Třetí oko

Třetí oko https://www.databazeknih.cz/img/books/28_/28699/bmid_treti-oko-F46-28699.jpg 4 190 29

Autobiografické vyprávění tibetského lámy-lékaře o jeho dětství, kdy se jako osudem předurčený dostává do lámaserie, aby se zde vyškolil na lékaře. Velice poutavé až dobrodružné vyprávění se spoustou pozoruhodných reálií je především humanistickým poselstvím o skutečném smyslu lidské existence, jímž je soustavné směřování k dobru, dokonalosti a vyrovnanosti. Zde přidaný přebal knihy neodpovídá tomuto českému vydání.... celý text

Literatura světová Duchovní literatura Esoterika, astrologie, okultismus
Vydáno: , Trigon
Originální název:

The Third Eye , 1992


více info...

Přidat komentář

Hobo
28.01.2024 odpad!

Dlouho jsem přemýšlel, jak hodnotit. Čte se to docela dobře, ale vzhledem k autorovu pozadí nemá kniha žádnou informační hodnotu. Když jsem si pak vybavil, jak jsem vyhodnotil Tučkové Vyhnání Gerty Schnirch, tak toto je o řád níž.

gabriel375
24.01.2024 5 z 5

No jóoo. priateľ Lobsang. Dnes už je pre ľudí naozaj neznámym pojmom, ale v deväťdesiatkach jeho opisy tibetskej výuky z pohľadu malého chlapca a života v Lhaskom kláštore Čakpori, boli šokujúcim mementom,nadchádzajúcej činskej invázie, ale najmä , ako fungoval izolovaný Tibet v 50.rokoch .Ž ivot privilegovaného a nadaného akolyta ,cez Lamu až po uznané vtelenie Lobsanga. Prvé 4 knihy sa až po toľkých rokoch ukazujú ako pravdivé, stále žasnem, keď sa dočítam o rôznych objavoch a vybaví sa mi z podvedomia kniha, kde p.Hoskins tvrdenia písal 40 rokov predtým Jeho skvostné dielo slov kazí až absurdná chamtivosť vtedajších 2 vydavateľstiev, ktorí stavili na senzáciu , riadne zneužili nepohyblivého a skromne žijúceho "spisovateľa"a v jeho mene a po jeho smrti ďalej vydávali "hovadiny", ,v ktorých kvôli predajnosti stvorili paperbeky za 10 centov . V tomto prípade sa temnota a svetlo pekne podelili . U mňa majú v knižnici ale stále veľmi vysoké miesto prvé 4 Lobsangove knihy .


Majto
06.05.2022 3 z 5

Čítal som v dávnych 90-tych rokoch knihy Lobsanga Rampu a bol som z nich nadšený. Vybral som si z nich svoje a šiel som ďalej. Keď som Tretie oko čítal teraz, už asi chýbal ten moment prekvapenia a už to na mňa až tak nezaberalo, no stále som našiel dosť častí, ktoré ma dokázali pobaviť. Isto vyhrabem aj ďalšie knihy a strávim s nimi niekoľko chvíľ.

Marcela52
21.03.2022 5 z 5

K této knize jsem se vrátila po mnoha letech, abych zjistila, že je to opravdu mimořádný čtenářský zážitek. Autobiografické vyprávění, které se stalo světovým bestsellerem, zavede čtenáře do Tibetu. Autor knihy byl poslán v sedmi letech do lámaserie, aby zde studoval lékařství. Byl zde vybrán jako jediný v té době, pro zvláštní operaci " otevření třetího oka", jejímž účelem je stimulovat tu část mozku, ve které je uloženo mimosmyslové vnímání. Jeho vrozený talent je tak umocněn a jsou také posíleny i jeho ostatní "paranormální" schopnosti jako telepatie a jasnovidectví. Kniha určitě zaujme nejen dobrodružným dějem, ale také specifickým humorem.
Svým morálním směřováním je výzvou tomuto světu: žij se všemi živými bytostmi v míru! Zvlášť v dnešní složité době doporučuji těm, kterým není osud naší planety lhostejný.

stanlus
14.07.2021 4 z 5

Pokud čtenář přistoupí na žánrový styl pseudo-autobiografické literatury a celý obsah tak bere s notnou rezervou, může kniha v mnohém oslovit a obohatit. Rozhodně jí nelze upřít čtivost a poutavost i určitý věrohodný duchovní rozměr, díky němuž se po jejím přečtení můžeme na mnoho věcí dívat trochu jinak. Byť se jedná o fikci, pro popularizaci Tibetu a tibetského buddhismu kniha ve své době udělala cennou službu a přitáhla tak k tematice i množství seriózních zájemců. Rampův odkaz tak posloužil podobně jako třeba Castaneda pro popularizaci a renesanci zájmu o šamanismus.

Bakana
02.10.2020 3 z 5

Velice čtivá kniha, plná mystiky, tváří se jako autobiografie.
Ale kdo se chce dozvědět o vadžrajánovém buddhismu pravdu, měl by zvolit jiné dílko - tedy ne od tohoto autora :-).

