem papeže a církve obecně... Na druhou stranu mně vadilo různé cestování postav z místa na místo někdy mi to přišlo nelogické.
Asi jsem měl příliš velké očekávání od této knihy a bohužel se mi zdá, že knihy od tohoto autora trochu upadají; avšak Královský klam tuto cestu nepotvrdil, tak uvidíme, jak to dopadne. Sám jsem strašně dlouho váhal, jestli dám 3 nebo 4 hvězdičky, bylo to opravdu na rozhraní... 72 %.

NeradovaKatka
31.01.2014 3 z 5

Knihu jsem přečetla, ale nebylo to s takovým nadšením, jako jindy hltám knihy od Steva Berryho. Nevím, zda to bylo tématem Vatikánu, či zda mi to přišlo až příliš složité a chvílemi i nesrozumitelné.

keselylenka
17.09.2013 5 z 5

Berry mě ani tentokrát nezklamal. Sice nejsem věřící a obecně nemám romány z prostředí Vatikánu moc ráda, tento byl skvělý. Myslím, že kdyby se církev opravdu dokázala takhle transformovat a opustit některá svá dogmata, bylo by to ku prospěchu všem i jí samotné.

wamplady
15.08.2013 3 z 5

přečteno, ale s velkou námahou. Tato kniha mě tolik nezaujala jako ostatní knihy Steva Berryho, kde je hlavním hrdinou Cotton Malone

Martin_Happy
06.05.2013 5 z 5

Nakonec nejlepší co sem od něj zatim četl, je to sice subjektivní, ale vatikánské intriky při volbě papeže jsou pro mne velice zajímavé téma

Ladinek
04.05.2013 2 z 5

Tak nějak nevím. Krátce před tím, než jsem četl tuhle knihu, přečetl jsem Byrnesovo Tajemství chrámové hory. Oba příběhy mají společný základ v tom, že se jedná o snahu katolické církve utajit jakýmikoliv prostředky skutečnosti, které by snad mohly ohrozit víru. A když si tyhle dvě knihy srovnám, tak mi Berry připadá celkem nudný a jakýsi těžkopádný.