Trampoty s kapitánem

Trampoty s kapitánem https://www.databazeknih.cz/img/books/48_/484589/bmid_trampoty-s-kapitanem-2Fm-484589.jpg 4 25 9

Do chaty svého bratrance, stojící na břehu jednoho z vltavských přehradních jezer, přijíždí na dovolenou redaktor z Prahy. Jako kluk, ještě před stavbou přehrady, jezdil do tohoto kraje na prázdniny, a tak se vypraví na místa dobře známá z klukovských let. Takovým místem je i zátoka, kdysi boční údolí, kde protékala Zlatá říčka – Oudrnický potok a ve skalách nad ní nejtajnější místo jejich kubu – Pytlákova jeskyně. Příchod do zátoky je však zklamáním. I když věděl, že jeskyně byla v zátopovém pásmu přehrady, pohled na jezerní hladinu tam, kde býval vchod do jeskyně, je velmi bolestný. Při vzpomínkách na chvíle strávené v těchto místech si však uvědomí, že vstupní chodba do jeskyně mírně stoupala a tak by při napuštění přehrady nemuselo dojít k zaplavení jeskyně. Odhodlá se tedy k riskantnímu kroku. Potopí se do zatopené chodby a tím co zjistí, je velmi překvapen. Jeskyně nejenže není zatopená, ale dokonce jí obývá podobný klub, jako měli kdysi oni. Zájem zjistit co je to za partu a jak se jim povedlo jeskyni ukrytou pod vodní hladinou objevit, náhodné setkání s "piráty", snaha o uchování tajemství jeskyně, rozečtená kniha Tajuplný ostrov na poličce v jeskyni, to vše zapříčiní, že se na romantickém přehradním jezeře v Čechách objeví záhadný Kapitán Nemo, a Strážcům, jak si noví obyvatelé jeskyně říkají, nastanou pořádné trampoty s kapitánem. Kniha z pera dlouholetého šéfredaktora časopisu ABC mladých techniků a přírodovědců Vlastislava Tomana plná dobrodružných a napínavých prázdninových příhod členů klubu časopisu ABC – STRÁŽCI, jejichž příběhy vycházely mnoho let jako kreslený seriál na stránkách "Ábíčka". Kniha je doplněna ilustracemi Jiřího Petráčka... celý text

Přidat komentář

Bepo
27.08.2023

Četba mého mládí, Strážci dá se říci, že to byli naše Rychlé šípy.

