Třetí strana mince - příběhy z černého města, jak šel čas

Třetí strana mince - příběhy z černého města, jak šel čas https://www.databazeknih.cz/img/books/26_/269668/mid_treti-strana-mince-pribehy-z-cerneh-l78-269668.jpg 4 2 1

Minulost města Ostravy se stala inspirací mnoha umělcům. Syntetizující obraz o nedávno minulém životě v umělecké literatuře však postrádáme. Autor Třetí strany mince Oldřich Šuleř tuto mezeru zaplnil knihou o pohnuté historii života v této městské krajině. V rámcové a spojovací rovině vypravuje svěžím a poutavým způsobem, jak šel v tomto městě čas bezmála až po současnost. Jádro knihy pak tvoří umělecká próza, představující řadu realisticky přesvědčivých postav, pro jednotlivá období charakteristických. Knihy, která koření v životě jednoho města tak daleko přerůstá hranice regionu, v němž vznikla a jimž byla inspirována.... celý text

Žánr:
Literatura česká

Vydáno: , Montanex
více info...

Přidat komentář

Kexina
07.06.2016 5 z 5

Krásná kniha, nádherné příběhy, hodně jsem zavzpomínala na svou oblíbenou Modrou štolu z dětství. I když autor popisuje dějiny, které zrovna dvakrát k smíchu nebyly, dokáže i v jejich prostředí a mantinelech ukázat lidský život s jeho starostmi, radostmi i drobnými příběhy tak, jak je může přinést obyčejný den, týden, měsíc nebo rok.
Velké plus pro mne, že dialogy jsou psané tak, jak by je skuteční lidé v daném prostředí sami řekli. Jen se tím kniha pravděpodobně okrádá o část čtenářů, protože kolik lidí zná a rozumí výrazům jako "vaserpolok", "rabuněk" nebo "bulačisko"? Možná k tomu měl být i slovník... :-)

A drobný spoiler na závěr - kdo chce a zná, může si s knížkou a jejími hrdiny zazpívat pár "lidových"... docela dlouho mi znělo v uších "Šédi mucha na štěně....." i "O du a lajne, kobzole su fajne" . :-)

Kniha Třetí strana mince - příběhy z černého města, jak šel čas je v

Přečtených2x
Knihotéce2x
Chystám se číst2x