Erudite
03.08.2020

Kniha mě zklamala. Hluboce.
První stránky jsem četla s nadšením nad tibetskou kulturou, postupně ale ve mně narůstaly pochyby o pravdomluvnosti autora knihy. Rozhodla jsem se ale pokračovat, myslela jsem si že Lobsang Rampa JE Tibeťan a byla jsem připravená věřit či nevěřit některým věcem podle vlastního úsudku a nevinit autora. Jaké to bylo zdrcující zklamání, když jsem objevila (na internetu! Jelikož v úvodu knihy nebylo o BRITSKÉ literatuře NIC) že autor je Brit, nikdy v Tibetu nebyl a Lobsang Rampa je smyšlený.
Od té chvíle jsem měla problém pokračovat, nemohla jsem si zvyknout na to, že vše v knize je smyšlená fikce a nic z toho nejsou prožitky tibetského chlapce.
Ke knize se už asi nikdy nevrátím. Nemohu se přenést přes to, že mi od začátku lhala.

Sklíčko
16.05.2020 5 z 5

Už je to spoustu let, co jsem to četl. Podle zdejších recenzí jsem asi naivní, ale tenkrát mě to nadchlo a dodnes ji mám v paměti.

onRock
05.08.2019 odpad!

Pozor vôbec nejde o autobiografiu ale o kompiláciu + výmysly. Táto kniha bola napísaná pravdepodobne len za účelom zisku ako mnoho inej podobnej literatúry.
Viz napríklad:
• Heinrich Harrer: Návrat do Tibetu,
• Lobsang Rampa - Láma nebo podvodník?

Alíša236
05.06.2019 3 z 5

Nejdříve jsem byla nadšená a čtení mě bavilo, pak mi začaly být nějaké věci divné a přestávalo se mi to celé pozdávat... tak jsem si vyhledala autora a přečetla si o pozadí knihy, fikci etc. a přišlo veliké zklamání... byla jsem totiž moc důvěřivá.... když odhlédnu tedy od toho, že jde o fikci, tak příběh je celkem čtivý a poměrně poutavý, hlavně začátek, pak už je to moc stejné a nic nového nepřichází. Další díly pravděpodobně číst nebudu.

michal6111
15.10.2018 4 z 5

Nesmírně zajímavá kniha, jen mě mrzelo, že končí v podstatě uprostřed a avizovaný děj už nenastane, chtělo by to druhý díl!

JPBelmondo
18.04.2017 4 z 5

Ať už jde o skutečnost nebo fikci, je to kniha velmi zajímavá. A i když je hodně nabitá duchovnem, zaujme určitě i každého ateistu. Nic nevnucuje, jenom prostě a jednoduše vede čtenáře a něco v něm zanechá. Zcela jistě stojí za přečtení.

StihOMam
15.03.2017 5 z 5

Od prvních do posledních řádek me toto ctivo bavilo. Literarni dilo, ktere me pohltilo a ovlivnilo. Pokud i vas duchovno a smysl zivota zajima, urcite dejte sanci vypraveni Dr.Rampy. Nezklame. Bez ohledu na uvedena fakta ci smyslenky.

Křovák
20.02.2017 5 z 5

Sice mystifikace, ale velmi čtivá!

babarnička333
10.01.2017 5 z 5

Jednoducho fantastická kniha.Vynikajúce čítanie.

Martian
26.11.2016 5 z 5

Já vůbec neřeším, jestli je to pravda nebo fikce; na tom nezáleží. Příběh mladého mnicha mě pohltil a atmosféra tajemného Tibetu s jeho kláštery okouzlila. Duchovní nauka se nenuceně propojuje s napínavými událostmi a poznáváním tamní kultury. Skvělá kniha.

atton
24.11.2016 5 z 5

Krásná a velmi poutavá kniha, která přibližuje život Tibetských mnichů. Od knihy jsem se nemohl odtrhnout a po právu patří mezi mé nejoblíbenější.

danny_21
16.06.2016 3 z 5

Rozporuplná kniha, to je bez debat a věřím, že rozděluje čtenáře na dvě poloviny. Metafyzika Dr. Rampy mnou projela v telecích letech a já byl nadšený ze všeho toho Tibetu, astrálních dobrodružství na stříbrné šňůře, telepatie, výprav na tajemná místa, kde se nacházely různá překvapení. Dnes, téměř po 17-ti letech jsem znovu otevřel knížku a musím říct, že po těch uplynulých letech mám místy problém přijmout autenticitu jak obsahu tak i autorovy osobnosti tak, jak je odvyprávěno, a říkám si, že možná kniha vypadá tak, jako bychom si ji my, západoevropané, představovali. Přesto je to čtivá a zajímavá záležitost a čtenářům, kteří se zajímají o metafyziku a jiný způsob putování lidským životem může přinést jiný náhled.Já se na další cestu s Lobsangem vydám a uvidím, kam společně dojdeme - 65%

pafčaodřeky
13.05.2016 1 z 5

Fikce jednoho podvodníka, který se chytl vlny zájmu o východní náboženství.

Nedelni_Blesk
30.03.2015 5 z 5

jedním dechem přečteno... paráda