Kochy84
03.07.2023 4 z 5

(SPOILER) V naší venkovské knihovničce jsem jako kluk tihle knížku okázale ignoroval. Jako věrný čtenář Abíčka jsem samozřejmě věděl kdo je Toman a kdo jsou Strážci, ten komiks jsem miloval, tady v té knížce bylo ale na můj vkus moc písmenek, málo obrázků a ilustrační fotky mě jako dítě docela odrazovaly. Já chtěl Strážce číst jako komiksovou socialistickou kopírku Rychlých Šípů od Marko Čermáka a ne jako nějaký román, kde jsou bubliny? Proto jsem s prozaickou tvorbou pana Tomana měl spojené spíš vesmírné povídky Příchod Bohů, jedna z mých nejoblíbenějších dětských knížek vůbec.
Vloni jsem se dozvěděl že pan Toman odešel na druhý břeh. A jen krátce na to jsem v jedné knihobudce objevil Trampoty s kapitánem. Možná je čas si to konečně přečíst, řekl jsem si..
První dojem z knížky je rozpačitý. Strážci jsou pionýři, kteří tráví prázdniny tím, že jezdí na lodi Bonaventura po jakési přehradě (Lipno asi) a bojují s Piráty, to jsou zase jiní kluci co mají z nějakého důvodu loď. Potud asi v pořádku. Jako tátu dvou kluků mě ale napadá pár otázek.
1. Věděl někdo z dospělých, že kluci nocují v jeskyni do které se dostávají proplaváním pod vodou? Já jen že pred nějakým časem tu bylo to Thajsko..
2. Opravdu je celá knížka o tom, že dospělý chlap tráví dovolenou stalkováním predpubertálních kluků?
Takhle to zní hrozně, jak říkají dnešní mladí, creepy. Kapitán (Nemo) je novinář, který na začátku knížky přijíždí na dovolenou k přehradě a protože leccos pamatuje, vzpomene si, že když byl mladý jinoch, lehli s kamarádama do jeskyně a ledacos tam zažili. Já jsem taky že vsi a míval jsem kamarády, jsem rád, že to moc nerozebíral. Jaké je jeho překvapení, když jeskyni najde "obydlenou" Strážci. A protože je redaktor z Abíčka, rozhodně se, že klukům pomůže zažít nějaké to dobrodružství, začne se vydávat za kapitána Nema, kluky sleduje, odposlouchává, pak jim vyrobí telegraf, aby se mohli dorozumívat... Do toho jsou tu ti piráti, to jsou zlí hoši taky disponující lodí, kteří ale energii svého mládí investují spíš do rošťáren, kradou rybářům ryby z vlasců, sundávají slabší děti z matraček a jeden z nich dokonce kouří.(Kdyby to byla foglarovka, umřel by. Tady se to tak nějak přejde, Toman si uvědomuje, že chlapec půjde jistě brzy do učení a tam by kouřit beztak začal.) Nemo má superschopnost - spoustu známých. A tak většinu knížky machruje s věcmi, které na socialistickém jezeře nebyly úplně samozřejmostí, Nautilus -zbrusu nový motorový člun s motorem z Wartburga, kompletní potápěčskou soupravu - vypůjčenou od Svazarmu, foťák s teleobjektivem kterým si Strážce na dálku fotil a tak.. nakonec samozřejmě všechno dobře dopadne, žádnému klukovi ani labuti není ublíženo a dva že tří pirátů se dokonce ukážou být hodnými.
Když o tom přemýšlím, je to rozporuplné. Ten malý kluk ve mě hltal každé slovo a strašně toužil po podobném dobrodružství. U nás voda nebyla, ve vedlejší vsi měli koupaliště, ale tam jsem začal dobrodružství zažívat až později, když jsem tam chodil na zábavy. Ten dospělák má trochu problém s postavou kapitána i s existencí dvanáctiletých kluků ponechaných týden bez dozoru aby si jezdili na lodi po přehradě. Naštěstí moji synové nejspíš podobné choutky mít nikdy nebudou. Kdybych je už nakrásně dostal do nějaké jeskyně, dožadovali by se tam WiFi. Věděli by vůbec kdo byl Nemo? A co je to morseovka?


RoBertino27
24.08.2022 4 z 5

Navzdory velmi rozšířenému názoru o plagiátorství Vlastislava Tomana týkající se Rychlých šípů (Toman nikdy nevyvracel, že ho Foglar inspiroval, ale rozhodně se nemůže mluvit o "vykrádání", jak se často neprávem říká), vytvořil žánrově podobný příběh o pětici tradičních hrdinů z časopisu ABC a jejich velké prázdninové dobrodružství. Ve své době mělo patřičnou míru napětí a tajemna - dnešní mladá generace zkažená všudypřítomnou technikou ji už jen těžko pochopí. To ale nijak nesnižuje její kvalitu.

Turlogh
18.08.2022 4 z 5

Sympatická knížka o prázdninových příhodách chlapeckého klubu Strážci, známých z komiksů časopisů ABC. Nicméně se mi zdá, že bez kapitána Nema by Strážci byli docela nahraní v soubojích s Piráty... Máte také ten pocit? Howgh.

vladislav6610
02.08.2021 4 z 5

Třicet let čekání a hledání teto knihy. Splněn jeden klukovský sen. Strážci byli má srdcová záležitost.

Lmslaver
16.07.2021 5 z 5

Knížka mých klukovských let. Četl jsem několikrát a snil, že podobné dobrodružství zažiju taky. Letní prázdniny, přehrada, skrýš v jeskyni a tajemný kapitán Nemo. Tuhle knížku vřele doporučím i svým vnukům.

Hani77
03.01.2019 4 z 5

Knihu jsem četla jako dítě a docela se mi líbila, ale nevracela jsem se k ní, na rozdíl od mnoha dalších knížek, které jsem četla pořád dokola.

tatafa
07.01.2017 5 z 5

Krásný, napínavý příběh, u kterého mi bylo velice líto, že nemohu být součástí děje. Opět jedna z knížek, která pro mne nese pocit nostalgie, že tyto časy jsou už dávno pryč a už se nevrátí. Vřele doporučuji!

petr7990
21.10.2014 5 z 5

Kniha mého dětství. Jak já těm klukům záviděl.