Trauma u dětí

Trauma u dětí https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/464287/bmid_trauma-u-deti-p9e-464287.jpg 5 3 2

To, co se nám stane v dětství, je v hlubinách našeho těla a naší mysli uloženo navždy. Můžeme to potlačit, zmanipulovat vlastní pocity, dokonce i vzpomínky, ale nemůžeme to vymazat. Nejdůležitější ze všeho je pochopit: pak je s tím možné s pomocí odborníků pracovat a nacházet východiska. Autorka shrnuje zkušenosti ze své více než dvacetileté z praxe s dětmi. Přináší přehled aktuální diagnostické klasifikace traumatu a posttraumatické stresové poruchy. Vychází z nejnovějších poznatků o neurobiologických souvislostech traumatických zkušeností a popisuje různé přístupy terapeutické péče o děti i rizika psychoterapie a srovnává z těchto hledisek systémy zdravotnictví, školství a sociální péče. Časté chyby, k nimž v diagnostice dochází, souvisejí s velkou šíří, proměnlivostí a přesahy symptomů, které se přetavují do emočních, kognitivních i fyzických obtíží. Kniha je určena všem, kdo přicházejí do kontaktu s traumatem u dětí, zejména psychologům, dětským lékařům, sociálním pracovníkům a pedagogům.... celý text

Přidat komentář

hu_87
22.09.2021 5 z 5

Kvalitně podaná publikace. Je zde velké množství studií, ale také výčet typických projevů pro trauma, disociace apod. Za mě rozhodně super.

Maanna
18.04.2021 4 z 5

Autorka vychází z poměrně rozsáhlých výzkumů a podává obsáhlé shrnutí pohledu na trauma u dětí z různých úhlů , zároveň si také všímá roztříštěnosti přístupů, které jsou v různých oblastech. Myslím, že výzkum musel být náročný, protože evidentně v mnoha oblastech ani není nastavena vhodná klasifikace - jak jinak chápat, že například důvodem pro téměř 50% šetření pedagogicko-psychologické poradny je kategorie "jiné" nebo že se některé tvrzení týká 30-70% dětí - to je trochu velké rozpětí, ale není to rozhodně vinou autorky. Trochu mi vadila někdy přílišná stručnost - třeba u přehledu terapeutických přístupů je nutné je znát, autorčin popis je trochu příliš vágní, než aby člověk získal nějakou představu. Třeba ale v přehledu projevů následků traumatu je kniha hodně podrobná a je i zajímavé vidět, kterých aspektů si který obor více všímá.
Jinak mě ale kniha uvedla do mírné deprese, protože ukazuje, jak málo umíme s traumaty u dětí pracovat - ochrana osobních údajů nebo zájmy dospělých mívají často přednost před efektivní pomocí. Navíc jsme z dětského traumatu (které mnohdy pokrývá celkem běžné věci, kterým čelí mnoho dětí) udělali tak odbornou záležitost, že se jí skoro nemá kdo zabývat. Tam, kde v minulosti pomáhala komunita, její rituály a lidskost, máme tak složitou odbornost, že jí skoro nikdo nedosáhne a dětských psychiatrů a klinických psychologů je zoufalý nedostatek... Ale to už od knihy trochu odbočuji.


Štítky knihy

psychologie pedagogika psychická traumata

Autorovy další knížky

Leona Jochmannová
česká, 1968
2021  93%Trauma u dětí
2023  %Psychologie rodiny

Kniha Trauma u dětí je v

Přečtených5x
Čtenářské výzvě1x
Doporučených1x
Knihotéce1x
Chystám se číst14x
Chci si koupit3x