Osamělý stříbrný déšť

Osamělý stříbrný déšť https://www.databazeknih.cz/img/books/77_/77130/osamely-stribrny-dest-77130.jpg 4 14 6

Travis McGee série

< 21. díl

Dobrodružství, ve kterém se detektiv McGee při pátrání po brutálním vrahovi dostane do války s mafií a překupníků drog. Zůstat naživu se pro Travise McGee stává stále složitější.

Literatura světová Detektivky, krimi Romány
Vydáno: , Gabi
Originální název:

The Lonely Silver Rain , 1985


více info...

Přidat komentář

Luigi1
09.09.2022 3 z 5

No detektivka.

1amu
30.08.2020 5 z 5

Poslední příběh (21.v pořadí) u nás oblíbeného "havarijního poradce" z Floridy . Původně se měl jmenovat Dallas Mc Gee, a to když autor začal psát první knihu z uvažované série. Byly prázdniny roku 1963 a svět nebyl připraven na nejbližší tragickou událost.
Atentát v listopadu téhož roku na JFK (prezidenta USA Kennedyho) přiměl Johna Mc Donalda změnit křestní jméno hlavní postavy plánované série. To nesmělo být tuctové. Kamarád z vojny mu poradil, aby se porozhlédl po leteckých základnách v Kalifornii (jejich četnost byla nejvyšší) a vybraný Travis se jevil jako nejlepší řešení.
V r.1964 vyšla kniha DEEP BLUE GOOD BYE - Tmavomodré sbohem a hned následovaly další dva příběhy. Na trhu detektivek vybuchla nečekaná bomba ! Vše ihned vyprodáno a následovaly dotisky.
Propracování postavy se věnoval autor pečlivě. Nesměl to být policajt, ani soukromé očko, natož advokát. Vznikl originál - havarijní poradce. Musel se nacházet tam, kde se houfují starší zbohatlíci, odjíždějící za teplem. Po jejich penězích jdou gauneři, zejména narko -mafiáni. Pracháči hledají pomoc a platí cash (v hotovosti) ihned.
Hrdina musí začínat od nuly. V pokru se mu daří - vyhraje za jeden večer velkým blufem nádhernou jachtu, kterou pojmenuje dle poslední hry na "Červenou sedmu". K tomu si pořídí stařičký Rolls Royce z r.1936, který uvede do pojízdného stavu.
Mladý chlap jako hora, opálený, svalnatý je ihned středem pozornosti tamního něžného pohlaví.
Poslední příběh se autorovi povedl. I když těžce nemocný se srdcem, si zřejmě uvědomil, že píše svou poslední knihu.
Travis je pozván starým milionářem (má krásnou mladou ženu), aby vypátral ukradenou luxusní jachtu. Travis účtuje svých 50% ze současné ceny. Brzy se mu podaří jachtu ve zuboženém stavu vypátrat, ale objeví se obrovské potíže. Přibývá mrtvol, život Travise je ohrožen . Pašeráci kokainu z Peru, Kolumbie a Mexika fachčí na plné pecky, protože je ohrožen jejich miliardový byznys. Ale tak jak to má být v takovém čteníčku, story nemůže skončit špatně.
Kniha byla vydána v USA 1,5 roku před jeho úmrtím (28.12.1986).
John Dann Mc Donald se rozloučil se čtenáři důstojným způsobem.


jarunka54
07.04.2020 4 z 5

Dobře se četlo, jako většinou vždycky.

items
23.06.2019 2 z 5

Ako koncept fajn. Zrejme to autorovi stačilo na vydanie, tak sa nenamáhal ho rozpracovať.

postrach
22.06.2018 4 z 5

Pohodová detektivka.

bezprezdivky
12.10.2014 3 z 5

Opět skvělá zápletka a vtipné komentáře hlavního hrdiny připomínající Chandlerovky, ale tentokrát absolutně zabitým překladem - kdyby se za špatné překlady trestalo, tak tady smrt nebo diživotí.